Tačiau vieną lapkričio dieną ji grįžo iš mokyklos jausdamasi blogai ir ėmė vemti krauju. Merginą nuvežė į ligoninę, kur buvo diagnozuota virusinė infekcija. Kitą dieną paauglė buvo išsiųsta namo su antibiotikais, o po keturių dienų ji patyrė insultą, kaip manoma, sukeltą trombo smegenyse, ir atsidūrė ligoninėje. Paauglė nebegalėjo vaikščioti, insultas pažeidė jos kalbą, regą ir atmintį, rašo dailymail.co.uk.

Gemma praleido du mėnesius intensyvioje terapijoje, tačiau 2010 m. sausį patyrė antrą insultą. Gydytojai pasakė, kad insultą galėjo sukelti kontraceptinės tabletės, kadangi jos gali padidinti trombų riziką. Po dvejų su puse metų Gemma vis dar nejaučia vienos kūno pusės, jai sunku keltis.

Šis atvejis atvejis iškilo po Didžiosios Britanijos Nacionalinės sveikatos tarnybos (NHS) ataskaitos, kuria rekomenduojama, kad net trylikametėms būtų leidžiama įsigyti kontraceptikų be gydytojo konsultacijos. Dabar Gemmos motina Maria Murphy ragina NHS susimąstyti.

„Būtų absurdiška leisti vos trylikos sulaukusioms mergaitėms gauti kontraceptikų nepasikonsultavus su gydytojais. Manau, paauglės iki šešiolikos metų turėtų gauti tėvų leidimą ir pasikonsultuoti su gydytoju prieš vartodamos kontraceptikus, kitu atveju jos negaus tinkamos informacijos. Jie ketina joms leisti tiesiog nueiti į vietinę vaistinę ir paprašyti kontraceptikų - tai absurdas“, - piktinosi M. Murphy.

Paprastai moterys gali pradėti vartoti kontraceptikus tik pasikonsultavusios su gydytoju, kadangi jie gali sukelti pašalinių poveikių, pvz., nulemti kraujo trombus. Priėmus ataskaitos rekomendacijas, ši tvarka pasikeistų.

M. Murphy sako buvusi šokiruota, kai gydytojai jai pasakė, kad Gemmos insultas galėjo būti sukeltas kontraceptikų.

„Po to, kai Gemmos tyrimai parodė, kad jai insultas, konsultantas paklausė, ar dukra vartojo kokius nors vaistus. Pasakiau, kad ne, tik kontraceptikus, ir jis atsakė, kad kraujo trombus galėjo sukelti būtent jie. Buvau priblokšta, bet dabar esu įsitikinusi, kad būtent tai galėjo būti priežastis. Ji patyrė insultą neilgai trukus po to, kai pradėjo pirmą kartą vartoti kontraceptikus - tai pernelyg didelis atsitiktinumas. Prisimenu galvojusi, kad tabletės nekenksmingos, bet mano dukra atgulė į ligoninę, negalėjo vaikščioti ar kalbėti. Buvo pernelyg skaudu matyti Gemmą tokią; nelinkėčiau to nei pikčiausiam priešui. Tai kiekvienos motinos didžiausias košmaras“, - teigė dviejų vaikų motina.

Gemma, kuriai dabar septyniolika, gali vaikščioti, jos kalba ir rega normalizavosi, tačiau ji vis tiek nejaučia vienos kūno pusės.

„Didžiuojuosi Gemma, bet jos insultai viską pakeitė. Ji nebe ta mergaitė, kuri buvo anksčiau“, - sielojosi M. Murphy.

Tuo tarpu „Bayer Healthcare“ kompanijos, gaminančios kontraceptikus, atstovas teigė: „Kraujo trombų rizika yra nežymiai padidėjusi moterims, kurios vartoja oralinius kontraceptikus, lyginant su nevartojančiomis.“

NHS taip pat teigė, kad rizika buvo labai maža, o tikimybė patirti insultą dėl kraujo išsiliejimo į smegenis - dar retesnė, tyrimams nurodant „silpną“ sąsają su kontraceptikų naudojimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (169)