Lėšų „uždirba“ vaikai

Mama ir penki jos mažyliai glaudžiasi ankštame, skurdžiame, tvankiame, bet švariame Agitos motinos bute. Nedidelė virtuvėlė ir 18 kv. m kambarys. Jame dvi vaikiškos lovytės, nedidelė spinta, dalis sekcijos ir guoliai suaugusiesiems. Siauruose praėjimuose ir mažame, neužstatytame lopinėlyje žaidė ir pamokas ruošė trys vyresnieji Agitos vaikai. Mažiausieji zirzė savo lovytėse. Ant lovų sėdėjo Agitos sugyventinis Linas ir buto savininkė Regina. Tame pačiame kambaryje glaudžiasi ir iš įkalinimo vietos grįžęs Agitos brolis. Ankštoje patalpoje gyvena devyni žmonės.

Pinigų maistui, mokesčiams už elektrą, malkas, dujas ir kitas reikmes „uždirba“ tik vaikai: po 578 Lt pernai, o nuo šių metų sausio – 351 Lt arba po 39 Lt vienai bute gyvenančiai burnai per mėnesį. Suaugusieji niekur nedirba, jokių pajamų ar socialinių pašalpų negauna.

Mažyliai „uždirbtų“ tūkstantį litų daugiau, jeigu būtų sutvarkyti dokumentai visiems vaikams išlaikyti.

Malkoms neužtenka

„Sausio mėnesį savivaldybė už vaikus davė tik apie pusę iki tol mokėtų pinigų. Gavau 350 Lt. Už 150 nupirkau malkų, liko 200. Vasarį, vaikui suėjus dvejiems metukams, begavau 280 Lt. Sumokėjau už elektrą, dujas. Vėl liko 200 Lt. Kaip išmaitinti, aprengti ir auginti penkis vaikus? Pati dažnai būnu nevalgiusi, kad tik jiems daugiau būtų. Prašiau savivaldybėje malkų – nedavė. Savo miško neturiu. Tada liepė laukti, kol mama pradės gauti bedarbio pašalpą. Aiškino, kad paramą malkoms gali gauti tik buto savininkė, bet ji neateina, neprašo“, – guodėsi Agita.

„Kartą buvau nuėjusi prašyti malkų. Sakė, duos, jei iš buto išregistruosiu Agitą su vaikais. Todėl daugiau pas juos neinu, neprašau ir nervų negadinu“, – teigė būsto savininkė Regina.

Pinigų į rankas nepatiki

Agita piktinosi, kad ji, nei girtuoklė, nei narkomanė, yra žeminama, mat socialinės paramos skyrius pinigų jai į rankas nepatiki: „Juos paima ir maistelį vaikams perka, už kitus dalykus moka socialinė darbuotoja Zosė Miškinienė.“

Moteris guodėsi, kaip sunku sutvarkyti vaikų tėvystės dokumentus: surasti, kur gyvena vaikų tėvai, atlikti DNR tyrimus. Tik turint reikiamus dokumentus galima prisiteisti alimentus vaikų išlaikymui. O ji neturinti lėšų kelionėms, negalinti pažymų, išrašų susirinkti.

„Aš net vaikams priešpiečių į mokyklą neturiu už ką įdėti. Vaikai nemokamo maitinimo mokykloje negauna, savivaldybės nurodymu uždarytas vaikų dienos centras. Alkani vaikai iki 15 val. laukia autobuso“, – braukė ašaras Agita.

Siūlė butą, kad atšauktų žurnalistus

Neramu Agitai ir namuose dėl brolio. „Aš nevagiu ir nekalta, kad mama ir brolis tą mėgsta. Gal mus kokioje nors sodyboje priimtų? Linas bet kokį darbą dirbtų, moka net karves melžti“, – galimas išeitis svarsto jauna moteris.
Molėtų rajono savivaldybė siūlė Agitai išimties tvarka socialinį būstą Inturkės seniūnijoje.

„Nepykite, bet aš jo atsisakiau. Išsikvietę liepė atšaukti žurnalistus ir priverstinai bruko man tą butą. Mero padėjėjas Henrikas Ivickas nuvežė parodyti, vos pajėgė lauko duris atidaryti. Pro langus švilpė vėjas, sutrūkinėję dūmtraukiai priraišioti vielomis, vandens, daržo nėra, tualeto nemačiau. Toli parduotuvė, ligoninė, vaikams – mokykla“, – atsisakymo priežastis aiškino Agita.

Nelengva valdininkams

„Pavargau. Kuo daugiau kam padedi, tuo didesnės intrigos. Buvau pas Agitą. Neįsivaizduoju, kaip tokiomis sąlygomis galima gyventi, o dar jos brolis tame pačiame kambaryje“, – sakė Molėtų rajono mero pavaduotoja Rita Andreikėnienė. Panaši ir Molėtų rajono vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos Irenos Kondelevskienės nuomonė: nerimą dėl vaikų gerovės, jų saugumo kelia iš įkalinimo vietos į tą patį būstą grįžtantis smurtauti linkęs Agitos brolis.

„Tai antros kartos socialinės rizikos šeima. Agita nėra tokia, kad jai nebūtų galima duoti grynųjų pinigų. Gyvena žemiau skurdo ribos, bet vaikučiai tvarkingi, prižiūrimi. Duodame jiems tiek, kiek priklauso pagal pateiktus dokumentus. Išmokų vaikams dydžius ne mes, o Vyriausybė mažina. Malkos, lėšos joms įsigyti Agitai neskiriamos, nes ji savo būsto neturi, savivaldybės siūlyto buto atsisakė. Iš penkių vaikų tėvystė nustatyta tik vienam. Nei Agita, nei gyvenamosios vietos ten nedeklaruojantis jos sugyventinis dokumentų, kad gautų didesnes išmokas vaikams ir socialines pašalpas sau, netvarko, nors to prašome keletą metų“, – pasakojo savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėja Genovaitė Gribauskienė.

Svarbiausi – dokumentai?

Laikydamiesi įstatymo raidės, biurokratinių formalumų, valdininkai yra teisūs. Tik ar nuo to vaikai tampa sotesni? Puikiai žinodami, ką, kur ir kaip reikia sutvarkyti, kad vaikams išlaikyti moteris gautų įstatymais numatytas didesnes išmokas, Molėtų rajono valdininkai nesiima būtinų, jiems pagal pareigas privalomų žingsnių. Truputį sukrunta tik pradėjus domėtis žiniasklaidai...