Burlentės sandara ganėtinai paprasta, o palyginus su jos didesnėmis sesėmis jachtomis, galima sakyti, kad net kiek primityvoka. Čia nėra kajutės, triumo, šturvalo ir kitų jachtų elementų, tačiau, pasirodo, norint skrieti vandens paviršiumi pakanka dviejų dalykų: burlentės ir burės. Burlentės pagrindas yra speciali lenta, jungtis stiebui, kojakilpės ir galinis vairas. Burės konstrukcija šiek tiek sudėtingesnė: tai pati burė, stiebas, stiebą su lenta jungiantis lankstas ir buomas, vadinamasis gikas. O visos minėtos dalys ir sudaro burlentės visumą.

Kiekvienoje sporto šakoje, kuriai reikalingas inventorius, yra jo klasifikacija nuo skirto pradedantiesiems iki profesionalų lygio. Rinkoje yra begalė burlentes ir bures gaminančių įmonių. Pagaminti gerą burlentę – tai ne varnėnui inkilą sukalti.

Didžiosios kompanijos turi savus burlenčių dizainerius, kurie pagal pradinį brėžinį kuria naujos formos burlentes tik rankomis, šlifuoja, suteikia aerodinamines formas ir tik vėliau tuos prototipus atiduoda testuoti gamintojo pilotams-bandytojams. Kai jie patvirtina, kad viskas gerai, burlentė keliauja į gamyklą, kur paruošiamos formos ir toliau jos jau gaminamos masiškai.

Taip pat kuriamos ir naujos burės – patyrę burių dizaineriai kiekvienam plaukimo stiliui sukuria specialias bures, vėliau jos išbandomos ir galiausiai prototipų brėžiniai perduodami gamyklai. Ir, matyt, visai ne paslaptis, kad visos jos gaminamos vos keliose Rytų gamyklose, nors burlentes ir bures kuriančių kompanijų yra labai daug. Taigi kad ir ką pirktumėte, beveik viskas bus pagaminta Kinijoje.

Renkamės burlentę

Rinkdamiesi savo pirmą burlentę turėtumėte apsispręsti, kur norėsite daugiau buriuoti, kokio stiprumo vėjai vyrauja tame regione ir kiek laiko galėsite buriuoti. Jei burlentė bus skirta visai šeimai, geriau rinktis plačią ir didesnio tūrio lentą. Plotis suteiks stabilumo, o tūris išlaikys jus ant vandens. Burlenčių mokyklose naudojamos lentos yra 180L arba 220L tūrio.

Jos tinkamos pirmiems bandymams, na, o tolesniam tobulėjimui reikia rinktis mažesnes lentas Paprastai lentos tūris apskaičiuojama taip: burlentininko svoris + 50 = lentos tūris litrais. Tarkime, jūs sveriate 80 kg, vadinasi, jums ideali lenta yra 130L tūrio.

Burę reikia rinktis taip pat atsižvelgiant į tai, kur buriuosite, kokie ten vyrauja vėjai ir kokio dydžio lentą jūs išsirinkote. Pagal tai rinksitės burės tipą ir plotą. Ežeruose pirmiems startams tinkamiausios 5,0–8,0 m2 dydžio burės.

Taigi apžvelkime pagrindinius burlenčių tipus. Skirtingų stilių lentos labai skiriasi forma, pločiu, ilgiu, svoriu, jų gamybai naudojamomis medžiagomis, pagaliau spalva, dažymu ir kaina. Bet visų jų paskirtis viena – padėti burlentininkui susilieti su gamtos stichija.

„Fun Board“

Jau pats pavadinimas pasako, kad tai lentos, skirtos laisvalaikiui ir tinkamos net visai šeimai. Paprastai jos yra ganėtinai nebrangios, pagamintos iš pigesnių, tačiau ne itin lengvų komponentų. Lentos denis dažnai būna dengtas specialiu minkštu sluoksniu, kad pradedantysis burlentininkas krisdamas nesusižalotų. Tokios lentos gana masyvios, plūdrios ir sunkios.

Praktiškai visos pradinukams skirtos lentos, be pagrindinio galinio vairo, turi ir centrinį, buriuotojų vadinamą švertu. Jis gali būti tiek nuleidžiamas, tiek įtvirtintas stacionariai. Pagrindinė jo funkcija – suteikti lentai stabilumo, judėjimo kryptį ir neleisti lentai dreifuoti šonu. Šios lentos mėgstamos buriavimo instruktorių – su ja pakanka vos porą dienų paburiuoti, kad perprastumėte pagrindinius burlentės valdymo ypatumus.

Jos stabilios ir labai tvirtos, tačiau gana lėtos. Taigi, jei planuojate buriuoti ilgiau nei vieną savaitgalį, apie tokios lentos pirkimą geriau net ir negalvoti. Gan greitai ji atrodys tarsi išaugti vaikiški marškinėliai.

