Atviri konfliktai – tai ne mūsų metodas, vis dėlto ne svetimam žmogui, o mylimo vyro mamai tenka aiškinti, kur kieno teritorija ir kad patys išsiaiškinsite, kaip kurti šeimyninį gyvenimą. Taigi teks paieškoti aplinkinių kelių link savo tikslo ir palaipsniui prisijaukinti anytą.

Anyta-komendantė

Ji nepalieka savo posto nė minutei, be to, nesvarbu, ar gyvenate viename bute, ar viename name, tik skirtinguose aukštuose. Jai būtina apie jūsų gyvenimą žinoti viską. Kada atsikėlėte, kur susiruošėte, ką jos brangiausiam sūneliui pagaminote pietums, kodėl taip vėlai grįžote iš darbo. Ar verta besakyti, kad bet koks jūsų veiksmas bus pasmerktas pačiai griežčiausiai kritikai, būtinai sūnaus akivaizdoje, kad neužsimirštų, kas namie šeimininkas.

Kaip kovoti?

Idealiu atveju, žinoma, pakeisti gyvenamąją vietą. Kaip žinia, pati geriausia anyta – ta, kuri gyvena kitame mieste ar net kitoje šalyje. Tačiau deja, ne visi turi tokią galimybę. Taigi teks ieškoti kompromisų. Čia jums padės dėmesio atitraukimo technika. Anyta nori žinoti visas jūsų gyvenimo smulkmenas? Štai ir pateikite jai smulkiausias detales, kad maža nepasirodytų.

Aptarkite su ja grikių kruopų kainas po kelionės į parduotuvę, pageltonavusius geranijos lapus (informuoti, kad laistote jos mylimą gėlytę tik vakarykšte arbata ir maitinate nuorūkomis, nebūtina), chamišką elgesį visuomeniniame transporte ir kitus seno žmogaus širdžiai mielus dalykus. Gerai sudėlioti akcentai nukreips dėmesį nuo pagrindinės temos, tai yra, jūsų. Galybę patarimų dėl geranijų auginimo ir kruopų pasirinkimo reikia išklausyti pačia rimčiausia veido išraiška.

Taktinė klaida

Mėginti teisintis arba įrodinėti, kad teisi ne ji, o jūs. Iš kivirčo neišeisite nugalėtoja, nebent užsidirbsite nepraustaburnės, vyresnių žmonių negerbiančios akiplėšos titulą. Išklausykite nesibaigiančius patarimus ir nurodymus, pasakykite, kad supratote jos požiūrį ir būtinai apie tai pagalvosite. Ir veikite toliau kaip tinkama.

Anyta-agentė

Ji gyvena atskirai, tačiau atsiradus pirmai galimybei gavo raktus nuo jūsų buto ir dabar tyliai braunasi į jūsų teritoriją bei rengia nesibaigiančias diversijas. Kartais po sunkios darbo dienos jūs galite aptikti, kad daiktai jūsų lentynose sudėti kitaip, virtuvės spintelėse viskas išrikiuota ne taip, kaip buvo, šaldytuvas pilnas produktų, kurių jūs su vyru nemėgstate. Visa tai – pagalba vaikeliams, kurie patys nesusitvarko. Ir nė nemanykite piktintis, kad jūsų baltas dizainerių sukurtas megztukas išskalbtas 90 laipsnių temperatūroje kartu su juodomis vyro kojinėmis. Jei, žinoma, nenorite pagarsėti kaip pikta ir nedėkinga būtybė.

Kaip su ja kovoti?

Visa tai byloja, kad būtina pereiti į distancinio bendravimo sistemą. Pradžiai „pameskite“ raktus ir pakeiskite spynas. Tai griežta, bet veiksminga priemonė. Naują raktų komplektą anytai galima pamiršti užsakyti iki to laiko, kol ji pagaliau pripras derinti savo vizitų laiko su jumis. Vyrui galima paaiškinti, kad jūs labai vertinate mamos norą padėti, bet baiminatės, kad toks krūvis pakenks jos sveikatai. Jis juk nenori, kad mama pervargtų. O kad anyta nesijaustų vieniša ir nuskriausta, dažniau patys atvykite pas ją, skambinkite, veskitės į žmones – į teatrą, kiną. O jau kaip teigiamai anytas veikia kelialapiai į sanatorijas, trims savaitėms…

Taktinė klaida

Demonstratyviai pabrėždama, kad tai jūsų teritorija, jūsų namas ir jūsų tvirtovė, jūs pasieksite tik dar didesnio pasipriešinimo, kadangi dar iš mokyklos fizikos pamokų prisimename, jog bet koks veiksmas sukelia atoveiksmį. Veikite iš lėto, lašas po lašo, ir pamažu viskas sustos į savo vietas.

Anyta iš mezozojaus eros

Bendraujant su ja jums kyla mintis, kad jūsų anyta gali keliauti laike. Ji visa praeityje – nuo plaukų suktukų iki senamadiškų batelių. Jos mėgstamas posakis – „o štai mūsų laikais…“ Pamačiusi jus su džinsais arba dėžutę nuo picos jūsų šiukšlių dėžėje, anyta griebiasi už širdies. O sužinojusi, kad vyksite pailsėti ne į kaimą, o į Goa – griebia raminamuosius. Desertui gausite nesibaigiančius politinius disputus ir Ziuganovo portretą rėmeliuose.

Kaip su ja kovoti?

