Akademikai išsiaiškino, jog verkiantys vaikai, kuriuos suaugusieji specialiai ignoruoja, manydami, jog jie tiesiog rodo ožius, ir leidžia jiems vieniems užmigti, galiausiai apsiramina ir patys. Tačiau tai dar ne viskas. Nuodugnūs vaikų hormonų kiekio stebėjimai atskleidė, jog net ir apsiraminę mažyliai viduje jaučiasi taip pat tarsi ir toliau verktų.

Metodas, kartais vadinamas „kontroliuojamu verksmu“, dažnai taikomas tėvelių, kurie mano, jog tokia metodika padeda vaikams priprasti prie režimo.

Šiaurės Teksaso universiteto mokslininkės Wendy Middlemiss vadovaujamo tyrimo metu buvo aiškinamasi, kaip tokia praktika veikia vaikus ir jų motinas.

Mokslininkų komanda stebėjo hormono kortizolio kiekio pokyčius 4-10 mėnesių mažylių organizmuose, kai šie būdavo paliekami savarankiškai su ašaromis akyse užmigti.

Specialistai skaičiavo, kiek laiko mažyliai praverkdavo vieni, kai motinos juos palikdavo ir laukdavo kitame kambaryje.

Paaiškėjo, jog jau trečią tokio metodo taikymo vakarą mažyliai ašarodavo trumpiau ir greičiau užmigdavo.

Tačiau tyrimas, kurio rezultatai skelbiami specializuotame leidinyje „Journal of Early Development“, atskleidė sensacingą faktą – nepaisant to, jog vaikai verkdavo trumpiau, kortizolio kiekis jų seilėse išlikdavo toks pat didelis.

Motinų, iš kito kambario besiklausiusių savo atžalų verksmo, organizme kortizolio kiekis mažėjo mažėjant verkimo trukmei – tai reiškia, jog vaikui nustojus verkti, jo mamai palengvėdavo.

„Trečiąją metodo taikymo dieną rezultatai atskleidė, jog vaikų elgsena ir vidinė būsena nesutampa. Nors vaikai laikui bėgant ir greičiau nusiramindavo savarankiškai, kortizolio kiekis išliko toks pat didelis“, - teigia specialistai.

„The Daily Mail“ W. Middlemiss sakė: „Nors vaikai savo elgesiu ir neparodė, jog užmigdami vieni patiria stresą, tyrimai atskleidė, jog kortizolio kiekis išliko didelis. Taigi galima teigti, jog vieni užmigti paliekami mažyliai patiria psichologinį stresą. Net ir laikui bėgant, turint omenyje neišnykstantį stresą, kūdikiai neišmoksta susidoroti su vidiniu diskomfortu“.

Šiuo metu mokslininkai atlieka išsamesnį tyrimą, kurio metu nori nustatyti, kokią įtaką kortizolio kiekiui organizme turi nusistovėjęs miego režimas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)