Pasirodo, iš tiesų yra pratimų veido raumenims lavinti, nors tai egzotiškas užsiėmimas, mažai žinomas ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Kodėl? Veido jogos instruktorė, gydytoja Asta Kutraitė sako, kad visi žinome, jog reikia sportuoti, bet ar daug žmonių turi valios tai daryti? Daug paprasčiau tikėtis greito rezultato kosmetinėmis ar estetinės medicinos procedūromis.

Natūrali alternatyva

Gydytoja Asta Kutraitė, dirbanti estetinės medicinos srityje, skaitanti paskaitas ir vedanti odos ligų, odos ekologijos, kosmetologijos seminarus, praktiniame darbe vis dažniau susidurdavo su klienčių noru išlyginti raukšles, modeliuoti veido formą natūraliomis priemonėmis. Tai būtų alternatyva botulino ir hialurono rūgšties injekcijoms, kurios naudojamos estetinėje medicinoje.

Pradėjusi domėtis susipažino su veido joga, mokėsi šio meno seminaruose užsienyje. Gautas žinias taikė praktikoje, kaupė patirtį ir sukūrė savo pratimų sistemą.

„Veido joga – tai pratimų kompleksas veido raumenims, taip pat mitybos, kvėpavimo, miego menas. Nuo visų šių dalykų priklauso veido grožis“, – sako Asta.

Žmogus turi ne vieną veidą. Tai, ką matome pažvelgę į save veidrodyje, nebūtinai yra „tikrasis veidas“, nes mimika, išraiška nuolat keičiasi, atspindėdama vidinę būseną, emocijas, mintis.
„Tikėtina, kad save įsivaizduojame kitaip, nei mus mato aplinkiniai. Savo veidą dažniausiai įsimename tokį, kokį pamatome per minutes, praleistas prie veidrodžio. Tačiau daugeliui tenka susidurti ir su kitokia „tiesa“, kai fotoaparatas ar filmavimo kamera užfiksuoja „negražų“ veidą. Mes tiesiog neatpažįstame savo veido, keistos mimikos, netaisyklingų bruožų“, – sako jogos instruktorė.

Pasak jos, stebėdami save veidrodyje, „padovanojame“ sau tokią išraišką, kokia mums yra maloniausia, gražiausia – šiek tiek pakelti antakiai, kad akys atrodytų didesnės ir išraiškingesnės, patemptas veidas, kad labiau švytėtų, nebūtų paniuręs, aukštyn kilstelėtas smakras, kad suteiktų jaunatviško pasitikėjimo savimi. Bet vos tik nusisukame nuo savo atspindžio, tuoj jį ir pamirštame, nes neišugdytas pojūtis „pažinti veido“ raumenis.

Grožio terapija

Norint užsiimti veido joga, reikia kantrybės ir šiek tiek, bent 10 minučių, laiko. Pratimus geriausia daryti prieš veidrodį, kad būtų matyti veido mimika, asimetrija. Kai susiformuoja įpročiai ir atskiri raumenys pradeda „dirbti“, specialių pratimų reikia vis mažiau, nes kalbant, juokiantis „joga“ daroma natūraliai.

Veido jogos pratimai modeliuoja veido formą, taiso asimetriją, atstato pakritusias vietas, didina siauras lūpas, mažina per gilų skruostų įdubimą, pakelia lūpų kampučius, naikina smulkias raukšleles aplink akis, mažina vokų užkritimą, lygina įsisenėjusias gilias mimikos raukšles, sukuria gražią skruosto liniją, padeda išvengti dvigubo pagurklio.

Specialiais pratimais galima padidinti ne tik veido raumenų tonusą, bet ir jų apimtį. Be to, pagerėja veido aprūpinimas krauju, aktyvinama kraujo apytaka, palaikomas odos stangrumas. Suglebusi oda ištempiama, todėl atrodo jaunatviškesnė.

Rezultatas ir laiko trukmė, būtina jam pasiekti, priklauso nuo amžiaus, užsibrėžto tikslo ir veido bruožų. Dienos nuovargio žymes galima sumažinti iš karto, atlikus kelis specialius pratimus. Jei norima sumažinti veido asimetriją, akivaizdžių pokyčių atsiranda po 3-4 mėnesių, nes raumenims sutvirtėti reikia laiko.

Gydomasis efektas

Pasak Astos, veido joga kaip grožio terapija jai yra savaime suprantamas ir po kelerių metų praktikos akivaizdžiai pastebimas dalykas. Tačiau pastaruoju metu jai įdomiau veido joga koreguoti veido asimetriją, kuri atsirado dėl paralyžiaus, traumų, uždegimų, netaisyklingo sąkandžio.

„Turėtų būti kompleksinė kelių sričių specialistų pagalba tokiems žmonėms, tačiau kol kas pas mus tuo niekas neužsiima.

Veido joga kaip tik ir skirta raumenų grupių harmonijai atkurti. Jeigu vieni raumenys dominuoja, reikia stiprinti kitus, kad nebūtų disbalanso“, – sako A. Kutraitė.

Kūno raumenims lavinti reikia treniruoklių, svarmenų, o veido pratimams atlikti pasitelkiami pirštai. Prispaudus pirštų galiukus vienoje ar kitoje vietoje ir atliekant mimikos bei specialius judesius, raumenys priverčiami dirbti.

Galima aktyvinti kraujotaką „blokada“: prispaudus prie veido pirštus, kraujo tekėjimas sustabdomas, o staiga atleidus jo priplūsta.

„Iš savo klienčių patirties galiu pasakyti, kad veido joga padeda atsikratyti lėtinio sinusito, alergijos šalčiui, akių sausėjimo“, – teigia jogos instruktorė.

Veidas kaip atversta knyga

Veido joga – tai ne tik fiziniai pratimai raumenims lavinti. Pirmiausia tai gilesnis savęs pažinimas. Praktikuodami veido jogą suvokiame, kodėl formuojasi vienokie ar kitokie veido bruožai.

Pasak Astos, daugiau dėmesio skiriant veidui, išugdomas pastabumas – iš mimikos, raukšlelių išsidėstymo galima nuspėti, kokią įtaką išvaizdai daro mitybos būdas, nuotaika, emocijos. Net bendraujant su kitais žmonėmis, nevalingai atkartojama pašnekovo veido išraiška.

„Pastebėjau, kad 90 proc. moterų raukšlelė ties lūpų kampučiu yra daug gilesnė kairėje veido pusėje. Atvirkščiai būna tik labai kūrybingoms, neeilinėms asmenybėms. Iš karto pastebiu minioje veidą, kuriame kokia nors raukšlelė būna netipiška. Pabendravus paaiškėja, kad tas žmogus tikrai išsiskiria savo mintimis, pomėgiais ar gyvenimo būdu.“

Rezultatai akivaizdūs

Informacijos apie veido jogą internete nedaug. Tik vienas kitas instruktorius parodo kelis pratimus, kuriuos atliekantis žmogus iš šalies atrodo keistai – išdarinėja juokingas grimasas, kaišioja liežuvį, šiepiasi, žiojasi, mirkčioja.

Į Astos rengiamus seminarus ateina įvairaus amžiaus žmonės: jauniausiai dalyvei – 17, vyriausiai – 67 m. Kaip gali savo išvaizdą pakeisti vyresnio amžiaus moteris? Juk natūralūs senėjimo procesai neišvengiami. „Žinoma, veido joga nėra stebuklas, kuris sugrąžins jauną odą, tačiau ji gali pristabdyti laiko tėkmės požymių susidarymą veide“, – teigia A. Kutraitė.

Viena iš Astos seminaro lankytojų, kaunietė Jūratė Daniulaitienė, pradėjo veido jogos pratimų mokytis prieš metus. Jos tikslas buvo ne kosmetinis veido pagražinimas, o simetrijos atstatymas po operacijos: „Po mėnesio rezultatus pradėjau jausti, o po dviejų – matyti. Galiu patvirtinti, kad ir praėjus metams pozityvūs pakitimai išliko, nors pratimų kasdien nedariau, padariau ilgą pertrauką. Sumažėjo skausmas veido srityje, kurį jaučiau po operacijos, ne tokios pastebimos ir raukšlės. Tikrai jokiomis kosmetikos priemonėmis šito nebūtų galima pasiekti. Žinoma, čia kaip sporte, viskas priklauso nuo įdėtų pastangų. Manau, kad veido joga yra puiki alternatyva plastinei chirurgijai.“

Ne tik pratimai

Veido grožiui puoselėti nepakanka raumenų lavinimo. Reikia sveikai maitintis, gerti daug gryno, natūralaus vandens, gerai išsimiegoti (sveikiausia gultis devintą valandą vakare, o keltis šeštą ryte), bent kelias valandas praleisti gryname ore, jei nėra galimybės pasivaikščioti miške, parke, bent nueiti keletą kilometrų pėstute į darbą. Svarbu vengti stresų, nemigos, dirglumo, pykčio, nes tai ne tik kenkia odai, bet ir formuoja tam tikrą veido išraišką.

Odai kenkia ir soliariumo ultravioletiniai spinduliai, taip pat pirties procedūros dėl didelių temperatūros kontrastų.

Mylėkime save, rūpinkimės savimi – veido grožis, gera savijauta, teigiamos mintys ir emocijos – tai nedaloma visuma.