Į Lietuvą atlikėja atvyko japonų kultūros mylėtojo K.Ptakausko kvietimu, minint Lietuvos-Japonijos diplomatinių santykių atkūrimo dvidešimtmetį.

Apie lietuvį, savo namuose įkūrusį ir puoselėjantį japonišką sodą bei auginantį bonsai medelius, K.Borjeson išgirdo netyčia per televiziją, šiam pirmą kartą viešint Japonijoje. Menininkė susižavėjo žmogaus, niekada nebuvusio Japonijoje, tačiau pamilusio jos kultūrą, istorija. Tad nuėjusi į Lietuvos ambasadą pasakė: „Aš noriu surengti koncertą jo japoniškame sode Lietuvoje“.

Pirmasis K.Borjeson koncertas įvyko Alytuje prieš metus. Viešėdama K.Ptakausko Ryto rasos sode, muzikantė čia pat improvizuodama jam sukūrė dainą.

Atsisveikindama K.Borjeson lietuviams palinkėjo būti jautresniems vieni kitiems. „Japonų tautos stiprybė – jie nori būti kartu ir padėti vieni kitiems. Nes visur labai daug konfliktų, karų, katastrofų. Ir nėra taikos. Toks yra šis pasaulis. Visur girdisi tik blogos žinios. Su savo muzika aš kovoju prieš tai“ , - sakė atlikėja.

Keiko gimė Tokijuje. Pianinu ji pradėjo groti nuo trejų metų. Būdama penkerių ji debiutavo televizijoje, kur atliko Bethoveno kūrinį Elizai.

Jos muzikinė karjera prasidėjo baigus bakalauro studijas Toho Gakuen universitete Tokijuje ir įgijus pianistės specialybę. Tęsdama mokslus, 1973 metais Keiko baigė Siena Quigiana Academia Italijoje, 1976 - Hurry Field muzikos mokyklą Los Andžele, JAV, 1980- Wayne State Universitetą Mičigane, JAV. Persikėlusi gyventi į Detroitą, ji susitiko su tokiomis džiazo legendomis kaip Carmen Mcrae, Sir Roland Hanna, Hank Jones, Mal Waldron ir kitais.

Savo muzikinės karjeros metu ji grojo Baltuosiuose Rūmuose ( Prezidento G.W.Busho kadencijos metu);

Gavo North Star apdovanojimą iš Švedijos karaliaus;

Dalyvavo džiazo festivaliuose Italijoje, Latvijoje, Švedijoje, Kinijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Anglijoje, Rusijoje, Honkonge, Egipte...

Gavo Jazz Audio Prize ir Jazz Critics apdovanojimus už dvi paskutines kompaktines plokšteles.

2008 metais dalyvavo Jungtinių tautų labdaros koncerte Afrikai. Labdaros koncertuose dalyvavo ir kitose šalyse ( Šri Lankoje, Indonezijoje, Latvijoje, Filipinuose).

Keiko muzikinį stilių būtų galima apibūdinti kaip elegantišką, ritmingą džiazą su ryškiu be-bop‘o prieskoniu. Hank Jones, žymus džiazo muzikantas, įvardijo ją kaip „vieną originaliausių pianisčių, kokių jam teko klausytis. Nuotaikingumu bei nerūpestingumu spinduliuojanti kūryba puikiai dera su Keiko stiliumi.“

Mylintys Japoniją daugiau sąsajų su šia šalimi galės rasti VI-ojoje Tarptautinėje bonsai ir suiseki parodoje bei II-ajame Japonijos menų festivalyje, skirtame Lietuvos ir Tekančios saulės šalies draugystės dvidešimtmečiui paminėti.

Paroda vyks birželio 9-12 d. „Litexpo“ parodų rūmuose. Dvidešimt pasaulio šalių dalyvių, dvidešimt Japonijos meno šakų, dvidešimt diplomatinių santykių atkūrimo metų. Tokie skaičiai vainikuoja dviejų šalių draugystę ir ištrina geografinius atstumus bei sujungia kultūras. Tai – unikalus renginys ne tik Baltijos šalyse, bet ir Europoje.


Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją