Kai spaudą bei internetą apskriejo sumuštos dainininkės Rihannos nuotraukos, daugelis abejojo, ar tai ne montažas. Protinga mergina negalėjo susidėti su smurtaujančiu tipu!

Negali būti, kad dainininkę sumušė jos vaikinas Chrisas Brownas! Išplatintose nuotraukose Rihannos veidas buvo neatpažįstamas: ištinęs, nusėtas kraujosruvomis, kakta, skruostai nubrozdinti, lūpa praskelta. Sako, dainininkė kelias dienas negalėjo matyti viena akimi, ausyje ir ant piršto švietė įkandimų žymės.

Ch.Brownas buvo suimtas ir nubaustas, tačiau praėjus trims savaitėms nuo jo arešto pora... susitaikė. Rihanna mušeikai atleido, nors santykius kumščiais jis aiškinosi nebe pirmą kartą. Protingos moterys taip nesielgia — vertino Rihannos poelgį spauda, o psichologai ragino neteisti.

“Jei mergina myli vaikiną, ji mano sugebėsianti jam padėti, — aiškina ir psichologė Joana Marcinkevičienė. — Smurtas jai atrodo tarsi vieno vakaro nesusipratimas. Kartais net gali dingotis, kad agresiją išprovokavo pati. Įsitikinimas aš galiu pakeisti žmogų būna toks stiprus, kad merginoms prireikia psichologų konsultacijos.”

Lietuvos kriminalinė statistika taip pat mirga pranešimais: mušama mergina ar moteris atleido skriaudikui, nes labai jį myli. Tačiau prieš kelerius metus nutikusi istorija pašiurpino net visko mačiusius medikus bei policininkus. Pavydus vyras, įtaręs, kad sugyventinė jam neištikima, buitinėmis žirklėmis be jokių nejautrų pradūrė jai lytines lūpas. Mat buvo nusprendęs į jas pirmiausia įverti virvę, o kai žaizdos apgis, įsegti ir spyną, kad apsaugotų savo mylimąją (!) nuo pagundos atsidurti lovoje su kitais vyrais.

Moteris, iš pradžių vadinusi sugyventinį skriaudiku, vėliau policiją ėmė tikinti, esą viskas vykę abipusiu susitarimu — ji norėjusi į lytinius organus įsiverti auskarą. Šioje istorijoje, be policijos, darbo turėjo ir psichiatrai, mat vyras visiškai valdė moterį. Ši klusniai vykdė visus jo paliepimus.

Ji besąlygiškai klausė savo naujojo draugo — panašiais žodžiais draugės policijai apibūdino ir prieš kelerius metus nužudytos studentės santykius su vaikinu. Penkiolika dūrių peiliu: taip merginą nubaudė įsiutęs mylimasis, kai ji išdrįso jam paprieštarauti.

Jos palaikus jis paslėpė miške. Dvejus metus policija jų negalėjo rasti, kol sučiupo besislapstantį žudiką. Kodėl protinga, verslo administravimą universitete studijavusi mergina draugavo su tipu, kuriam jau anksčiau buvo pareikšti kaltinimai pasikėsinimu nužudyti?
Trečia istorija: mergina susitikinėjo su vaikinu, priklausomu nuo alkoholio. Mylimasis ją nuolat kumščiuodavo, kol galop per vieną pasimatymą sulaužė kaukolę.

Skaitai tokias šokiruojamas draugystės istorijas ir tiki: tau taip nenutiks, nes nesi kvaila. Tačiau ar tikrai atkreipi dėmesį į visas vaikino elgesio detales?

Jis buvo toks nekaltas

Jis buvo ramus, geros širdies vaikinas — taip atsiliepiama apie 28-erių klaipėdietį, prieš metus nužudžiusį savo sužadėtinę. Vaikinas įniko į narkotikus. Ji bandė jam padėti ir piktuoju, ir geruoju, tačiau jau buvo per vėlu. Vieną dieną apkvaitęs nuo narkotikų jis ją subadė ir nuėjo miegoti. Rytą išvyko į Angliją. Ekspertai nustatė, kad merginai buvo smogta 143 kartus, iš jų 69 kartus — į galvą. Sučiuptas nusikaltėlis teigė nebelabai ir prisimenantis žmogžudystės detales.

