Tačiau anot Sauliaus Garbenčiaus, Paskaitų klubo įkūrėjo ir vadovo, visuomenėje vyraujantys lyčių skirtumai visada bus, tačiau tai neturi daryti įtakos poros santykiams.

Jo skaitytoje paskaitoje „Kaip suprasti vyrus?“ išsakytas tiesas, būtų galima sutrumpinti į kelis praktiškus patarimus kiekvienai moteriai:

Tikslų siekimas. Tiek vyrai, tiek moterys nori būti laimingi, tačiau didžiausia problema, kad to siekiame kardinaliai skirtingomis priemonėmis. Tačiau ideali pora yra ta, kuri papildo ir mokosi vienas iš kito, tad būtina leisti partneriui siekti tikslų tokiomis priemonėmis, kuriomis jis moka, nutylint bereikšmius patarimus.

Vyriška ir moteriška kultūra. Įsivaizduokite, kad gaunate bilietus, kuriuose dovanojama mėnesio kelionė į Indiją. Dažniausiai nuvykę į svečias šalis žmonės grožisi kultūriniais skirtumais, žavisi naujovėmis, o ne priekaištauja dėl to, kad viskas kitaip nei gimtoje šalyje. Mes suvokiame, kad užsieniečiai turi kitokią kultūrą, tačiau nesuvokiame, kad skirtingos kultūros yra priešingų lyčių variklis. Juk tai ir yra įdomu – pažinti visiškai kitą, svetimą, kultūrą.

Konfliktai. Susipykus vyrai ir moterys į konfliktus reaguoja skirtingai. Žinoma, dauguma konflikto laiko yra skirama ne rasti sprendimą, o įrodyti, kad antra pusė klysta, o Jūs esate teisus. Moterys kitaip girdi, užuodžia, kitaip suvokia konfliktą nei vyrai. Vyrai negali atskirti, kad tai yra tik šeimyninis barnis, jie konfliktą priima kaip nepagarbą ir karą. Tad dažniausiai moteris praėjus dienai jau neatsimena konflikto esmės, o vyras nuoskaudą laiko beveik visą savaitę. Jam reikia laiko morališkai atsigauti.

Kaukės. Nors tik užsimezgus gyvybei, visi vyrai buvo moterys, aštuntą savaitę gautas testosterono pliūpsnis iš esmės pakeičia jų vystymąsi ir elgesį. Kuo daugiau testosterono turi vyras, tuo mažiau jis empatiškas.

Jam sunku suprasti emocijas, tad jie dažnai užsideda santūrumo kaukę ir nerodo savo emocijų. Tai galioja ir jaučiant fizinį, ir emocinį skausmą, taip pat ir susidūrus su bėdomis. Todėl moterys yra geresnės tardytojos bei tyrėjos, o vyrai – policininkai ar teisėjai.

Užsiėmimai. Moterys supranta emocijas, vyrai tam neskiria dėmesio. Tad ir bendraudamos mažos mergaitės dalijasi išgyvenimais, informacija, o berniukai tuo tarpu kuria grupes ir kartu užsiima veiksmu: žaidžia karą, važinėja dviračiais... Vyrai dažniausiai nesusitinka be priežasties.

Kartu jie linksminasi, žaidžia futbolą, taiso mašinas, o tuo tarpu moterys gali tiesiog plepėti valandų valandas. Tad ir moterų draugystės paremtos paslaptimis, o vyrų – atvirumu.

Gyvenimo kokybė. Moterų gyvenimo kokybė priklauso nuo aplinkinių: kaip gerai sutari su mama, drauge, bendradarbiais, joms svarbu palaikyti glaudų tarpusavio ryšį. Jų bendravimas šiltas, minkštas ir švelnus.

Vyrai savo darbą suvokia kaip hierarchinę kovą. Jie nori būti tvirtovės užkariautojais, konkuruoti ir nugalėti – būti pirmu ir gauti viską (geresnę darbo vietą, didesnį atlyginimą, vadovo postą).

Meilė. Taip pagrindinė santykių problema, moterims santykiuose svarbiausia meilė, vyrams – pagarba. Vyras visą gyvenimą siekia nepriklausomybės (kad jam niekas nenurodinėtų, kad jis būtų savarankiškas, aukščiau už kitus patinus), moteris – būti priklausoma (mylima, dievinama, reikalinga). Vyras santykiuose turi išsikovoti pagarbą, tad jeigu moteris jo negerbia, jis negaliu jos mylėti.

Namai. Kadangi vyrai mąsto logiškai, tiksliai, o moterys – detalėmis, namai jiems reiškia skirtingus dalykus. Vyrams tai poilsio ir atsipalaidavimo po dienos darbų vieta, moterims – lygiai tas pats pasaulis kaip ir darbe. Dauguma moterų susitvarkiusios namuose jaučia emocinį pasitenkinimą. Tačiau bendravimas namuose joms yra labai svarbus. Vyras dažniausiai nori patylėti.

Seksas. Vyruose moteris labiausiai žavi medžiotojų ir užkariautojų instinktai, moteryse vyrams labiausiai patinka svajokliškumas, švelnumas ir meilumas. Moteris nori turėti vyrą, šalia kurio gali jaustis saugi.

Dažnai moterys priekaištauja, kad vyrai yra šalti ar grubūs, tačiau vyrai joms turėtų atšauti, kad būtent tokie jie dailiajai lyčiai ir patinka. Nei viena moteris nenori šalia savęs švelnaus, jausmingo ir meilaus vyro, jos nori užkariautojo. Beje, seksą ir vaiko auklėjimą, valdo moteris. Jos turi būti atsargesnės, nes jei padaro klaidą, gali pastoti. Vyras gali būti ir ne toks atsakingas, jam tai neatsilieps.

Svarbiausia tai, kad vyrai negali gyventi be moterų, o moterys be vyrų. Vyrai galvoja apie moteris, moterys galvoja apie vyrus. Mes norime būti kartu, mes norime mylėti vieni kitus, mes norime būdami kartu, būti laimingi. Tad būtina pradėti suprasti vieni kitus, o ne vertinti ir kaltinti. Širdies gilumoje, mes visi norime gyventi gražiai ir laimingai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (359)