Tyrimą, pavadinimu „Sexual Economics: A Research-Based Theory of Sexual Interactions, or Why the Man Buys Dinner“ (Sekso ekonomika: tyrimas, paremtas seksualinio bendradarbiavimo teorija arba kodėl vyrai moka už vakarienę), Floridos universiteto profesorius Roy‘us Baumeisteris „American Psychological Association“ pristatė rugpjūtį.

Tyrimo metu buvo analizuojami tik heteroseksualų santykiai. Taip pat buvo laikomasi prielaidos, jog vyrams sekso reikia daugiau nei dailiosios lyties atstovėms.

Įdomu tai, jog R. Baumeisteris tvirtina: kuo didesnė lyčių lygybė, tuo daugiau sekso. Kitaip tariant, viskas priklauso nuo paprasčiausių pasiūlos ir paklausos principų, teigia profesorius.

Šiam teiginiui įrodyti ekspertas remiasi tyrimo, kurio rezultatai buvo paviešinti „Journal of Social Psychology“, rezultatais. Buvo apklausta 300 tūkst. žmonių iš 37 šalių – paaiškėjo, jog šalyse, kur didesnė lyčių lygybė, žmonės daugiau užsiiminėja seksu ir turi daugiau sekso partnerių. Valstybėse, kur lygios teisės įgyvendinamos prasčiau, situacija buvo priešinga.

„Šalyse, kur moterų teisės ribotos, jos riboja ir seksualinį gyvenimą, todėl ir jo kaina didesnė –vyrai mainais už seksą turi įsipareigoti visam gyvenimui, prisiimti finansinę atsakomybę. Vyrai dėl sekso padarys viską“, - tvirtina R.Baumeisteris.

Slate.com tinklalapyje Amanda Marcotte drąsiai išsakė savo mintis šiuo klausimu: „R.Baumeisterio teorija skelbia, kad moterys seksą tik gamina, pačios juo esą nesimėgauja, o vyrai tik mėgaujasi, bet patys nieko nedaro... R.Baumeisteris bando moterų-gamintojų/vyrų-vartotojų teoriją pritempti prie fakto, jog lyčių lygybė veda prie aktyvesnio lytinio gyvenimo, tačiau jam tai visiškai nepavyko“.

A.Marcotte teigia, jog, norint patikėti šia teorija, reikia daryti prielaidą esą moterų seksas visiškai nedomina – o tai labai abejotina.

Salon.com Tracy Clark-Flory rašo: „Ši ekonominės meilės teorija tarsi teigia, kad šiais laikais vyrai turi sugebėti iš moterų gauti kuo daugiau, o mainais duoti kuo mažiau. Tačiau faktas, jog taip sparčiai populiarėja išlaikytinių ieškančių turtingų vyrų tinklalapiai, patvirtina, kad situacija rinkoje žymiai sudėtingesnė“.

Minėdama tokius tinklalapius kaip SeekingArrangements.com ar WhatsYourPrice.com, kur vyrai pasirengę pakloti nemažas sumas pinigų už pasimatymą su geidžiama moterimi, T. Clark-Flory konstatuoja – šiandien moters seksualumo ekonominė vertė gali būti didesnė nei bet kada anksčiau.

O ką manote jūs? Ar R.Baumeisterio teorija teisinga?

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)