Kuri dalis šių nuostabių pasakojimų yra pramanas, o kurios sako tiesą? B. Stokerio knyga grindžiama Vlado Tepešo/Vlado Smeigiko (1431-1476 m.) Valakijos, kalnuotos vietovės šalia Transilvanijos, princo, gyvenimu. Šį valdovą Šv. Romos imperija gerbė už priešinimąsi Otomanų imperijai.

Pats Vladas kartu su broliu Stambule kaip įkaitas praleido šešerius metus, kai ten buvo nusiųstas savo tėvo, anuometinio Valachijos žemės valdovo, siekusio sulaikyti turkus nuo invazijų. Per tuos metus Vladas tapo ciniku ir išmoko žiauriausių žudymo būdų...

Į gimtinę jaunuolis grįžo po to, kai turkai nužudė jo tėvą. Netrukus Vladas sužinojo ir apie savo vyresniojo brolio nužudymą Rumunijoje bei tai, kaip žiauriai jis buvo rumunų didikų kankinamas. 17-metis grįžo į tėvynę ir atsikovojo Valachijos sostą, pasiskolinęs kavaleriją.

Vladas pradėjo organizuoti valstybę ir vertė žmones paklusti įstatymams taikydamas mirties bausmes bei ant baslių maudamas visus, kuriuos manė esant priešais: plėšikus, suktus šventikus, klastingus didikus, elgetas, uzurpatorius saksus.

Gali būti, kad legendos apie šį žmogų pasklido būtent dėl jo žiauraus elgesio. Pavyzdžiui, kai turkų dvaro pasiuntiniai jį išvydę nenusiėmė turbanų, buvo liepta galvos apdangalus prikalti jiems prie kaukolės... Valachijos gyventojai kamavosi matydami stulbinančią princo bausmių įvairovę – nepaklusniesiems nudirdavo odą, gyvus išvirdavo, sudegindavo ir suluošindavo...

Vladas kovojo su visais, kurie norėjo jį pakeisti - arba įbroliu Vladu Vienuoliu, arba pusbroliu Danu Jaunuoju. Istorikai jį vadina Vladu Tepešu, o liaudis teigia, kad jis buvo Drakula, nes ir pasirašinėdavo tėvo vardu Dracul – „Velnias“. Drakula yra romėniško žodžio, reiškusio velnią arba drakoną, darinys.

Vien šis žodis yra magiškas ir paslaptingas. Manoma, kad Brano pilis Rumunijoje priklausė grafui Drakulai, nes joje iš siaurų koridorių sudarytas paslaptingas labirintas su šiurpiais užkampiais ir slaptais kambarėliais, kuriuose esą lengva paslėpti „vampyrą“. Nors to niekaip negalima įrodyti, mat Vladas pilyje gyveno labai trumpai ir tik svečio teisėmis. Visgi Drakulos pilis, pastatyta Brano perėjos gale, ir šiais laikais vilioja viso pasaulio turistus, norinčius priartėti prie nemirštančios legendos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)