Esu liekna, 165 cm, standartiškai atitinku 36 drabužių dydį. Manau, kad daug merginų susiduria su panašia problema baigusios studijas, kuomet darbas priverčia orientuotis į kitokį stilių.

Rasa Povilaitienė, įvaizdžio bei stiliaus kūrėja, grožio technologijų ekspertė, "Bogomolov' Image School" dėstytoja:

Rasa Povilaitienė, Algės Rykovos nuotr.
Dar prieš keletą metų, kai buvote studentė, jūsų pagrindinis išvaizdos bei rengimosi manieros motyvas buvo grožis arba individualumas. Tuomet buvo galima eksperimentuoti, išbandant įvairius ir pačius netikėčiausius drabužių derinius, spalvinius variantus, keistis, klysti, kasdien būti vis kitokiai, ir tokiu būdu surasti individualų išvaizdos sprendimą. Šiuo metu, kuomet studentė tapo dalykine moterimi, svarbiausias aprangos ir elgesio pasikeitimo motyvas yra socialinis statusas.

Savo išvaizda, elgesiu, žiniomis bei aplinka tuomet žmogus aplinkiniams stengiasi pateikti informaciją apie savo socialinę padėtį, lygį, kompetenciją, patikimumą. Grožis, kaip motyvacija, išlieka, tačiau jau antroje vietoje.

Profesionaliame kolektyve išvaizdos eksperimentai nepriimami bei nepageidaujami, taip pat, kaip ir nekompetencija, neatsakingumas ar priimtų elgesio normų nežinojimas. Svarbiausia - kompetetinga išvaizda bei žmogaus psichologinis komfortas.

Darbo specifika dažniausiai padiktuoja privalomą darbo aprangos variantą, kurį darbuotojas gali prisitaikyti ar kažkiek pakeisti savo nuožiūra. Šiuo jūsų atveju, tai būtų dalykiniai kostiumėliai.

Kostiumas - pakankamai vyriškas, griežtas, neįdomus bei uždaras drabužis. „Suminkštinti“ jį galima audinio faktūromis, spalvomis, neryškiais raštais, puoštomis detalėmis, sijono ar suknelės pagalba.

Labai svarbu pasirinkti tinkantį sijono modelį bei ilgį. Kadangi darbo kostiumėlyje pageidautinas vidutinis ilgis, dažnai būna sunku surasti optimalų ir tinkamą sijono ilgį „apie kelius“. Būtent netinkamai parinktas sijonas dažnai nepelnytai jauną merginą paverčia solidžia moterimi. Tačiau šis švarkelio ir sijono parinkimas kiekvienu atveju yra labai individualus, ir priklausantis nuo daugybės faktorių (žmogaus figūros, drabužių konstrukcijos, audinio, sezono, spalvos ir pan).

Jaunatviškumo gali suteikti įmantresni ar madingesni švarkų kirpimai ir konstrukcijos, subtili apdaila (apkantavimas, apvadėliai, sagos, kišenėlės). Rinkitės madingas, tačiau „ofisines“ kostiumėlių spalvas, atkreipkite dėmesį į tais metais siūlomą ofisinio komplekto derinimo ir dėvėjimo manierą. Pavyzdžiui, nesenai buvo labai populiaru švarkai itin siauromis bei šiek tiek trumpomis, arba specialiai atitrauktomis iki dilbio vidurio rankovėmis, iš kurių iki pat riešo išlįsdavo siaura marškinių rankovė.

Šiemet siauras švarko rankoves siūloma vieną kartą atlenkti, ir pageidautina, kad išlindęs šviesus rankovių pamušalas būtų smulkiai dryžuoto marginimo. Ant dalykinio švarkelio šiemet siūloma liemens liniją paryškinti plonu odiniu dirželiu.

Jaunatviškumo jums suteiks tiesių kelnių kostiumas, įdomesnė ir madingesnė avalynė. Labai svarbu, kad kelnės būtų tinkamo ilgio.

Nugarinėje dalyje kelnės turi būti iki batelio kulniuko viršaus arba vidurio. Reiškia, pirmiausia išsirinkite avalynę, apsispręskite, kokio aukščio bus batelio pakulnė, ir pagal tai taikykite kelnių ilgį.