„Freeride Board“

Taip vadinamos laisvojo plaukimo lentos. Jas itin mėgsta buriavimo stiliui neišrankūs buriuotojai. Tokios lentos yra plūdresnės, platesnės ir patvaresnės nei, tarkime, lenktyninės. Jos gaminamos iš šiuolaikinių medžiagų, dažnai naudojant stiklo audinį ir kompozitines dervas. Brangesnių lentų gamybai naudojamas anglies pluoštas ir medis.

Bet visai nesvarbu iš ko jos pagamintos, jų pagrindinė paskirtis – suteikti buriuotojui skriejimo vandeniu laisvę bet kokiomis oro, vėjo ir vandens sąlygomis. Burlentės denis būna padengtas minkštu sluoksniu arba be jo. Jos lengvai valdomos, gana greitos, nėra tokios trapios kaip lenktyninės. Šios lentos – geriausias pasirinkimas jau pramokusiam buriuotojui.

„Freestyle Board“

Laisvojo stiliaus lentų pavadinimas skamba labai panašiai kaip laisvojo plaukimo lentų, tačiau jos nėra tokios pačios. Šios yra siauresnės už laisvojo plaukimo lentas ir mažesnio plūdrumo, vadinasi, mažiau stabilios.

Pagrindinė jų paskirtis – suteikti kuo daugiau laisvės atliekant įvarius triukus, pavyzdžiui, šuolį su apsisukimu, verčiantis ir pan. (burlentininkų žodyne visi triukai turi tikslius pavadinimus, dažniausiai tik anglų kalba). Tokios lentos skirtos jau pažengusiems ir buriavimo stilių pasirinkusiems buriuotojams.

„Wave boards“

Nepaprastas jausmas apima čiuožiant vandeniu ant bangų, bėgant nuo lūžtančios bangos keteros ar tiesiog pasigavus tinkamą bangą slystant nuo jos kaip su banglente. Tokios burlentės vadinamos bangų lentomis. Šios lentos išsiskiria iš kitų lentų dydžiu. Jos mažos, siauros ir lengvos, forma labai panašios į laisvojo plaukimo lentas, tik jų galai labiau susiaurinti.

Jos nėra greitos, tačiau labai manevringos, kaip tik tokios, kokių reikia plaukiojant per bangas. Tačiau šio tipo lentos tinka jau tik labai patyrusiam buriuotojui ir reikalauja itin didelio burės valdymo meistriškumo.

Lenktynėms skirtos lentos

Formulės ir slalomo lentos yra aukščiausias technologijos pasiekimas. Lengvos, greitos ir manevringos lenktyninės burės sukurtos vieninteliam tikslui – laimėti greičio ir taktikos varžybas. Tokių lentų gamybai naudojamos itin lengvos ir brangios medžiagos. Šios skraiduolės turi panašias charakteristikas kaip ir pradedančiųjų lentos, tačiau pradinukams jų rinktis neverta dėl dviejų priežasčių – jos yra trapios ir brangios.

Ką reikia žinoti apie bures

Šiuolaikinės burlenčių burės siuvamos iš monofilmo (skaidri PVC plėvelė), austo poliesterio (Dacron) ir sluoksniuotos poliesterio plėvelės (Mylar) komponentų. Burės, kaip ir lentos, yra įvairių tipų ir dydžių. Buriuotojas pasirenka jam tinkančio stiliaus ir dydžio burę, o pagal ją parenkamas iš anglies kompozito pagamintas stiebas ir aliumininis arba anglinis gikas.

Mokykloms skirtos burės dažnai gaminamos vien tik iš austo poliesterio medžiagos. Jos yra ilgaamžės, patvarios, nepermatomos, bet turi skaidrų langą, tačiau nelabai stabilios pučiant stipriam vėjui. Visos kitos burės gaminamos iš minėtų medžiagų derinių ir būna visiškai skaidrios. Renkantis burę svarbu nepersistengti: pradinukui reikia kuo didesnės lentos, o burės kone priešingai – su mažesne bure geriau pajusite, kaip viską valdyti, ir nenuvargsite. Ir jau vėliau, kai pramoksite plaukti burlente, galėsite rinktis didesnes bures silpnesniam vėjui ir atvirkščiai.

Apranga

Ar žinote, kada baigiasi buriavimo sezonas? Daugelis pasakytų – rudenį. Tačiau užkietėjusiems aistruoliams buriavimo sezonas nesibaigia tol, kol vandens telkiniai neužšąla. O kad nesušaltų, buriuotojai vilki neopreninius kostiumus, labai panašius į tuos, kuriuos naudoja narai. Taip pat dėvimos neopreninės pirštinės, batai ir galvos gobtuvai.

