Vaizdelis, patalpintas į „Youtube“, atkeliavo iš vieno tinklaraščio, kuriamo dvynių motinos, kuri savo vardo neatskleidžia, tačiau nurodo, kad ji pati taip pat yra iš dvynių poros. Vaizdelyje vien sauskelnes ir kojines dėvintys berniukai, įsitraukę į gyvą ir intensyvų pokalbį prie šeimos šaldytuvo. Jie kalba paeiliui, nurodinėja, trypia koja ir juokiasi iš atsakymų.

Kalbos ekspertai teigia, kad vaizdelyje užfiksuoti dvyniai yra pačioje kalbos raidos viršūnėje, bet jų kalba vis dar yra daugiau bereikšmis veblenimas ir mėgdžiojimas nei tikras pokalbis.

„Kai kurie žmonės įsitikinę, kad dvyniai sugeba susikurti savo pačių kalbą, tačiau visiškai išvystytos kalbos sistemos požiūriu tai neatrodo teisinga. Jie prieina vienas prie kito ir atsitraukia, mėgaujasi vienas kito draugyste, tačiau nesako nieko panašaus į: „O, pažiūrėk, mama mus filmuoja. Tik pasižiūrėk į jos plaukus“, - sako Vanderbilto universiteto (JAV) Medicinos mokyklos klausos ir kalbos mokslų profesorius Stephenas Camarata.

Anot jo, vaizdelyje gausu vaikų raidos vystymosi pavyzdžių. Jame girdima daug įprastinio vapėjimo, kuris skamba kaip kalba, nes panaudojamos balsės ir priebalsės, girdimi skiemenys, iš kurių sudaromos žodžius primenančios struktūros. Nors dauguma sveikų vaikų praeina tokį patį kalbos raidos etapą, jų atveju pokalbiai dažniausiai būna vienpusiai, nes jie paprastai bendrauja su tėvais ar vyresniais broliais ir seserimis. Pasak mokslininko, dvynių atvejis ypatingas tuo, kad abu jie turi bendraamžį, su kuriuo kartu mokosi kalbėti.

„Stebėtina tai, kad jų abiejų kalboje jaučiama intonacija. Atrodo taip, lyg jie kalbėtųsi, išsakytų teiginius, užduotų klausimus. Jie naudoja tokias plačias kalbos priemones, kurias savo kalboje naudoja suaugusieji“, - sakė Dr. S. Camarata.

Jis teigia, jog įmanoma, kad vaikai atkuria pokalbius, kuriuos jiems yra tekę stebėti šeimos virtuvėje.

„Suaugusius stebintys ir iš jų besimokantys vaikai yra labai protingi. Kyla klausimas, ar tarp žmonos ir vyro, ar kitų žmonių nebuvo įvykęs toks pokalbis, kurį vaikai atkartoja. Beveik neabejotina, kad intonacijų vaikai išmoko iš savo tėvų“, - teigia specialistas.

Dr. S. Camaratai šis vaizdelis yra ypatingai žavus, nes jam neretai tenka dirbti su vaikais, kurių kalbos raita būna sulėtėjusi dėl autizmo ar kitų sutrikimų. Anot profesoriaus, vaizdelį peržiūrėjusiems tėvams tai bus papildomas priminimas džiaugtis nuostabiais savo pačių vaikų raidos žingsniais.

„Štai tie vaikai vienas su kitu bendrauja labai spontaniškai, neprimokyti, ir jų pokalbyje stebima daug šaunių dalykų. Šiais laikais, kai žmonės programuoja savo vaikų veiklas, pradedu stebėtis, ar mes neprarandame dalies to spontaniško šaunumo. Kyla susirūpinimas, kad mes nesiekiame ir nesidžiaugiame tokiais spontaniškais dalykais, kurie mūsų mažyliams iš tiesų patinka ir yra malonūs“, - sakė profesorius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją