Ekstremalių kelionių „Irklas“ įkūrėjas Andrius Stonys sako, kad pastaruoju metu vis daugiau lietuvių renkasi pažintines keliones į Krymą. „Žmonėms atsibodo vartytis tik paplūdimiuose, norisi įspūdžio, veiksmo, atrakcijos. Į tokias keliones vis dažniau išsiruošia ne tik šeimos, bendraminčių ar draugų kompanijos, bet ir darbo kolektyvai. Laukinė gamta, žygiai po kalnus, olas, kelionės dviračiais, laužo kūrenimas vakare, po įspūdžių pilnos dienos, suartina žmones. Be to, dalis turistų Krymą atranda ir dėl žemų kainų.“ - sako A. Stonys.

Krymas - gamtos ir istorijos stebuklas

Krymas visais laikais buvo elito kurortas. Dar XIX a. Rusijos kilmingieji čia įsirengė vasaros rezidencijas. Sovietmečiu Krymas buvo garsus savo sanatorijomis, į kurias sezono metu suplaukdavo iki 10 milijonų poilsiautojų iš visos Sovietų sąjungos.

Anot A. Stonio, „Irklas“ įkūrėjo, yra šimtas priežasčių dėl ko galima įsimylėti Krymą. Dėl neįtikėtino grožio kalnų, plokščiakalnių, urvų, olų, kanjonų, krioklių, miškų, pievų, šaltinių ir kiekviename žingsnyje gyvos istorijos.

„Krymas turėjo sąlytį su visais didžiaisiais užkariavimais, todėl kalnuose gausu senovės paminklų, pilių, tvirtovių, senovės miestų, vienuolynų, įsikūrusių tiesiog urvuose, olose ir dirbtinėse olose, kelių šimtų metų senumo ir veikiančių iki šiol, senovinių kapinių. Daugybė istorinių objektų čia dar nėra niekaip apsaugoti ir „nesukultūrinti“. Keliaudamas patenki tiesiai į olinius miestus, gyvenvietes, išskaptuotas stačiuose kalnų šlaituose. Gali ten likti nakvoti, kurti laužus. Guli kokiame nors balkone, 150 metrų aukštyje, žiūri į žvaigždėtą dangų ir suvoki, kad galbūt prieš 5000 metų lygiai taip pat čia gulėjo urvinis žmogus ir matė tą patį,“ - pasakoja kasmet į Krymą grįžtantis A. Stonys.

Krymas keliautojus traukia ir savo puikiu klimatu, jūra, saule, pliažais, kuriuose ypač gera atsipūsti po sunkaus žygio. Dėl neatšiauraus klimato Krymas nuo seno rekomenduojamas džiova sergantiems žmonėms.

Ideali vieta – pradedančiam turistui

Anot patyrusių keliautojų, Krymas - puikus pradžiamokslis kalnų neragavusiam turistui. Dėl „nesunkių“ kalnų ir savo švelnaus klimato, ši vieta ypač tinkama tiems, kurie nėra keliavę po kalnus, nežino savo fizinių galimybių: kaip reaguoja į aukščio pakitimus ir deguonies sumažėjimą, pagaliau, kurie dar nenutuokia, ar iš viso jiems patiktų kalnuose.

Keliones į Krymą organizuojantis A. Stonys tikina, kad jei žmogus kelionėje po kalnus pasijaustų blogai, arba jeigu nuspręstų nebetęsti žygio, yra visos galimybės gauti pagalbą ir kelionės maršrutą koreguoti, atsižvelgus į turisto poreikius bei fizinę jo būklę.

„Atsitinka, kad fiziškai nepasiruošusiam žmogui rimti kalnų žygiai tampa jam pačiam pavojingi, o geriau pasirengusiems bendražygiams – našta. Todėl, įvertinę padėtį, tokiam turistui patariame netęsti žygio, geriau pasiūlome pailsėti prie jūros. Be to, per sunkais išbandymais nenorime atbaidyti žmonių noro keliauti po kalnus,“ – sako A. Stonys.

Kalnų dviratininkų rojus

Kryme rasite pačių įvairiausių pramogų. Čia galima plaukioti jachtomis, kateriais, vandens slidėmis, nardyti, važinėti džipais, jodinėti žirgais, užsisakyti ekstremalius turus po požemines upes. Taip pat čia yra daugybė gražių rūmų, botanikos sodų, parkų.

Pagal savo struktūrą, Krymo kalnai ir pakrantės yra rojus kalnų dviratininkams, niekur kitur nerastumėte geresnių sąlygų. Aktyvaus poilsio „Irklas“ organizatorius A. Stonys tvirtina, kad kelionė po Krymą dviračiais - tai ir sportas, ir istorijos pamoka, ir poilsis gamtoje, ir pietų saulės vonios.

„Žygis dviračiais - puiki galimybė pajausti, pamatyti ir „pačiupinėti“ nuostabią vietos gamtą, istoriją, kultūrą ne per traukinio ar autobuso langą, o iš labai arti. Nors tai ir aktyvi kelionė, bet tikrai prieinama kiekvienam bent kiek sportuojančiam, sveikam žmogui, mokančiam valdyti kalnų dviratį ir mėgstančiam aštrius pojūčius,“- sako A. Stonys.

Taigi keliauti po Krymo kalnus dviračiais gali visi, mokantys jais naudotis. Savo dviračio vežtis nereikia – tuo pasirūpins kelionės organizatoriai. Prieš žygį turistams pravedamas instruktažas. Mokoma nusileidimo ir pakilimo technikos. Keliautojų grupę visada lydi automobilis, vežantis turistų maistą, daiktus ir įrangą. Tai žymiai palengvina kelionę.

Labiau patyrusiems kalnų dviratininkams siūlomas ekstremalus žygis Krasnyje uolose. Tai 4 - 5 valandų kelionė laukinėse uolose su plaukimu požeminėmis upėmis ir ežerais, požeminių grotų, kaskadų, krioklių, sifonų, stalaktitų, stalagmitų apžiūra. Tai didžiausia Krymo uolų sistema, 6 lygių, daugiau kaip 20 km. ilgio.

Kas lietuviui egzotika

Lietuviams, prisimenantiems sovietinę praeitį ir kadais atostogavusiems Kryme, ši kelionė -sentimentalus grįžimas laiko mašina atgal. Pamenate: garsieji Krymo vynai, šampanai, brendžiai, pietų vaisių gausybė... Tiesa, aptarnavimo lygis čia toli gražu dar nepasiekė pasaulinio kurorto lygio. „Galima į tai žiūrėti kaip į savotišką egzotiką“ – juokiasi kelionių organizatoriai ir nepataria čia važiuoti turkijų išlepintiems turistams, - „niekas čia per daug nesišypso ir aplink nešokinėja“.

Mėgstantiems pasilinksminti: naktinis gyvenimas – verda. Bet to, čia pakankamai pigu.

Krymą pasiekti patogu traukiniu arba lėktuvu (yra tiesioginiai skrydžiai iš Lietuvos į Krymo sostinę Simferopolį). Lietuviams vizų nereikia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)