Linų sėmėnų užpilas

Ingredientai:

75 g linų sėmenų,
1/2 a. š. Himalajų druskos,
70 g linų sėmenų aliejaus (aliejų naudokite kuo šviežesnį, pirktas \"Maximose\" šiam patiekalui netiks, geriau paieškokite ūkininkų, kurie spaudžia aliejus).

Gaminimo eiga:

Linų sėmenis sumalkite kavos malimo mašinėle, suberkite druską ir supilkite aliejų. Viską gerai išmaišykite. Užpilkite ant karštų bulvių ar tepkite ant duonos.

Skanaus :)

Jūratė K.

********************

Sprandinė, įdaryta džiovintais obuoliais

Ingredientai:

1 žiupsnelis čiobrelių
3 skiltelės česnako
1 didelis svogūnas
1 kg sprandinės
200 g džiovintų obuolių
pagal skonį druskos ir šviežiai maltų pipirų

Gaminimo eiga:

Obuolius valandą mirkyti karštame vandenyje. Tada juos nuspausti ir smulkiai supjaustyti. Keptuvėje įkaitinti šaukštą sviesto, pakepinti smulkiai supjaustytą svogūną ir suberti obuolius. Įpilti dar aliejaus ir patroškinti apie 10 min. įbėrus čiobrelių.

Iš sprandinės pasigaminti išklotines. Kadangi manoji buvo labai stora tai gavosi net keturios. Išklotinę išmušti, paskaninti česnaku, druska ir pipirais. Į paruoštą išklotinę dėti obuolių-svogūnų įdarą ir suvynioti į kepimo rankovę. Stengtis kiek įmanoma sipriau suveržti. Kepti orkaitėje apie 15 min. 200C temp., ir dar 45 minutes 180C temp.

Bulvės su šonine ir varškės padažu

Ingredientai:

Bulvės 10 vnt.
Rūkyta šoninė 150 g
Rozmarinas, ilgos šakelės - 5 g (galima ir džiovintą naudoti)
Varškė 9 proc 200 g
Petražolės 1 pundelis
Krapai 1 pundelis.
Česnakas 2 skiltelės
Agurkas (trumpavaisi) 1 vnt.
Jogurtinė grietinė (10%) 150 ml

Gaminimo eiga:

Bulves gerai nuplauti ir išvirti (bet nepervirti, jos dar turėtų būti šiek tiek kietokos). Atvėsusias bulves perpjauti pusiau, ant kiekvienos uždėti rozmarino šakelę ir apvynioti plonai supjaustyta rūkyta šonine. Kepti 20 min. 170 C temp.

Kol bulvės kepa, pasigaminu padažą. Varškę ištrinti su jogurtine grietine (blenderio pagalba). Sudėti susmulkintą česnako skiltelę (jei mažos dedu 2 skilteles) ir susmulkintas petražoles bei krapus.

Viską dar trumpai išsukti su blenderiu. Agurką nulupti, supjaustyti kiek galima mažesniais kubeliais, apibarstyti druska ir suberti į varškės masę, išmaišyti ir galite valgyti su karštomis bulvėmis. Skanaus.

Kepta kiaulės karka su raugintais kopūstais

Ingredientai:

1 kiaulės karka
1 kg bulvių
2 skiltelės česnako
1 šaukštas garstyčių
500 gr. raugintų kopūstų
druskos, lauro lapų ir pipirų pagal skonį
čiobrelių, raudonėlio žiupsnelis
svogūno galvutė

Gaminimo eiga:

Karką ištrinti su pipirais, druska, lauro lapais ir garstyčiomis (galima iš vakaro). Karką dėti į rankovę ir kepti apie 40 min. 200C laipsnių temperatūroje. Tada sumažinti temp. iki 170 C ir kepti dar pusvalandį. Bulves išvirti su lupenomis (nepervirti, turėtų būti kietokos), nulupti, apibarstyti čiobreliais, raudonėliu, saldžiąja paprika, druska. Apšlakstyti aliejumi.

Kepimo rankovę prakirpti, susirinkusiose sultyse apvolioti bulves ir sudėti aplink karką, kepti dar apie pusvalandį Kopūstus nuplauti, sudėti susmulkintą svogūną ir užpilti 2 šaukštais aliejaus.

Bulvės įdarytos putpelėmis

7 didelės bulvės;
21 putpelės kulšelė;
2 valgomi šaukštai majonezo;
žiupsnelis rozmarino;
žiuopsnelis druskos ir pipirų;
3 skiltelės česnako;
2 valgomi šaukštai aliejaus;
150 ml grietinėlės 13 %.

