Saulės smūgis

Karštomis dienomis šunis gali ištikti saulės smūgis, ypač ilgaplaukius ir bukanosius. Perkaitusiam gyvūnui parausta akys, sutrinka kvėpavimas, pakyla temperatūra. Jo liežuvis paburksta ir tampa žydro atspalvio.

Kaip padėti? Perneškite šunį į pavėsį ir apliekite šaltu vandeniu, o dar geriau – visiškai į jį panardinkite. Ant sprando papildomai galima uždėti šaltą kompresą arba maišelį su ledu. Jeigu būklė negerėja, vežkite šunį pas veterinarą.

Rakštis pėdoje

Jeigu basas pavaikščiotumėt miške, turbūt greitai įsivarytumėt rakštį. Tas pats gali nutikti ir su švelniomis miesto šunų ir kačių pėdutėmis. Pažeistą pėdą gyvūnai pradeda laižyti ir stengiasi kiek įmanoma mažiau ją priminti. Pati vieta, kur įlindo rakštis, parausta ir patinsta.

Kaip padėti? Ištraukite pincetu rakštį ir patepkite žaizdelę vandenilio peroksidu.

Prarijo svetimkūnį

Su katėmis taip nutinka retai, o štai šunis tik ir traukia paragauti akmenuką ar kamštelį nuo butelio. Didžioji dalis tokių svetimkūnių iš gyvūno organizmo pasišalina su išmatomis, tačiau kai kurie iš jų gali įstrigti gerklėje ar stemplėje. Tokiu atveju šuo pradeda kosėti, blaškytis, iš nasrų jam padeda tekėti seilės arba putos.

Kaip padėti? Šie simptomai būna labai panašūs į pasiutligės, todėl geriau šunį vežti pas veterinarą ir elgtis su juo labai atsargiai.

Į akį pateko krislas

Šunys ir katės taip pat moka verkti, tik ne dėl to, kad juos įskaudino šeimininkas. Ašaros nuo akių paviršiaus nuplauna į juos patekusius nešvarumus. Tačiau kartais krislas gali įstrigti – tuomet gyvūnas dažnai mirksi ir pradeda letena trinti akį.

Kaip padėti? Pipete įlašinkite į akį drėkinančių akių lašiukų, skirtų žmonėms. Jei reikia, procedūrą pakartokite.

Vidaus organų pažeidimai

Jeigu jūsų augintinis nukrito iš didelio aukščio ir nesikelia, tai pirmas ženklas, kad buvo pažeisti vidaus organai.

Kaip padėti? Atsargiai, nekeisdami nelaimėlio kūno padėties, perkelkite jį ant lygaus paviršiaus (tiks plati lenta) ir skubiai vežkite pas veterinarą.

Sutrikęs virškinimas

Šunys ir katės, laikomi mieste, būna nepripratę prie „kaimiško“ maisto (šviežio pieno, kiaušinių, vandens iš šulinio, žolės), todėl gali sutrikti jų virškinimas. Gyvūnai gali apsivemti ar pradėti viduriuoti.

Kaip padėti? Į gyvūnų nasrus supilkite sodos tirpalą – 1 valgomasis šaukštas sodos 1 l vandens. To reikia, kad išsivalytų skrandis, jei gyvūnas suėdė ką nors nuodingo. Po šios procedūros duokite augintiniui aktyviosios anglies ir antibakterinių preparatų. Kelias dienas nustatykite jam griežtą dietą.

Vabzdžių įkandimai

Gyvūnų reakcija į bitės ar vapsvos įgėlimą būna baisesnė nei pati problema. Šunys garsiai cypia ir voliojasi ant žemės, katės – gailiai miaukia. Įkandimo vieta iš karto patinsta ir gyvūnas dažnai ją kaso.

Kaip padėti? Pašalinkite geluonį ir praplaukite įkandimo vietą sodos tirpalu (10 g sodos 0,6 l vandens). Tada uždėkite šaltą kompresą – į medžiagos skiautę įvyniotus ledo gabaliukus ar šaldiklyje užšaldytų vaisių indelį.

Žaizdos ir įdrėskimai

Sužinoti, kad gyvūnas susižeidė, galima dviem būdais: pastebėti, kad jis nuolat laižo vieną ir tą pačią vietą, arba pamatyti ant kailio kraują.

Kaip padėti? Nedidelį įdrėskimą pakaks patepti vandenilio peroksidu, o jei žaizda gilesnė negu 1 cm, vertėtų parodyti augintinį veterinarui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)