“Smurtaujantys, agresyvūs ar žalingų įpročių apsėsti vyrai moka manipuliuoti moterimis. Jei to nedarytų, nesusirastų draugių. Jie gerai žino, kaip nuslėpti neigiamus bruožus, todėl ir nesunku chuliganą palaikyti pasakų princu, — aiškina J.Marcinkevičienė. — Juolab kad mergina gali sąmoningai nematyti jo ydų. Pavyzdžiui, užaugusioji šeimoje, kur tėtis mušė mamą, gali bandyti savo jėgomis gydyti mylimojo polinkį į agresiją. Nes vaikystėje vylėsi savo artimuosius paversti mylinčiais tėvais. Šis šeimos gelbėjimo impulsas lengvai atsinaujina suaugus.”

"Cosmopolitan" skaitytoja Kristina, išsiskyrusi su draugu, netrukus susipažino su Robertu — dešimčia metų vyresniu santūriu vyru. Jis taip pat žinojo, ką reiškia sudaužyta širdis: buvo išsiskyręs su žmona, toji nuodijo jam gyvenimą neleisdama susitikinėti su dukromis, nuteikinėdama jas prieš jį.

“Puikiai vienas kitą supratome, todėl po kelių mėnesių pažinties susižadėjome”, — pasakoja Kristina. Giminės ir draugai sveikino porą, tik merginos mama niekaip negalėjo suprasti, kodėl Robertas vis dar delsia supažindinti su savo aštuonerių ir dešimties metų dukrelėmis. Moteriai atrodė, kad jis kažką slepia.

Kristinos pasitikėjimas sužadėtiniu taip pat susvyravo: ji kreipėsi patarimo į draugę, konsultuojančią žmones, patyrusius smurtą šeimose. Išgirdo tris variantus, kodėl Robertas gali nesimatyti su dukromis: pirma, gal buvusi žmona dukras jam palikti vengia, nes jis ne kartą jas mušė.

Antra, gali būti, kad ūgtelėjusios mergaitės pačios nenori su juo matytis dėl tam tikrų nemalonių priežasčių — agresijos, teistumo, neištikimybės mamai. Trečia, Robertas vis dar gali būti vedęs. Išsigandusi Kristina draugei ir mamai pažadėjo pareikalauti, kad Robertas pagaliau ją supažindintų su savo dukromis. Tačiau šis, pajutęs spaudimą, ėmė sužadėtinės vengti, kol galop vieną dieną pakeitė mobiliojo telefono numerį ir dingo iš jos gyvenimo apskritai.

Ši istorija — puikiausias įrodymas, kad negali moti ranka į mylimojo išsisukinėjimus. Blogiukai puikiai geba nuslėpti savo tikrąją prigimtį. Tačiau psichologai irgi ne iš kelmo spirti — registruoja jų atpažinimo ženklus. Įsidėmėk juos ir būk budri megzdama pažintis!

Jis daug geria arba vartoja narkotikus

Vartojantieji alkoholį ar narkotikus teisinasi, esą svaigulys gydo. Iš tiesų taip bandoma slėptis nuo depresijos, nerimo ar pykčio. Daugybe tyrimų įrodyta: svaigalai veikia priešingai — ne malšina, o tik stiprina įsisenėjusias problemas. Kuo dažniau (ir kuo daugiau) vaikinas vartos alkoholio, tuo dažniau vietoj musės jam rodysis dramblys.

Žinoma, išsiblaivęs mylimasis bandys savo agresiją pateisinti: tai ne aš, tai — alkoholis. Netikėk. Agresijos ir pykčio akimirką buvo tikrasis jis.

Kitas nemalonus dalykas: lengvai pripratęs prie netikusio elgesio, vaikinas gali priprasti ir prie tavęs kaip prie išsigelbėjimo arba... taikinio. Tavo nuolatinė misija bus gelbėti: padėti jam suvokti jausmus, nuolat užjausti, suprasti ir apmokėti jo sąskaitas. Būsi patogi užuovėja. Visus tavo bandymus išeiti lydės didžiulis įniršis.