Kulšeles bent porai valandų pamarinuoti majoneze su česnaku ir pipirais. Bulves nulupti, išskaptuoti vidų, apibarstyti druska ir rozmarinais, apvolioti aliejuje. Į duobutę dėti po 3 kulšeles. Bulves, kurias išskaptavau sudėjau ant skardos dugno.

Ant viršaus dedame įdarytas bulves. Uždengiame folija ir kepame 50 min. 200C tem. ir dar 20 min. 170C temp. nuėmus foliją ir apšlakščius bulves grietinėle.

Almina P.

***************************

Jautienos kotletukai su brokolių padažu

Ingredientai:

1 vnt. Brokoliai
2 vnt. Kiaušiniai
50 ml Pienas
1 vnt. Svogūnas
1 žiupsnelis Pipirai (juodieji)
1 žiupsnelis Druska
2 vnt. bulkos riekutės
1 vnt. česnako skiltelė
1 kg jautienos faršas
3 valg. šaukštas Lydytas sūrelis
1 vnt. Burokėlis
8 vnt. Bulvės

Gaminimo eiga:

Į faršą įmušti kiaušinius, suberti pipirus ir druską, batoną sudrėkinti piene ir sudėti į mėsą. Kepti orkaitėj, kol gražiai apskrus.

Garnyrui:

Išvirti brokolį, įdėti sūrelį. Išvirti bulves. Supjaustyti svogūną ir pakepinti. Sutarkuoti buroką ir apie 15 min troškinti. Svogūnus sudėti į burokus.

Agota S.

*****************

Vištienos kulšelės garstyčių padaže

Ingredientai:

Vištienos kulšelės 4 vnt.
Garstyčių 2 šaukštai
Medaus 1 šaukštas
Tarkuotos citrinos žievelės 4 žiupsneliai
Druska
Malti juodi pipirai

Gaminimo eiga:

Kulšeles aplieti marinatu pagamintu iš garstyčių, medaus, tarkuotos citrinos žievelės, druskos ir pipirų. Gerai įtrinti ir palaikyti šaldytuve apie 5 valandas. Apkepti keptuvėje, kol apskrus abi pusės, tada supilti į keptuvę marinatą, kuriame marinavosi kulšelės ir uždengus dangčiu troškinti ant lėtos ugnies apie pusvalandį. Patiekti su ryžiais ir citrinos grežinėliais. Skanaus.

Česlava D.

****************

"Karlsono" kukuliukai

Ingredientai:

300- 400 g maltos mėsos
1 kiaušinis
1 svogūnas
1 šaukštelis kmynų
prieskonių, aliejaus.

Padažui:

2-3 šaukštai sviesto arba margarino
1 šaukstas miltų
200g grietinės
1/2 stiklinės sultinio
prieskonių, žalumynų.

Gaminimo eiga:

Mėsą sumaišyti su smulkiai pjaustytu svogunu, kmynais, kiaušiniu ir prieskoniais.Iš gautos masės šlapiomis rankomis formuoti graikiško riešuto dyd-io kukulius ir apkepti aliejuje, užpilti paruoštu padažu ir patroškinti apie 10- 15min. Padažui miltus apkepinti svieste, supilti sultinį, grietinę, ir nuolat maišant pakaitinti. Paskaninti prieskoniais ir pabarstyti žalumynais. Kukulius patiekti su bulviu koše ir daržovėmis.

Jūratė V.

*********************
--------------------------------------------
*********************

Šalta ridikėlių sriuba

500 ml kefyro
Keletas ridikėlių
1 agurkas
Prieskoniai
Sauja smulkintų krapų, svogūnų laiškų
1 virtas kiaušinis

Agurką, ridikėlius, kiaušinius, svogūnų laiškus, krapus
supjaustyti. Viską dėti į kefyrą, įdėti druskos, išmaišyti ir tiekti į stalą. Skanaus.

Kopūstų pyragas su spanguolėm

Tešlai:

200 g miltų
130 g šalto sviesto
Kiaušinis
2 šaukštai vandens
Truputis druskos

0,5 kopūsto
1 svogūnas
2 šaukštai aliejaus
Druskos, cukraus
Krapų
100 g sūrio
Saujelė spanguolių
3 kiaušiniai
150 g grietinės

Į miltus sudėti pjaustytą sviestą, įmušti kiaušinį, įpilti vandens, įberti druskos ir užminkyti tešlą. Jos rutulį suvynioti į foliją valandai laiko dėti į šaldytuvą. Iš tešlos iškočioti skritulį aplipdyti kepimo indą, subadyti šakute ir dar pusvalandį dėti į šaldytuvą.

