Tai tipiški tėvų ir jų vaikų skundai bei pasiteisinimai. Akivaizdu, kad kai kurie vaikai yra per smarkiai apkrauti ir visko nespėja. Sunku pasakyti, ar taip yra dėl tėvų spaudimo, ar dėl to, kad vaikai nenori atsilikti nuo bendraamžių.

Kaip bebūtų, vienas dalykas aiškus - visur vis tiek nespėsime. Ar jūsų vaikas ne per daug užimtas?

Kartais tokią dienotvarkę pasirenka patys vaikai, nes nenori atsilikti nuo bendraamžių. Kartais tėvai mano, kad geriau užrašyti vaikus į daugybę būrelių nei palikti valias laiko žaisti, ieškoti ir mokytis savarankiškai. Jiems gali atrodyti, kad jei jų vaikai nelankys tų pačių būrelių kaip ir jų draugai, jie neįgis esminių įgūdžių.

Visgi dažniausiai tėvai tiesiog nori savo vaikams viso, kas geriausia. Tačiau vaikai gali pervargti, net jei jų tėvų ketinimai patys geriausi. Spaudimas nuolat lankyti įvairius užsiėmimus ir visur suspėti gali fiziškai ir emociškai išsekinti ir vaikus, ir tėvus.

Žinoma, būreliai ir sportas yra naudingi. Jie ugdo socialinius vaikų įgūdžius ir lavina kūną, ugdo ištvermę ir valią, moko, kaip spręsti konfliktus. Be to, užsiėmimai dažniausiai yra smagūs! Svarbiausia, kad jie tokie ir išliktų. Nei vaikams, nei suaugusiems būreliai neturi būti prievolė ir kančia.

Ženklai, rodantys, kad jūsų vaikai yra per daug užimti

Vaikai, kurie yra per daug užimti, anksčiau ar vėliau pradeda rodyti pervargimo ženklus. Štai kai kurie iš jų:

* vaikas nuolat pavargęs, įsitempęs ar apimtas depresijos
* jis skundžiasi galvos ar pilvo skausmais, kurie gali atsirasti dėl streso, praleistų pietų ar miego trūkumo.
* vaikas ima blogiau mokytis, suprastėja jo pažymiai

Per didelis užimtumas gali pakenkti ir vaiko draugystėms bei socialiniam gyvenimui. Gali nukentėti ir šeimos gyvenimas - kai vienas tėvas veža vaiką į krepšinį, o kitas - į šokiu pamokas, nėra kada pavalgyti. Dėl to kai kurios šeimos retai sėda prie bendro vakarienės stalo ir neturi pakankamai laiko ramiai pasišnekėti. Be to, vaikų vežiojimas iš būrelio į būrelį gali varginti tėvus ir kelti jiems stresą.

Patarimai užsiėmusioms šeimoms

Kartais tėvai bando sumažinti vaiko užimtumą, bet susiduria su griežtais treneriais, kurie pyksta, jei vaikas praleidžia vieną treniruotę. Tačiau tėvai privalo tarti savo žodį ir užtikrinti, kad jų vaikai nepervargsta.

Kaip tai padaryti? Neapkraukite vaiko nesibaigiančia popamokine veikla. Parinkite būrelius, kurie atitinka vaiko amžių, temperamentą, interesus ir gabumus. Jei veikla per daug sudėtinga, vaikas gali patirti stresą. Jei ji neįdomi, vaikas nuobodžiaus. O jei vaikas daro kažką tik tam, kad įtiktų tėvams, dingsta visa prasmė.

Priklausomai nuo vaiko amžiaus ir interesų, tėvai tikrai gali nustatyti protingas užklasinės veiklos ribas ir užtikrinti, kad šie užsiėmimai būtų malonūs vaikui ir keltų mažiau streso jiems patiems.

Štai keletas paprastų patarimų:

* Iš anksto susitarkite dėl svarbiausių taisyklių: pavyzdžiui, leiskite vaikams vienu metu lankyti tik vienos rūšies sporto treniruotes arba lankyti kokį nors būrelį (ar kelis) du-tris kartus per savaitę.

* Paskaičiuokite, kiek laiko tam prireiks: pavyzdžiui, ar vaikui užteks laiko pasirepetuoti tarp dviejų užsiėmimų? Ar jūsų vaikas supranta, kad eis į futbolą du kartus per savaitę, tiesiai po pamokų, ir bus namie, kai ateis vakarienės metas? Šia savaitę bus varžybos - ar nenukentės namų darbai?

* Veskite kalendorių. Pakabinkite jį ant šaldytuvo ar kitoje matomoje vietoje, kad visi šeimos nariai žinotų dienos planus. Jei kalendoriuje aptiksite laisvą langelį, atsispirkite pagundai į jį ką nors įrašyti!

* Leiskite vaikui praleisti vieną kitą užsiėmimą. Kartais gražią dieną verčiau nuvažiuoti su šeima prie ežero, o ne lėkti į būrelį, nors už jį ir sumokėta.

* Susitarkite su kitų vaikų tėvais, kad vieną kartą į būrelį vešite jūs, kitą - jie.

* Pasistenkite visiems vaikams skirti vienodai dėmesio. Neteisinga, jei visą dieną vieną vaiką vežiojate iš būrelio į būrelį, o kitam vaikui nebelieka laiko. Nepamirškite ir savęs - pasilepinkite mėgstama veikla, pabūkite kartu su šeima.

* Suburkite visą šeima: bent keletą kartų per savaitę visi kartu susėskite prie bendro vakarienės stalo. Palaukite, kol grįš paskutinis šeimos narys, net jei dėl to vakarienė bus vėlyva. Susigalvokite bendros veiklos: pažaiskite stalo žaidimus, visi kartu išeikite pasivaikščioti ar pasivažinėkite dviračiais.

* Paskirstykite prioritetus: pirmoje vietoje - mokykla. Jei vaikai nespėja su bendraklasiais, sumažinkite būrelių skaičių.

* Mokėkite pasakyti “ne”: jei jūsų vaikas ir taip labai užsiėmęs, bet nori užsirašyti į dar vieną būrelį, aptarkite, kokios veiklos atsisakyti, kad atsirastų vietos naujajai.

* Skirkite laiko poilsiui: visiems žmonėms kartais reikia sustoti, pailsėti, patinginiauti ir tiesiog nieko neveikti.

Sulėtinkite tempą

Akimirką sustokite ir pagalvokite apie savo vaiko gyvenimą. Jei jis per daug aktyvus, susėskite ir pasvarstykite, ko galima atsisakyti ir nuspręskite, kada skirsite laiko poilsiui.

Vaikams reikia turėti laiko pasivažinėti dviračiu, pasivaikščioti, pažaisti, pasiklausyti muzikos ar truputį patinginiauti. Ir niekada nepamirškite, kad vaikai turi turėti laiko žaidimams. Vaikams reikia laiko pabūti vaikais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją