Dėmesio tiems, kurie yra lietuviško maisto patriotai! Kviečiame Jus dalyvauti konkurse „MYLIU LT virtuvę“! Siųskite savo mėgstamiausius receptus (o gal turite labai originalių, kuriais galite nustebinti?) su nuotraukomis mums iki vasario 27 d. imtinai.

Vasario 28 d. komisija atrinks 10 geriausių receptų, kurie dalyvaus balsavime, ir jūs, mieli skaitytojai, galėsite išrinkti 3 pačius originaliausius. Nugalėtojai bus paskelbti kovo 4 d.. Jiems ir atiteks restoranų tinklo „Katpėdėlė“ įsteigti prizai - 50 Lt dovanų kuponai patiekalams „Katpėdėlėje“.

DĖMESIO! SIURPRIZAS! Vasario 8, 15 ir 22 d. burtų keliu atrinksime po 3 dalyvius, kuriems papildomai teks 20 Lt vertės dovanų kuponai pietums „Katpėdėlėje“!

Sveikiname! 20 Lt vertės kuponai atitenka Jūratei K., Alminai P. ir Agotai S. Su Jumis susisieksime el.paštu. (Vasario 8 d. laimėjimas)

Vasario 15-ąją dovanų kuponai atitenka Neringai L., Jolantai M. ir Jūratei K. Su Jumis susisieksime el.paštu. (Vasario 8 d. laimėjimas)

Vasario 22-ąją dovanų kuponai atitenka Aušrai J., Kristinai V. ir Modestai. Sveikiname!

Receptus su nuotraukomis siųskite gyvenimas@delfi.lt.

Publikuojami bus tik patys geriausi receptai.

IŠRINKITE GERIAUSIUS LIETUVIŠKUS PATIEKALUS!
(Receptai apačioje)


*****************

Balsavimas baigtas. DELFI skaitytojai daugiausia balsų atidavė šiems receptams:

Bulviniai piršteliai (Jolanta M.)
Kopūstų pyragas (Neringa L.)
Bulvės, įdarytos putpelėmis (Almina)

Šių receptų autoriams atitenka 50 Lt vertės kuponai pietums restoranų tinkle „Katpėdėlė“. Su nugalėtojais susisieksime el. paštu.

*********************

BALSAVIME DALYVAUJANTYS RECEPTAI

**********************

Čičinsko kepsnys

Bulvės (virtos) 5 vnt.
Malta kiauliena 250 g
Malta jautiena 250 g
Ryžiai 200 g
Kiaušinis 2 vnt.
Bulvių krakmolas 1 valg. šaukšt.
Miltai g
Kiaušinis 1 vnt.
Svogūnai 6 vnt.
Alyvuogių aliejus
2 valg. šaukšt.
Džiovintos žolelės (naudojau petražoles, krapus ir salierų lapus, mairūną) valg. šaukšt.
Juodieji pipirai pagal skonį
Druska g
Cukrus 2 valg. šaukšt.
Lauro lapai 2 vnt.
Kvapnieji ir juodieji pipirai žirneliais - truputis
Actas (9 %) 0.5 stikl.

1. Bulves išverdame ir sumalame, dedame krakmolą, kiaušinį ir druską, beriame miltus ir minkome tešlą, miltų beriame tiek, kad lengvai galėtume iškočioti tešlą, bet ji neturi būti per kieta.

2. Į maltą mėsą beriame prieskonius, įmušame kiaušinį ir labai smulkiai supjaustytą svogūną. Svogūno negailėkite, per daug nebus, nes kuo smulkiau ir kuo daugiau jo sukaposime tuo minkštesnę ir sultingesnę mėsytę gausite galutiniam variante.

3. Į puodą pilame 2 stiklines vandens, metame lauro lapelius, pipirus, druską ir cukrų, paverdame keleta minučių. Supilame actą, paverdame dar šiek tiek ir užpilame karštą marinatą ant pjaustytų svogūnų.

5. Bulvių tešlą iškočiojame 3-4 mm, supjaustome juostelėmis. Iš faršo darome pirštelius dedame ant tešlos ir nuo galiuko iki galiuko suvyniojame į tešlą. Tešla turi šiek tiek "užlipti" viena ant kitos.

6. Suformuotus kepsniukus verdame aliejuje kol gražiai apskrusta.

7. Ryžius pasiruošiame taip kaip mėgstame.

8 Valgome su ryžiais, marinuotais svogūnais, kitomis mėgstamomis daržovėmis ir pomidorų padažu. Skanaus:)

Sluoksniuotas kugelis (bulvių plokštainis)

Bulvės 1,5 kg
Pienas 0,5 l
Vištiena 300 g
Rauginti kopūstai 200 g
Svogūnas 1 vnt
Česnakas 1-2 skiltelės
druska, juodieji pipirai, muskatas pagal skonį.

