Nelengva:
- tiksliai ir sąžiningai kas mėnesį atidėti stabilią pinigų sumą – atrodo, juk šį mėnesį padėsiu daugiau, tada mažiau, o tada nebežinau, kur jie dingo...
- pasidaryti produktų, pirkinių sąrašą ir planavimą kas savaitę. Juk vitrinose, prekybos centrų leidiniuose tiek daug akcijų ir viskas taip pigu!
- suskaičiuoti, kad kasdien išleidžiami 2-4 Lt kavai, šokoladukui ar ledams tampa virš 100 Lt per mėnesį.

Atsako šeimos finansų ekspertė Julita Varanauskienė:

Teorijos žinių mes įgyjame mokykloje, universitete, skaitydami knygas, stebėdami kitus žmones, bet praktiškai įgyvendinti tuos paprastučius dalykus pasidaro labai sunku. Kaip ir visa kita veikla, kuri reikalauja savidisciplinos ir atsisakyti to, prie ko pripratome, o rezultatai pasirodo ne iš karto.

Taupymas arba taupumas būna efektyviausias tada, kai jis vyksta tarsi savaime. O savaime gali pradėti vykti tada, kai esame kažkada skaudžiai nudegę: tas, kuris vieną kartą pajus, ką reiškia ištikus bėdai neturėti pinigų, tikriausiai ateityje visada stengsis turėti atsargą; arba tada, kai tikslas, dėl kurio dabar turime ko nors atsisakyti, yra viliojantis. Jei bus tikslas ir tai reikš, kad kiekvieną mėnesį reikia sutaupyti, pavyzdžiui, po 500 Lt, pirkinių planavimas bus tikslingesnis ir veiksmingesnis.

Kasdienybėje (kai nėra kokios nors pamokomos patirties arba tikslai labai migloti), galima taip pat pasinaudoti taip vadinamais triukais.

Pavyzdžiui, tiksliai ir sąžiningai kas mėnesį atidėti stabilią pinigų sumą pavyks labiau, jei tą padarysime tą pačią dieną, kai pajamas gauname. Ir atidėtą sumą padėsime taip, kad būtų sunku ją pasiimti (duoti kam nors pasaugoti, pasidėti į terminuotojo indėlio sąskaitą, kurios sutartį nutraukti ir pinigus pasiimti galima ne anksčiau kaip po penkių dienų).

Neatsisakyti kavos ar šokoladukų visai, bet pavyzdžiui, pirkti juos tik penktadieniais. Arba trečiadieniais...

Nuo spontaniškų pirkinių (akcijų, patrauklių pasiūlymų) geriausiai gydo laikas. Nepirkti iš karto, o atidėti kitai dienai (o per naktį gal ir persigalvosime). Tai geriausiai pavyks, jei su savim neturėsite reikalingos pinigų sumos.

--------------------------
Skaitytojams, rašiusiems klausimus bei istorijas konkursui "Rašyk, kas tau sunkiausia tvarkant šeimos finansus" atitenka SEB banko šeimos finansų ekspertės J.Varanauskienės knygą "Pinigų medis". Daugiau informacijos apie knygą rasite ČIA.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)