Erkės atidarė sezoną


Veterinarijos gydytojui Raimundui Jončui kiekvieną savaitę tenka gydyti nuo erkių nukentėjusius gyvūnus, traiškanotomis akimis ar išplikusiu kailiu kates. Šių negalavimų pagausėja būtent pavasarį.


“Gyvūnų savininkai dažniausiai patys apžiūri gyvūną, grįžusį iš lauko. Suradę šuns ar katės kailyje įsisiurbusią erkę, mėgina ją ištraukti, tačiau tai ne kiekvienam pavyksta. Norint pašalinti įsisiurbusią erkę, reikia ją tvirtai suimti pincetu prie pat gyvūno odos ir traukti ją sukamuoju judesiu prieš laikrodžio rodyklę”, - aiškino R.Jončas.


Pats patikimiausias būdas erkei ištraukti - specialus erkių trauktukas, tekainuojantis kelis litus. Veterinarijos gydytojas perspėja, kad, nepavykus ištraukti visos erkės (kai jos galvutė lieka gyvūno kūne), reikia tuoj pat kreiptis į veterinarijos gydytoją. Antraip galima sulaukti įvairių komplikacijų.


Erkės nepuls gyvūnų, kurių šeimininkai pasirūpina savo keturkojo augintinio apsauga. Kadangi erkės dar bus aktyvios maždaug iki birželio pabaigos, pravartu įsigyti veterinarijos vaistinėse specialių lašų. Jie lašinami ant gyvūno sprando arba išilgai nugaros. Abiem atvejais lašinti būtina praskyrus kailį.

Patikima ir kita apsaugos priemonė - galima apjuosti gyvūno kaklą specialiu dirželiu, kurio kvapas atbaido erkes. Visų priemonių kaina priklauso nuo jų poveikio trukmės, tačiau iki birželio pabaigos bet kuri priemonė bus veiksminga.

Traiškanos gali būti rimtos ligos ženklas

Kodėl traiškanoja kačių akys? Anot R.Jončo, viena iš priežasčių gali būti persirgtos virusinės ligos. Viena iš jų - rinotracheitas. Tai virusinė viršutinių kvėpavimo takų liga. Sergančios ja katės čiaudi, kosti, iš nosies teka išskyros, o vėliau pradeda traiškanoti akys. Pastebėjus šiuos požymius, gyvūną būtina gydyti.

Akys gali traiškanoti ir dėl kitos virusinės ligos - kalicivirozės. Ją nesunku atpažinti pagal, pavyzdžiui, žaizdeles ar pūsleles katės burnoje. Akių traiškanojimo priežastis gali būti ir chlamidiozė (labai gausiai traiškanoja akys) A trūkumas, kirminai, svetimkūnis akyje, trauma. Akys gali traiškanoti ir dėl ausų uždegimo. Bet kuriuo atveju reikia kreiptis į veterinarijos gydytoją, kad šis nustatytų traiškanojimo priežastį ir paskirtų vaistus.

Grybelis niekur neišnyko

Jei katės kailis vietomis išplikęs, reiktų gyvūną parodyti veterinarijos gydytojui, nes dažniausiai kailis nukenčia dėl grybelio.

“Vieną grybelio rūšį galima nustatyti ultravioletinių spindulių lempa, tačiau yra kita rūšis, kurios tokie spinduliai nefiksuoja. Tuomet būtina atlikti laboratorinį tyrimą, paėmus mėginį iš išplikusios vietos. Dažniausiai išplinka kailis apie kaklą, viršugalvyje”, - sakė R.Jončas.

Odos grybelis gydomas ne vieną savaitę. Gydoma įvairiais tepalais, purškalais, tirpalais. Ši liga išgydoma, bet yra pavojinga. Reikia žinoti, kad grybeliu gali užsikrėsti vaikai, mėgstantys glostyti ne tik savus, bet ir svetimus gyvūnus. Jei ant vaiko kūno atsirado tamsesnių pleiskanojančių dėmių su pastebimais kontūrais, reikia kreiptis į odos gydytoją.

Poodinės ir ausų erkutės

Nedaug apie kačių odos ligas teišmanantiems gyvūnų šeimininkams sunku atskirti egzemą nuo pėdsakų, kuriuos palieka odoje pavojingosios poodinės erkės. Jei apie katės ausis ar ant nugaros odos atsirado išplikimų su žaizdelėmis, būtina parodyti gyvūną veterinarijos specialistui. Greičiausiai gyvūnas kenčia nuo poodinių erkių.

Jei katė dažnai krapšto letenėlėmis išorinį ausies kaušelį, purto galvą, o ausys labai nešvarios, vadinasi, ji kenčia nuo ausų erkučių. Jas atpažinti ir išvalyti gali veterinarijos gydytojas. Į išvalytas ausis lašinami vaistai, kurie padeda gyvūnui greitai išgyti.