Kopūstą susmulkinti ir kartu su pjaustytu svogūnu apkepinti aliejuje. Pagardinti druska, cukrumi, krapais uždengti ir troškinti, kol suminkštės. Atšalusia tešla apspausti kepimo indą ir šonus. Tolygiai paskirstyti įdarą apibarstyti tarkuotu sūriu ir uogomis. Kiaušinius sumaišyti su grietine ir užpilti ant viršaus. Kepti 180 orkaitėje apie 30 minučių.

Purus bulvių plokštainis

1 kg bulvių
2 stiklinės pieno
2 kiaušiniai
Druska
Grietinė
Svogūnų laiškai
Krapai
Šoninės
2 svogūnai

Bulves nuskusti, nuplauti, sutarkuoti, Pieną užplikinti ir supilti į bulves, sudėti prieskonius, kiaušinius ir pašauti orkaitėn kepti.

Gaminsime du padažus pirmajam reikės svogūnų laiškų, krapų ir grietinės, susipjaustome žalumynus ir patroškiname su grietine ir prieskoniais, antrajam šoninę susipjaustome ir pakepiname, sudedame pjaustytus svogūnus ir baigiant kepti sudedame pjaustytus žalumynus ir grietinę.

Sočiosios bulvių salotos

4 bulvės
3 marinuoti agurkai
150 g kietojo sūrio
Stiklinė daržovių sultinio
2 šaukštai garstyčių
2 šaukštai grietinės
2 šaukštai majonezo
Druskos
Pipirų
Svogūnas

Bulves išverdame su lupenomis. Nulupame, supjaustome kubeliais ir
pamarinuojame garstyčiomis pagardintame šaltame daržovių sultinyje.
Paskui išgriebiame ir gerai nuvarviname. Sūrį sutarkuojame, agurkus ir svogūnus susmulkiname. Bulves sumaišome su tarkuotu sūriu, agurkais, svogūnais, dedame druskos pipirų ir viską išmaišome su grietine ir majonezu. Skanaus.

Neringa L.

*****************

Vištienos vėrinukai

Jums reikės:

500 g vištienos file
1 valg. šaukštas garstyčių
4 skiltelės česnako
4 šaukštai majonezo
1 skardinė konservuotų ananasų
2 paprikos.
1 šaukštelis vištienos prieskonių.

Gaminimas:

Vištieną supjaustome gabaliukais, sudedame majonezą, garstyčias ir likusius prieskonius. Viską gerai išmaišom ir pamarinuojam per naktį.

Tada imame medinį iešmelį, ant kurio veriame gabaliuką paprikos, mėsytės, ananaso, ir vėl kartojam, kol suveriam. Kepame 180-190 C, kol vištiena gražiai pabąla, mėsa gaunasi labai sultinga ir skani. Neperkepkit, nes kitaip gausis sausa vištiena.

Tiršta faršo ir daržovių sriuba

Jums reikės:

3 skiltelės česnako
1 skardinė konservuotų pomidorų
1 svogūnas
5 bulvės
1 arb. šaukštelis džiovinto baziliko
2 litrai sultinio
2 morkos
1/2 poro
400 g faršo
1/2 geltonos paprikos

Gaminimas:

Sultinį užvirinti, į jį sudėti nuskustas ir supjaustytas kubeliais bulves. Morkas, porą, svogūną ir paprikas susmulkinti, apkepti keptuvėje ir supilti į sriubą. Faršą dėti į keptuvę, sudėti smulkintą česnaką, kai mėsa apkeps, supilti konservuotus pomidorus, troškinti, kol pomidorai ištiš. Troškintą faršą/pomidorus supilti į sriubą ir pavirti dar apie 15 min, sriubą pagardinti druska ir bazilikais. Labai skani ir soti daržovių sriuba.

Bulviniai piršteliai

Jums reikės:

2 Kiaušiniai
1 Paprika
5 virtos bulvės
1 nedidelis svogūnas
200 g maltos mėsos
100 g maltų džiūvėsėlių piršteliams apvolioti

Gaminimas:

Virtas bulves sutrinti į košę, sudėti pjaustytą papriką kubeliais ir svogūną, įdėti mėsą, prieskonius, įmušti 1 kiaušinį. Masę gerai išmaišyti ir suformuoti pirštelius, juos pamirkyti plaktame kiaušinyje ir apvolioti džiūvėsėliuose. Kepti keptuvėje iš abiejų pusių, kol gražiai paruduos.