Jis šiurkščiai pažeidė įstatymą

Su tokiu tai jau tikrai niekada nesusidėsi? O kas gi giriasi pakliuvęs į policijos akiratį? Jeigu netyčia apie tai sužinosi, vaikinas sugebės meistriškai pasiteisinti: “Draugai mane įbaugino ir privertė prisiimti kaltę”, “kažkas mane primušė”, “aplinkui vien sukčiai”.

Taip, ir geri berniukai kartais pakliūva į nemalonias istorijas, pavyzdžiui, vairavę be vairuotojo pažymėjimo, slėpę mokesčius arba pritrūkę pinigų susimokėti už prekes. Tačiau labai retai jie ką nors sužeidžia ginklu, bėga nuo policijos, laužo kaulus praeiviams, ir net ne kartą. Jeigu tavo vaikinas sumušė niekuo dėtą praeivį, būk tikra: vieną dieną jis gali pakelti ranką ir prieš tave.

Jis mano tik vienas esąs toks protingas

Vyrukas su tavimi elgiasi lyg su bukagalve. Vos tik jam paprieštarauji — išgirsti seriją epitetų: išprotėjai, psichė, nenormali. Arba sulauki pašaipaus akių vartymo. Susirūpinusi, kad jis rūko lyg kaminas, gauni atgal: tau paranoja. Nesulaukusi jo grįžtant, skambini mobiliuoju — ir jam atsiliepus fone išgirsti merginų juoką. Priekaištauji dėl jų draugijos, o jis piktai rėžia: duok man atsipūsti, arba: esi juokinga. Ir taip visada: žiopla, paranojikė, juokinga. Šie žodžiai reiškia, kad tavo jausmai vaikinui nerūpi kaip, beje, ir tu.

Jis pernelyg tobulas, kad būtų tikras

Jis atmintinai moka teisingas mintis ir rėžia jas reikiamu momentu. Niekada su tavimi nesiginčija, tavo akivaizdoje nėra pasakęs nė vieno nemandagaus žodžio aplinkiniams. Visiems porina, kad jo vaikystė buvo tobula. Tėvus jis dievina (beje, jų santuoka ideali). Myli vaikus, šunis, kates ir visą pasaulį. Oi neužkibk! Labai dažnai tobuli atrodyti stengiasi vaikinai, kamuojami emocijų chaoso ar agresijos priepuolių.

Skirtingai nei tie tobulieji, kitaip tariant, personos su kaukėmis, normalūs vyrukai yra palyginti komplikuoti ir prieštaringi, nes turi jausmus. Jie myli ir nekenčia, su tam tikrais žmonėmis sutaria, su kitais — pasiginčija. Jie turi savo nuomonę, nes elgiasi natūraliai. O apsimetėliai dar vaikystėje išmoksta save tik gražiai pateikti, tačiau ilgai tramdomos emocijos vis tiek kada nors prasiveržia, ir tai gali sužlugdyti ne tik juos — traumuoti net tuos, kurie yra šalia.

Jis niekada nėra turėjęs merginos

Manai, tiesiog laukė tos vienintelės — taigi tavęs? Nebūk naivi ir pasiduok iliuzijoms. Pasistenk sužinoti, kodėl jam nepavyko užmegzti ilgalaikių santykių nė su viena mergina. Pasidomėk vaikino draugais, ar ilgai jie pažįstami. Atsargiai pasiteirauk, ką jo bičiuliai mano apie tave. Bandyk su jais susipažinti. Tegul žodžiai esi vienintelė nesusuka galvos. Gali būti, kad esi vienintelė, nežinanti, su kuo susidėjai.

Beje, blogų vaikinų puikūs radarai — jie jaučia lengvai prieinamas aukas. Jeigu per mažai patirties atskirti, vaikinas išties geras ar tik toks dedasi, paklausk, ar ketina tave pristatyti tėvams, supažindinti su broliais, seserimis. Jei išsisukinėja, kažkas yra ne taip. Pavyko sužinoti, kas buvo ankstesnė jo draugė? Pasistenk su ja pasikalbėti arba tegul kas nors iš tavo pažįstamų jos paklausinėja apie jį. Svarbiausia, neprarask optimizmo: statistikos duomenimis, padorių vaikinų daugiau nei netikėlių ir niekšelių. Reikia tik išmokti juos atpažinti.