1. Bulves kartu su svogūnu smulkiai sutarkuojame, pilame karštą pieną, paskaniname druska, muskatu.

2. Vištieną smulkiai supjaustome, paskaniname druska, pipirais, česnaku.

3. Į formą, kurioje kepsime pilame sluoksnį bulvių tarkių, dedame vištieną, vėl pilame tarkius, dedame kopūstus ir pilame viršutinį-paskutinį sluoksnį tarkių. Kišame kepti. Gražiai apskrunda ir valgome su daug grietinės ;) man spirgų prie šio varianto kugelio nereikia, bet jei norite prašau į sveikatėlę. Skanaus :)

Aušra J.

****************

Žemaitiškas kastinys

Pasigaminti žemaitišką kastinį ne visada paprasta. Gal tai priklauso nuo grietinės kokybės, ar kambario temperatūros. Kartais užtenka pusvalandžio, o kartais ir valandą laiko užtrunki, kol jį susuki.

Geriausia kastinį sukti moliniame inde su mediniu šaukštu. Bet aš pradžioje suku su el. plaktuvu, o tada tik į darbą pasitelkiu šaukštą.

Kaip žinote, valgomas kastinys su virtomis bulvėmis. Iš pusės litro grietinės susisuka pusė litro kastinio. Pradedant sukti kastinį, reikia turėti pasiruošus du indus: vieną karštam vandeniui, kitą šaltam.

500 ml grietinės (30-40% riebumo)
1 šaukštas sviesto
žiupsnelis nuplikytų kmynų
druskos pusė arbatinio šaukštelio

Supilam grietinę į indą, įdedame šaukštą sviesto ir sukame šaukštu arba plakame plaktuvu. Pradžioje masė pradės tirštėti, o vėliau atvirkščiai skystėti ir išsiskirs sviesto kruopelės.

Tada dubenį statome į karštą vandenį ir sukame šaukštu, kol vėl gausis vientisa masė. Tada vėl statome dubenį į šaltą vandenį ir vėl sukame, kol pradės tirštėti ir skirtis sviestas, vėl greitai perdedam į karštą vandenį ir sukame iki vientisos masės.

Gavus vientisą masę, dedame indą į šaltą vandenį ir sukame, kol kastinys pasidarys blizgus ir ims kietėti. Tada sudedame druską ir kmynus. Išmaišome, sudedame kastinį į indą ir dedam į šaldytuvą bent 2 val. kad sustingtų.

Svarbu nepamiršti, kad kastinį sukti reikia į vieną ir tą pačią pusę!!!

Almina

************

Linų sėmėnų užpilas

Ingredientai:

75 g linų sėmenų,
1/2 a. š. Himalajų druskos,
70 g linų sėmenų aliejaus (aliejų naudokite kuo šviežesnį, pirktas \"Maximose\" šiam patiekalui netiks, geriau paieškokite ūkininkų, kurie spaudžia aliejus).

Gaminimo eiga:

Linų sėmenis sumalkite kavos malimo mašinėle, suberkite druską ir supilkite aliejų. Viską gerai išmaišykite. Užpilkite ant karštų bulvių ar tepkite ant duonos.

Skanaus :)

Jūratė K.

********************

Bulvės įdarytos putpelėmis

7 didelės bulvės;
21 putpelės kulšelė;
2 valgomi šaukštai majonezo;
žiupsnelis rozmarino;
žiuopsnelis druskos ir pipirų;
3 skiltelės česnako;
2 valgomi šaukštai aliejaus;
150 ml grietinėlės 13 %.

Kulšeles bent porai valandų pamarinuoti majoneze su česnaku ir pipirais. Bulves nulupti, išskaptuoti vidų, apibarstyti druska ir rozmarinais, apvolioti aliejuje. Į duobutę dėti po 3 kulšeles. Bulves, kurias išskaptavau sudėjau ant skardos dugno.

Ant viršaus dedame įdarytas bulves. Uždengiame folija ir kepame 50 min. 200C tem. ir dar 20 min. 170C temp. nuėmus foliją ir apšlakščius bulves grietinėle.

Bulvės su šonine ir varškės padažu

Ingredientai:

Bulvės 10 vnt.
Rūkyta šoninė 150 g
Rozmarinas, ilgos šakelės - 5 g (galima ir džiovintą naudoti)
Varškė 9 proc 200 g
Petražolės 1 pundelis
Krapai 1 pundelis.
Česnakas 2 skiltelės
Agurkas (trumpavaisi) 1 vnt.
Jogurtinė grietinė (10%) 150 ml

Gaminimo eiga:

Bulves gerai nuplauti ir išvirti (bet nepervirti, jos dar turėtų būti šiek tiek kietokos). Atvėsusias bulves perpjauti pusiau, ant kiekvienos uždėti rozmarino šakelę ir apvynioti plonai supjaustyta rūkyta šonine. Kepti 20 min. 170 C temp.