Jolanta M.

******************

Grybukai iš dešrelių

Produktai:

12 dešrelių
12 vynuoginių pomidrų
12 vnt bulvių
50 g sviesto
3 šaukštai grietinės
truputis krapų ir druskos

Gaminimas:

Bulves išverdame. Sutriname ir pagaminame bulvių košę pridėdami druskos, sviesto, grietinės. Bulvių košę sudedame į lėkštę, apibarstome krapais. Į košę susmaigstome virtas dešreles, ant jų užmauname išskobtus pomidorus. Į stalą patiekiame karštą. Skanaus.

Kristina V.

*********************

Vištiena su kumpio apvalkalu

4 porcijoms:

4 vištų filė gabaliukai
6 v.š. alyvuogių aliejaus
1 a.š. džiovintų rozmarinų
druskos,maltų saldžių paprikų
8 ploni griežinėliai parūkyto kumpio
1 skiltelė česnako
1 svogūnas
3 saliero stiebai
3 morkos
2 nedidelės cukinijos
1 v.š.pomidorų padažo
1/2 stikl. sauso balto vyno
1 a.š. tarkuotos citrinos žievelės
1 a.š. pjaustytų petražolių

Gaminimas:

Vištienos filė kepkite aliejuje, kol pasidengs rusva plutele. Išėmę apibarstyti rozmarinais, druska, pipirais. Suvynioti į kumpio griežinėlius.

Svogūną ir česnaką susmulkinti gabaliukais, o morkas, salierus ir cukinijas supjaustyti šiaudeliais. Baltąjį vyną sumaišyti su pomidorų padažu.

Svogūnus apkepti aliejuje, tada suberti daržovių šiaudelius ir česnakus dar pakepkite. Į keptuvę supilti vyną, sumaišytą su pomidorų padažu, pagal skonį įberti druskos ir saldžiųjų paprikų.

Į keptuvę ant daržovių sudėkite paruoštas vištų filė ir uždengę dangčiu 15 min troškinti ant silpnos ugnies.

Mėsą su daržovėmis sudėkite į lėkštes, apibarstykite citrinos žievele bei petražolėmis. Patiekite su bulvių koše.

Skanaus!

Mindaugas J.

*****************

Vėdarai

Tai labai senas lietuviškas patiekalas, kuris perduodamas iš kartos į kartą mūsų šeimoje.

Ingredientai:

1 kg miežinių kruopų,
300 g lašinių,
storųjų kiaulės žarnų,
0,5 l kiaulės kraujo,
druskos ir prieskonių (pagal skonį).

Gaminimo eiga:

Apvirti kruopas (į verdantį pasūdytą vandenį įberti kruopų, pavirti 2-3 min, uždengti, nuimti nuo ugnies ir laikyti, kol atauš).

Smulkiai supjaustyti dalį lašinių ir pakepinti. Sumaišyti kruopas su krauju, pakepintais lašinukais ir prieskoniais. Šia mase uzkimsti žarnas ( ne kietai), galus užrišti. Ant skardos sudėti plonais gabaleliais supjaustytą kitą dalį lašinių,o ant viršaus dėti prikimštas žarnas ir kepinti orkaitėje apie 1 valandą 200 laipsnių temperatūroje, kol gražiai paruduos.

Jeigu kam nelabai malonu valgyti vėdarus su krauju, tai galima žarnas prikimšti bulvių tarkiais, sumaišytus su pakepintais lašinukais, svogūnais, prieskoniais. Irgi labai skanu.

Jelena

********************

Rauginti burokėliai

5 kg Burokėlių,
150 g druskos,
50 g ruginių miltų,
2 arb. š. kmynų,
4 litrai vandens.

Burokėlius nulupkite, nuplaukite ir sudėkite į indą, kuriame ruošiatės raugti. Apibarstykite kmynais. Miltus užpilkite trupučiu šilto vandens, išmaišykite ir užpilkite ant burokėlių. Iš vandens ir druskos išvirkite sūrymą, atšaldykite ir vėl viską užpilkite ant burokėlių. Uždenkite marle ir paslėkite.

Rauginkite 2 savaites kambario temperatūroje. Kai burokėliai išrūgs, padėkite kur šaltai.

Skanaus.

Jūratė K.

**************

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)