Tik buriuotojų kostiumai plonesni ir elastingesni už narų. Kostiumų yra įvairių – trumpų, ilgų, visiškai sausų (galima apsivilkti ant kasdienių drabužių ir nė trupučio nesušlapti), sausų, pusiau sausų ir šlapių. Jie naudojami atsižvelgiant į buriavimo oro sąlygas. Šlapius kostiumus vilkime šiltu oru, kai vanduo ir oras apie +20 ir daugiau laipsnių, pusiau sausus – kai vanduo ir oras yra nuo +10 iki +20, o sausus patartina pasirinkti, kai jau tikrai šalta, vandens ir oro temperatūrai nukritus žemiau +10 laipsnių.

Paklausite, kodėl drabužiai taip keistai vadinami: sausi, pusiau sausi ir šlapi? Ogi viskas paprasta – šlapias kostiumas labai gerai praleidžia vandenį, tačiau apsaugo jus nuo kaitrios saulės ir šiek tiek sulaiko kūno šilumą. Jie dažnai siuvami iš 2 mm neopreno. Pusiau sauso kostiumo konstrukcija tokia, kad jis leidžia patekti vandeniui į vidų, tačiau ne taip greitai jį išleidžia lauk, tad savo kūnu sušildę vandenį, tarsi ruoniai, turėsite papildomą apsauginį sluoksnį. Tokie kostiumai siuvami iš storesnių neoprenų derinių.

Sausas kostiumas paprastai taip pat storesnis ir praktiškai nepraleidžia vandens į vidų. O patekęs ir sušilęs nuo kūno vanduo taip pat tarnauja kaip termoso sienelė. Tačiau daug kas galvoja, kad ant vandens buriuotojai šąla. Tai netiesa. Pabandykite šaltą pavasario dieną paspausti buriuotojui ranką ir nustebsite pajutę, kad jo rankose galite susišildyti savąsias.

Dabar belieka apsispręsti, kokiu metų laiku norėsite buriuoti. Be to, buriuojant dėvima sportinė buriavimo liemenė. Tai nėra tikroji gelbėjimo liemenė, tačiau atsitikus nelaimei ji visada išlaikys jus virš vandens paviršiaus.

Mokyklos

Kiekvienais metais mūsų vandenyse ir pliažuose pamatome naujų veidų, pasiryžusių pramokti šio sporto subtilybių. Vieni renkasi sunkesnį kelią ir mokosi savarankiškai pagal vadovėlį ar mokomąjį filmą, kiti pasirenka šiek tiek brangesnį, bet greitesnį ir eina į buriavimo mokyklas. Lietuvoje, kaip ir daugumoje kitų šalių, yra kelios buriavimo mokyklos.

Mokyklose mokytis buriavimo subtilybių yra geriau nei pavieniui, mat čia kiekvienas „studentas“ jaučiasi saugiau ir jaukiau su kompanija panašių į save. Teorijos kursas apima žinias apie burlentės sandarą, valdymo principus, burių ir lentų tipus, plaukimo stilius. Be to, papasakojama apie saugumą vandenyje. O mokymų pabaigoje neretai surengiama ir „studentų“ regata. Nuostabu yra tai, kad iki to laiko jie jau išmoksta nuplaukti į pasirinktą tašką ir grįžti atgal, taigi jau moka tramdyti vėją.

Sezonai ir varžybos

Kaip minėjau, buriavimo sezono pabaigos ir pradžios beveik nėra. Gal ir neįtikėtina, tačiau Lietuvoje buriuoti galima visus metus – vasarą ant vandens, o žiemą ant ledo. Skiriasi tik lentos. Žiemą buriuojant ant ledo naudojamos ledrogės, slidininko apranga ir apsaugos. O tie, kas visgi nenori atsisakyti šilto vandens, vyksta į šiltesnius kraštus, pavyzdžiui, į Egiptą, Kanarų salas, Čilę, Braziliją ir t. t.

Vasarą daugelis Lietuvos klubų rengia įvairių stilių burlenčių varžybas, kurios pritraukia nemažai entuziastų ne tik iš Lietuvos, bet ir kaimyninių šalių – Latvijos, Estijos, Lenkijos. O sykį į mūsų klubų rengiamas tarptautines varžybas buvo atvykęs ir brazilas. Varžomasi įvairiose rungtyse.

Slalomo varžybose reikia kuo greičiau nuplaukti kelis ratus; formulėje svarbu gera taktika ir greitis; pagal laisvąją programą (angl. Freestyle) burlentininkas turi kuo geriau atlikti įvairius triukus.
Bangų rungtyje (angl. Wave) svarbu kuo ilgiau ir tiksliau išsilaikyti plaukiant ant bangos arba pasitelkus bangą kaip trampliną pašokti kuo aukščiau ir šuolio metu padaryti kuo įspūdingesnį persivertimo triuką.

Taigi lietuviška vasara jau prasideda. Gero jums vėjo!