Pataria psichologė Vaida Platkevičiūtė

Jūsų pasimetimas akivaizdoje su būrėjos “faktais” labai natūralus. Juo labiau, kad viena prognozė išsipildė. O kai tuo tiki mylima mergina, išties reikia rimtai pagalvoti, kokius argumentus naudoti, kad sužadintumėt bent abejones burtininkės “tiesa”. Matyt, teisingumo dėlei, reikėtų paminėti, jog su žmonėmis, kurie bando nuspėti ateitį, nesu turėjusi nieko bendra ir parapsichologų nelaikau savo kolegomis, vis tik sunku būtų nuneigti jų gebėjimą pažinti žmogų, bent jau jo minčių galią.

Vienas iš pagrindinių dalykų, kuriais greičiausiai naudojasi didžioji dalis spėjėjų, prognozuotojų, tai yra itin jautrus ir profesionalus asmens elgesio, jo minčių reiškimo, emocijų stebėjimas ir žinojimas, jog svarbią informaciją žmogus ilgainiui paverčia tikrove. Tai parodo jūsų atvejis. Duota žinia, jog kažkas jūsų gyvenime turi įvykti ar neįvykti, turi nemažą tikimybę išsipildyti, nes mintis žadina jausmus, elgesį, o pastarasis sukuria būtent tokias “nulemtas” situacijas. Sąmoningas to suvokimas ir gebėjimas nepasiduoti prognozėms išties reikalauja nemenkų valios pastangų ir fenomeno supratimo.

Situaciją dar labiau apsunkina tai, jog žmonės, kurie lankosi pas būrėjus, tiki jų ypatingomis galiomis ir gali būti, jog nemato didelio reikalo abejoti jų darbu bei pateiktomis prognozėmis. Tai savotiškai nuima atsakomybę nuo jų pečių ir palengvina tas situacijas, kuriose turėtų pasireikšti pastangos, valia, sąmoningumas, atsisakymas, bandymas pamatyti, išgirsti kitą, atsitraukti nuo savęs ir savo egoizmo. Ir čia daro sprendimus ne jie, o būrėjai, nes jie pasakė, kad santykiai turi arba neturi ateities.

Vyro ir moters ryšys yra nuolatinis pasirinkimas, augimas kartu, mokymasis bendrauti, priimti vienas kito netobulumus, pastebėti dovanas, mokėti kartu kalbėtis tiek apie džiuginančius, tiek apie liūdinančius dalykus. Ir visame tame tikrai iškils daugybė situacijų, kuriose gims noras pailsėti, atsitraukti, nebesistengti, atsisakyti, nebebūti kartu, vien todėl, kad reikia daug pastangų. Ir čia išnyra regėtojas, kuris nusprendžia, verta ar neverta stengtis. Nes jis “numato”, ar tie santykiai išliks ar ne.

Žinoma, kad kiekvienas mūsų turime savo ribas, kurių neleidžiame peržengti. Ir jei partneris bando tai padaryti, bendras buvimas išties yra varginantis, žeminantis, teikiantis vien nepasitenkinimą ir nusivylimą, santykiai vargiai įmanomi. Tačiau daugeliu atveju tai yra pasirinkimo reikalas. Nusiteikimo investuoti į bendrystę ir atsisakyti vardan jos, o ne likimo reikalas.

Kita vertus, burti neturėtų būti labai sudėtinga. Pokalbis su žmogumi, o ypatingai ne vienas, leidžia pamatyti jo vertybes, požiūrį ir gebėjimą išlaikyti santykį, ką nors dėl jo daryti. Taigi žmogaus pažinimas, plius minties pasėjimas, jog “išsiskirsite su sutiktu vaikinu” ir štai išsipildanti pranašystė! Gaila tik, kad patys ją ir išpildome. Ir to stebuklo, jei neimsime pačio asmens gebėjimo mintis paversti tikrove, ne tiek čia ir daug...

Vaida

*****************************
Turite problemą, kuri neduoda Jums ramybės? Rašykite psichologui@delfi.lt. Atsakymai publikuojami DELFI Gyvenime (psichologai neatsakinėja asmeniškai).

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)