Japoniška salelė Dzūkijoje

Žydintys rododendrai ir bonsai medelių kompozicijos alpinariumuoe, spalvingais kimono pasipuošusios japonės prie elegantiško lieptelio, kvepianti čiobrelių pieva ir virš jos sklandantys koto kanklių garsai sukūrė tikrą miniatiūrinės Japonijos iliuziją. „K.Ptakauskas sukūrė planetą, kur žmonės gali atsipalaiduoti, pamedituoti, ir būti tokie kuklūs, kaip ryto rasa. Tai vieta, kur žmogus gali susijungti su gamta”, - susižavėjusi sakė Japonijos ambasadorė Miyoko Akashi.

K.Ptakausko Ryto rasos sodas jau seniai tapęs Alytaus traukos objektu, jį dažnai lanko besidomintys Japonijos kultūra, netrūksta ir svečių iš užsienio. Pianistė K.Borjeson čia apsilankyti nusprendė susipažinusi su Kęstučiu Japonijoje ir sužinojusi, kad japonišką sodą jis sukūrė ir puoselėjo daug metų, nė karto nebuvęs Tekančios Saulės šalyje. Lietuvio meilė bonsai medeliams ir japoniškai kultūrai taip pakerėjo menininkę, kad ji sukūrė dainą, skirtą Ryto rasos sodui.

Deja, miesto valdžios abejingumas gražiai K.Ptakausko iniciatyvai tik patvirtina posakį, kad „savoje šalyje pranašu nebūsi“. Japoniško sodo Alytuje iniciatorius jau kelerius metus maitinamas pažadais, kad bus surasta vieta mieste tokiam sodui sukurti.

„Radau 2007 m. laikraštį, kuriame parašytam, kad japoniškas sodas Alytuje bus 2010 m. Tada gal ne visi įsivaizdavo, kaip tai galima padaryti, nes buvo atsiradę įvairių trukdžių, tačiau šiandien mes, miesto vadovybė, manyčiau, žinom, kaip tai padaryti ir žinom vietą, kur tas sodas galėtų būti. Ir manyčiau, kad su bendra visų pagalba jis bus Alytaus miesto Likiškių parke”,- žadėjo miesto meras Č.Daugėla.

Gal šį kartą šis garsiai išsakytas pažadas nebus pamirštas? Juk pinigai visada baigiasi, o pasodinti medžiai auga. O bonsai – ne tik medžiai. Tai bendravimas.

„Iš pat pradžių tą medelių auginimą aš priėmiau gana tiesiogine prasme. Bet dabar matau, kad ant tų bonsai medelių auga geri santykiai tarp žmonių, pažįstamos skirtingos tautos ir kultūros. Matau, kad ateidami į tą sodą žmonės atsineša gerą nuotaiką ir energiją, kuria paskui pasidalina su kitais”,- sakė vienas iš renginio rėmėjų R. Jagelevičius, linkėdamas K.Ptakauskui neprarasti tos geros energijos, kurią jis dosniai dalija kitiems.

Kęstutis yra žinomas Europoje ne tik kaip japoniško sodo įkūrėjas, bonsai meistras, bet ir didžiulių parodų rengėjas Alytuje. Vakaro metu Čekijos bonsai asociacijos prezidentas, Europos bonsai asociacijos viceprezidentas Vaclavas Novakas paskelbė džiugią žinią - po dviejų savaičių Lietuva taps Europos bonsai asociacijos nare. Tai didelis pripažinimas tokiai mažai šaliai kaip Lietuva, kurį pelnė neišsenkantis alytiškio entuziazmas, ilgametis ir kruopštus darbas bei beribė meilė mažiems medeliams. Belieka tikėtis, kad Alytus dar pakvies mus ne į vieną bonsai parodą.

Rytų šalies mažieji stebuklai

O dabar – trumpa ekskursija po Ryto rasos sodą, kur vyko Rytų šalies mažieji stebuklai. Skambėjo Koto kanklės ir japoniškos dainos, kvepėjo arbata, simboliškai atidaryta sakės bačka, sukurta elegantiška ikebana, demonstruojamas kimono, lietuviški vardai virto japoniškais hieroglifais.

Meilė daro stebuklus, tad nenuostabu, kad šie du dalykai – dažniausiai šalia.

Ketvirta valanda. Laukiu saulės patekėjimo. Kaip ir kasdien, netrukus ji pasveikins mane, savo spinduliais paliesdama kiekvieną rasos lašelį, kuris kabo ant žolės stiebelio, augalo šakelės, lyg visas sodas pernakt būtų padabintas žėrinčiais perlais. Saulė pabudins sode nakvojusius paukščius, ir jie sveikins mane, džiaugdamiesi, kad aš ir vėl kartu su jais sutinku nuostabų rytą. Greitai iš miego pradės busti visa, kas aplinkui, įsijungdama į nepakartojamą Ryto simfoniją.

Vandens čiurlenimas upelyje suteiks jai ritmą, kaip ir oro dvelkimas. Spalvingos žuvys baseinėlyje, pamačiusios mane, tęs amžiną gyvybės šokį. Kiekvienas medelis, krūmas, net žolė, laukia, kol aš pastebėsiu juos pabudusius, kad įvertinčiau jų grožį. Akmuo, ir tas, laukia dėmesio. Rasos padabintas, stengiasi savitu grožiu nenusileisti augalams. O jei prisėdu ant jo, atsidūsta ir atiduoda man visą savo energiją ir stiprybę... Mano sodas - tai savitas gyvenimas, be žmogiškų nuodėmių, rūpesčių...


Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)