Čia, deja, mažai ką galima padaryti. Nebent jos pagailėti – šiuolaikiniame pasaulyje viskas taip greit keičiasi, kad ji greičiausiai visiškai dezorientuota. Be to, kabindamasi už praeities, ji stengiasi išsaugoti nors kiek to laiko, kai dar buvo jauna, sveika, kupina gyvenimo planų. Nesistenkite jos įtikinti, kad Balyje pailsėsite geriau nei daržuose, o mobilusis telefonas reikalingas ne tam, kad gulėtų komodos stalčiuke. Ji jumis vis tiek nepatikės. Nenuvertinkite „jos“ laiko svarbos, ir ji bus dėkinga jums jau vien tik už tai.

Taktinė klaida

Jokiu būdu nepradėkite su anyta diskutuoti apie politiką: ir veltui iššvaistysite laiką, ir įsigysite sau priešą. Priimkite jos svarstymus apie senus gerus laikus kaip istorinę programą per radiją. Klausykite, linksėkite ir tyliai sau užsiimkite namų ūkio darbais.

Varžovė

Ši anyta, priešingai nei ankstesnysis tipas, šventai tiki, kad jaunystė vis dar tęsiasi. Na, arba antroji jaunystė. Arba trečioji. Ji skaito žurnalus moterims, vaikšto į SPA salonus, reikalauja atostogų Tailande. Ir žinoma, nori viskuo būti geresnė nei jūs – lieknesnė, jaunatviškesnė, sportiškesnė, sėkmingesnė. Mintis apie tai, kad dvidešimties, o gal ir trisdešimties metų skirtumas niekada nebus jos naudai, jos nebaugina.

Kaip su ja kovoti?

Gera kosmetika, pakvietimai į salonus ir naujausios apkalbos suminkštins jos širdį. Pažaiskite su ja „drauges“, jei jai jau taip norisi parodyti, kad ji dar visai nieko. Galiausiai juk nieko nepralošite, sudarydama įspūdį, kad tikite, jog galima apgauti laiką ir prailginti jaunystę iki begalybės.

Dažniau klauskite jos patarimų (klausytis nebūtina). Po to, kai ji perpasakos jums visus straipsnius iš paskutinių žurnalų, atokvėpis mėnesiui, iki šviežios žurnalų partijos, garantuotas.

Taktinė klaida

Blogiausia, ką galite padaryti – priimti jos elgesį kaip iššūkį ir pradėti visaip demonstruoti, kad laikas jūsų pusėje. Supykusi tokia anyta gali tyliai imti krėsti jums šunybes.

Išprotėjusi bobutė

Gyvenote sau taikiai, kol gimė vaikas. Ir štai čia prasidėjo. Tik anyta žino, kaip reikia rūpintis vaikais, kaip juos auginti ir auklėti. Todėl kasdien ji atvyksta pas jus į namus su transparantu „Šalin sauskelnes, maistą iš buteliukų ir netikusią motiną, kuri negali kaip reikiant pasirūpinti mano anūkėliu!“ Deja, naudos iš tokių bobulių paprastai nedaug. Jos greitai žarsto patarimus, o štai pabūti su vaiku porą valandų kažkodėl nenori. O kitą kartą pasiims, tyliai primaitins alkaną vaiką šokoladu ir demonstruos išbėrimus – štai, kokia mama netikėlė, kaip vaiku nesirūpina. Neperdedant – tokių atvejų būna.

Kaip su ja kovoti?

Turbūt tai vienintelis atvejis, kai reikia griežtai kovoti už savo nuomonę. Tačiau ramiai. „Ačiū jums už rūpestį ir pagalbą, labai jums dėkinga, tačiau vienuoliktą mes miegame, o valgome pirmą, o ne atvirkščiai.“ Kad ir kaip įsižeistų anyta, tai jūsų vaikas ir tik jūs žinote, kaip reikia juo rūpintis.

Taktinė klaida

Numoti ranka ir atiduoti anytai vadeles. Kitaip praeis pora savaičių ir nepažinsite savo pačios vaikų.

Ir pats svarbiausias dalykas

Nepasiduokite provokacijoms. Anytų būna įvairių. Jos stengiasi visaip atkreipti sūnaus dėmesį į save ir suranda šimtus reikalų, kad tik jis dažniau atvažiuotų pas jas ir nepraleistų su jumis visų savaitgalių. Kitos, priešingai, dienas ir naktis praleidžia besisvečiuodamos pas sūnus, kankindamos nelaimingas marčias kritika ir patarimais.

Jums gali pasitaikyti anyta, kuri vos kilus mažiausiam pasipriešinimui kviečia greitąją ir aktyviai diskutuoja apie tai, kad ją varote į kapus. Arba stengiasi sukelti sūnui kaltės jausmą, štai, matai, tavo žmona mane skriaudžia, o tau nesvarbu.

Kartais jums labai norėsis trenkti durimis arba tėkšti lėkštę ant grindų. Pasiūlyti anytai dingti iš akių. Arba iškelti vyrui ultimatumą „arba aš, arba ji“. Prisiminkite, kad būtent to anyta ir siekia – jūsų audringos reakcijos. Kuo ramiau į ją reaguosite, tuo greičiau ji apsiramins. O jei imsite entuziastingai stiprinti jūsų santykius, aktyviai dalyvauti jos gyvenime, nekreipdama dėmesio į niekšybes, kritiką ir patarimus, net labiausiai užsispyrusi anyta greitai nurims ir sudarys taikos sutartį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)