Kol bulvės kepa, pasigaminu padažą. Varškę ištrinti su jogurtine grietine (blenderio pagalba). Sudėti susmulkintą česnako skiltelę (jei mažos dedu 2 skilteles) ir susmulkintas petražoles bei krapus.

Viską dar trumpai išsukti su blenderiu. Agurką nulupti, supjaustyti kiek galima mažesniais kubeliais, apibarstyti druska ir suberti į varškės masę, išmaišyti ir galite valgyti su karštomis bulvėmis.

Skanaus.

Almina P.

*********************

Šalta ridikėlių sriuba

500 ml kefyro
Keletas ridikėlių
1 agurkas
Prieskoniai
Sauja smulkintų krapų, svogūnų laiškų
1 virtas kiaušinis

Agurką, ridikėlius, kiaušinius, svogūnų laiškus, krapus
supjaustyti. Viską dėti į kefyrą, įdėti druskos, išmaišyti ir tiekti į stalą. Skanaus.

Kopūstų pyragas su spanguolėm

Tešlai:

200 g miltų
130 g šalto sviesto
Kiaušinis
2 šaukštai vandens
Truputis druskos

0,5 kopūsto
1 svogūnas
2 šaukštai aliejaus
Druskos, cukraus
Krapų
100 g sūrio
Saujelė spanguolių
3 kiaušiniai
150 g grietinės

Į miltus sudėti pjaustytą sviestą, įmušti kiaušinį, įpilti vandens, įberti druskos ir užminkyti tešlą. Jos rutulį suvynioti į foliją valandai laiko dėti į šaldytuvą. Iš tešlos iškočioti skritulį aplipdyti kepimo indą, subadyti šakute ir dar pusvalandį dėti į šaldytuvą.

Kopūstą susmulkinti ir kartu su pjaustytu svogūnu apkepinti aliejuje. Pagardinti druska, cukrumi, krapais uždengti ir troškinti, kol suminkštės. Atšalusia tešla apspausti kepimo indą ir šonus. Tolygiai paskirstyti įdarą apibarstyti tarkuotu sūriu ir uogomis. Kiaušinius sumaišyti su grietine ir užpilti ant viršaus. Kepti 180 orkaitėje apie 30 minučių.

Neringa L.

**********************

Bulviniai piršteliai

Jums reikės:

2 Kiaušiniai
1 Paprika
5 virtos bulvės
1 nedidelis svogūnas
200 g maltos mėsos
100 g maltų džiūvėsėlių piršteliams apvolioti

Gaminimas:

Virtas bulves sutrinti į košę, sudėti pjaustytą papriką kubeliais ir svogūną, įdėti mėsą, prieskonius, įmušti 1 kiaušinį. Masę gerai išmaišyti ir suformuoti pirštelius, juos pamirkyti plaktame kiaušinyje ir apvolioti džiūvėsėliuose. Kepti keptuvėje iš abiejų pusių, kol gražiai paruduos.

Jolanta M.

*****************

Vėdarai

Tai labai senas lietuviškas patiekalas, kuris perduodamas iš kartos į kartą mūsų šeimoje.

Ingredientai:

1 kg miežinių kruopų,
300 g lašinių,
storųjų kiaulės žarnų,
0,5 l kiaulės kraujo,
druskos ir prieskonių (pagal skonį).

Gaminimo eiga:

Apvirti kruopas (į verdantį pasūdytą vandenį įberti kruopų, pavirti 2-3 min, uždengti, nuimti nuo ugnies ir laikyti, kol atauš).

Smulkiai supjaustyti dalį lašinių ir pakepinti. Sumaišyti kruopas su krauju, pakepintais lašinukais ir prieskoniais. Šia mase uzkimsti žarnas ( ne kietai), galus užrišti. Ant skardos sudėti plonais gabaleliais supjaustytą kitą dalį lašinių,o ant viršaus dėti prikimštas žarnas ir kepinti orkaitėje apie 1 valandą 200 laipsnių temperatūroje, kol gražiai paruduos.

Jeigu kam nelabai malonu valgyti vėdarus su krauju, tai galima žarnas prikimšti bulvių tarkiais, sumaišytus su pakepintais lašinukais, svogūnais, prieskoniais. Irgi labai skanu.

Jelena

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)