Gyvumo, nuotaikingumo jūsų išvaizdai suteiks spalvotos palaidinės, dirželiai, smulkūs madingi aksesuarai. Tačiau darbo aplinkoje dėvėti rekomenduojama tik 3 papuošalus vienu metu - atsiminkite tai, ir nepersipuoškite!

Pavyzdžiui, jei mūvite žiedą, segite auskarus, rinkitės, kas bus trečiasis papuošalas - laikrodis, grandinėlė, skarelė ar apyrankė.
Venkite „solidžių“ aksesuarų - perlų, didelių sagių. Taip pat labai pigios, blizgančios, barškančios ir skambančios bižuterijos.

Avalynė bei rankinė rekomenduojama - madinga, jaunatviška, tačiau neprovokuojanti ir neerzinanti. Stenkitės, kad rankinė būtų labai kokybiška, ir puikiai Jus reprezentuotų kaip jauną dalykinę moterį.

Atminkite, kad darbo aplinkoje netoleruojamos nuogos kojos bei basos pėdos - pėdkelnės darbo aplinkoje turi būti mūvimos visais metų laikais.

Vasarą, kad ir koks karštas būtų oras, nemandagu dėvėti atviras basutes ir demonstruoti nuogas kojas. Tai- neprofesionalu. Avalynė turi būti uždara, bet gali būti labai lengva. Tuo tarpu žiemą sunkius „lauko batus“ darbo kabinete taip pat reikėtų pakeisti elegantiškais bateliais.

Įsigykite specialiai darbui 1-2 batelių poras, kuriais galėtumėte dėvėti tik darbo metu. Taip išspręsite daugybę problemų. Svarbu pasirinkti tinkamą avalynę - batelio kulniukas ir noselė neturėtų būti labai aštri, agresyvi ir smaila, o spalva - iššaukianti. Rinkitės tik kokybišką, patogią, jums idealiai tinkančią avalynę, su kuria būtų graži, tolygi, laisva eisena bei gražus derinys su kostiumėliu.

Labai svarbus plaukų kirpimas ir šukuosena. Patarčiau apsilankyti kirpykloje dėvint dalykinį kostiumėlį, kirpimą bei šukuoseną derinti tinkantį būtent prie šių drabužių. Juk jums šiuo metu šie drabužiai ir laikas, kurį praleidžiate darbe, yra svarbiausias. Išsakykite kirpėjai savo lūkesčius, kad norėtumėte jaunatviškos, bet socialinį statusą atitinkančios šukuosenos ir kirpimo.

Venkite ilgų palaidų, žemai surištų ar susegtų plaukų - tai sukuria slogumo, stabilumo, o tuo pačiu ir solidumo įspūdį. Labai ilgi palaidi plaukai taip pat sukuria kritimo, sunkumo, o kartais ir nevalyvumo įspūdį. Rinkitės dinamiškas - kylančias linijas (pvz. ant pakaušio surištą „arklio uodegą“, stiprų plaukų iškarpymą, trumpus kirpimus ar pan.)- jos žmogui suteikia energijos, dinamikos, o tuo pačiu jaunumo įspūdį.

Makiažas turėtų būti lengvesnių, gaivesnių spalvų, tačiau ne naivus ar koketiškas. Kremine pudra kruopščiai užmaskuokite odos nelygumus ar defektus, tuomet išsirinkite, ką veide norite išryškinti ir kur prikaustyti kitų žmonių dėmesį - į savo akis ar į lūpas. Sakoma, jei nori, kad tave matytų, ryškink akis; jei nori, kad tavęs klausytų - ryškink lūpas. Galite vadovautis šiuo posakiu, arba išryškinkit tai, kas, jūsų manymu, veide gražiausia. Kaip ir visur, čia svarbiausias saiko jausmas.

*******************************

Nežinai, kokie drabužiai tinka tavo figūrai, o makiažas - būtent tavo veidui? O gal iš viso esi pasimetusi mados tendencijų jūroje ir neįsivaizduoji, kokia kryptimi pasukti savo drabužinės laivelį ir kaip puoselėti savo kūno grožį? Tuomet klausk įvaizdžio bei stiliaus kūrėjos, grožio technologijų ekspertės, "Bogomolov' Image School" dėstytojos Rasos Povilaitienės. Rašyk: stilius@delfi.lt

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)