Vilniuje veikiančiame Motinos ir vaiko pensione kasmet pagyvena per 1000 moterų, kurias nuskriaudė vyrai. Tačiau, pasak pensiono darbuotojų, dėl patirto smurto į teismą kreipiasi tik reta iš jų. Mat smurtas privačioje erdvėje vis dar traktuojamas kaip šeimos konfliktas, kuris esą yra sutuoktinių tarpusavio reikalas, į kurį nesikišama.

Apsaugos nuo smurto privačioje erdvėje įstatymo projekto kūrėjai siūlo įtvirtinti konkrečius įpareigojimus ir smurtautojui, ir nukentėjusiajam. Pavyzdžiui, siūloma, kad ranką prieš savo artimą pakėlęs asmuo privalėtų laikinai išsikelti iš namų.

„Nukentėjusi moteris turėdavo pasiimti vaikus ir bėgti į visas keturias puses. Šį kartą žiūrime kitaip. Mes numatome, kad policija, kuri turės artimiausių nakvynės namų sąrašą, įteiks jį iškeldinamam smurtautojui.

Gal tas smurtautojas pakankamai turtingas, jis gali apsigyventi viešbutyje, o gal jis turi artimųjų, draugų, pažįstamų, kurie jį priims“, – sakė Jolanta Ramonienė, įstatymo kūrimo darbo grupės vadovė.

Taip pat siūloma įstatymiškai įtvirtinti, kad smurtautojas su nukentėjusiuoju būtų įpareigoti tam tikrą laikotarpį, pavyzdžiui, 12 valandų, vienas su kitu nebendrauti. Per tą laikotarpį jiems būtų suteikiama specialistų pagalba.

Beje, specialistai jau dabar turi pasiūlymų įstatymo projektui tobulinti. Pavyzdžiui, siūloma nustatyti atsakomybę už žmonų prievartavimą.

„Jeigu ta apibrėžtis būtų mūsų įstatymuose, moterys išdrįstų kalbėti apie tai, kas vyksta šeimoje. Nes paprastai moterys gėdijasi šitokio smurto, niekada nepasako, ateina į darbą iškankintos, nes joms gėda, kad artimiausias žmogus verčia jas daryti tokius dalykus prieš jų valią“, – teigia Seimo narė Marija Aušrinė Pavilionienė.

Įstatymu siūloma pažaboti ir šeimose smurtaujančius paauglius.

„Turime tokių atvejų, kai nepilnamečiai smurtauja ir prieš mamą, ir prieš tėtį, ir būtent vyresnio amžiaus nepilnamečiai, kadangi nepilnametis yra iki 18 metų. Manau, tikslinga atsižvelgti į tokių nepilnamečių atsakomybę“, – sakė vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė.

Daugiau pasiūlymų projektui tobulinti teisės akto autoriai laukia iš visuomenės. Artimiausiu metu jis bus paviešintas teisės aktų projektų informacinėje sistemoje. Pasiūlymų laukiama iki Kalėdų.