Lietuvės pasaulyje garsėja kaip darbščios, gabios, lakią vaizduotę turinčios rankdarbių kūrėjos. Vienos, mezga ar neria, kitos tapo, trečios lipdo, ketvirtos velia... O Kaune gyvenanti Rosvita Daukšienė pamėgo mūsų šalyje dar ne itin populiarų rankdarbių kūrimo būdą – skrebinimą. Kas tai?

Vieno atsakymo nėra. Tai ne tik nuotraukų ir jų albumų dekoravimo būdas neįprasčiausiomis priemonėmis. Rosvita kuria ir knygų skirtukus, atvirukus, specialius vokelius laikmenoms bei daug kitų dalykų, kuriuos galima pagaminti iš popieriaus.

Mamų užsiėmimas

Skrebinimu R. Daukšienė susidomėjo neseniai, prieš dvejus metus.

„Artėjo Kalėdos, prieš kurias norėjau padaryti ypatingą Advento kalendorių savo pirmagimiui Vytui“, – pradžią prisiminė moteris.

Ieškodama idėjų internete, pamatė skrebinimo darbų, kuriais iš karto susižavėjo. Tiesa, kalendoriaus ėmėsi ne iš karto, pirma pabandė sukurti kelis atvirukus. Pamačiusi, kad pavyksta, ėmėsi didžiojo projekto.

„Prie Advento kalendoriaus dirbau visą mėnesį, tačiau jį naudojame iki šiol“, – pasakojo dviejų berniukų mama. Skrebinti jai labai patiko, ir moteris rado bendraminčių. Rosvita pripažino, kad skrebinimu užsiima daugiausia mamos, namuose auginančios mažus vaikus.

„Kai gimsta vaikai, daugelį moterų apima didžiulis noras ne tik įamžinti mažylio gyvenimo akimirkas, bet ir ypatingai jas apipavidalinti, palikti gražų prisiminimą ateities kartoms“, – kalbėjo R. Daukšienė. Tačiau ji pripažino, kad bent kol kas Lietuvoje apie skrebinimą žino ir juo domisi labai mažai moterų.

„Pavyzdžiui, dekupažas buvo itin madingas. O skrebinimas mūsų šalyje žengia tik pirmus žingsnius. Praėjusią vasarą vykusiame Lietuvos skrebintojų suvažiavime dalyvavo vos 27 moterys“, – pasakojo kaunietė.

Amerikoje populiaresnis už golfą

Kitose šalyse, ypač Amerikoje, skrebinimu užsiima beveik visos.

„Juokaujama, kad JAV jis populiaresnis net už golfą“, – pasakojo Rosvita. Ji gerai supranta kodėl. Pati įsitikino, kad vos kartą pabandžius, abejingas šiai veiklai likti nebegali. Jei ir neskrebinsi kiekvieną dieną, tai kartkartėmis būtinai. Pati R. Daukšienė tuo užsiima beveik kasdien.

„Nebegaliu kitaip. Ši veikla man suteikia daug malonumo“, – tikino moteris. Tačiau ji pripažįsta, kad reikia daug susikaupimo ir kantrybės, o kai namuose laksto du padūkę berniukai, skrebinti sudėtinga.

„Anksčiau visas dekoravimo priemones išsitraukdavau tik vėlai vakare, kai mažyliai miegodavo.

Kartais taip prasėdėdavau pusę nakties, nes dienomis nebūdavo laiko. Dabar jau paprasčiau, vaikai ūgtelėjo, apsiprato, kartais net patys bando ką nors sukurti“, – džiaugėsi rankdarbių kūrėja.

Daugiausia džiaugsmo moteriai suteikia ne gaminimo procesas, o idėjų paieškos, kompozicijos dėliojimas, medžiagų parinkimas. Nors Kaune yra net kelios specializuotos skrebinimo priemonių parduotuvės, daug medžiagų moteris užsisako internetu.

„Jų tiek daug, kad sunku ir įsivaizduoti. Tačiau galima naudoti ir namuose esančius įvairius dalykus: džiovintas gėles, etiketes, sagas, nereikalingų drabužių skiautes, pakuotes ir t.t. Tereikia pasitelkti vaizduotę“, – tikino R.Daukšienė.

Rankų darbas Lietuvoje vertinamas mažiau

Rosvita iš popieriaus kuria ne tik sau ar draugams, bet dalį gaminių parduoda. Anot jos, taip elgiasi daugelis skrebintojų. Tačiau pragyventi iš tokios veiklos Lietuvoje, bent jau kol kas, neįmanoma.

„Džiaugiuosi, jei pavyksta padengti išlaidas priemonėms supirkti. Tikiu, kad užsienyje iš skrebinimo gyvena ne viena moteris, tačiau čia apie tokias dar negirdėjau“, – kalbėjo dviejų vaikų mama. Moteris mano, kad taip yra dėl dviejų dalykų. Pirma, daugelis iš popieriaus pagamintų ar apipavidalintų kūrinių nėra praktiški.

„Juk atvirukas ir tėra atvirukas. Žmonėms gaila už tokį daiktą daug mokėti“, – sako R. Daukšienė.

Antra, lietuviai mažiau nei kitų šalių gyventojai vertina rankų darbą. Jiems gražu pažiūrėti, bet įvertinti pinigais menininko laiko ir rankų darbo jie nėra linkę.

Galbūt todėl Rosvita visų pirma šia veikla užsiima savo malonumui. Turi ji ir daugiau pomėgių.

„Labai mėgstu skaityti. Tiesa, laiko tam lieka vis mažiau, todėl knygų, kurias noriu perskaityti, sąrašas nuolat ilgėja“, – prisipažino moteris.

Bet ji tiki, kad vis tiek jas visas perskaitys. Dar vienas pomėgis – kelionės po egzotiškus kraštus – taip pat laukia savo eilės. Gimus vaikams, keliauti tiek, kiek anksčiau, nebepavyksta.

„Galbūt kai berniukai paaugs, liks daugiau laiko ne tik skrebinimui“, – sakė R. Daukšienė.

Pasidarykime pačios

R. Daukšienės patarimai. Pradžioje imkitės smulkaus darbelio, pavyzdžiui, atviruko. Nenaudokite jokių „gudrių“ įrankių. Atviruko pagrindui naudokite storesnį popierių, jį perlenkite per pusę. Atviruko viršų dekoruokite spalvotu popieriumi, galite panaudoti ir dovanų popierių arba iškarpas iš žurnalų. Puošybai taip pat tinka sagos, įvairios medžiaginės juostelės, aplikacijos nuo nebenešiojamų vaikiškų drabužėlių.

Pasitelkite vaizduotę ir namuose tikrai rasite skrebinti tinkamų daiktų. Vėliau belieka tas detales sukomponuoti, išdėlioti ant pagrindo ir suklijuoti. Klijuokite tik tada, kai jau būsite tvirtai nusprendę, kaip darbelis atrodys, ir kai kiekviena detalė turės savo vietą.