Rasa Povilaitienė, įvaizdžio bei stiliaus kūrėja, grožio technologijų ekspertė, "Bogomolov' Image School" dėstytoja:

Rasa Povilaitienė
Rankų oda pradeda senti anksčiausiai - jau maždaug nuo 25 metų: pastebimai sausėja oda, atsiranda raukšlių ir pigmentinių dėmių. Tuomet, kai tokio amžiaus moters ar merginos veidas bei kūnas yra pačiame žydėjime, rūpinimasis rankomis yra nepaprastai aktualus. Jei veido ar kūno senėjimo procesą galima sustabdyti sportuojant, teisingai maitinantis ar grožio procedūrų pagalba, rankų odos senėjimo prevencija yra tik atidus ir nuolatinis rūpestis bei tinkama jų priežiūra.

Rankų oda nuolat yra veikiama išorinių faktorių - joms kasdien reikia atsispirti šalčiui ir karščiui, saulei, vandeniui ir purvui. Rankų plaštakų oda labai plona, reikalaujanti ypatingos priežiūros, (vaizdžiai ją galima palyginti su paakių sritimi). Ji itin jautriai reaguoja į aplinkos pokyčius. Rankų odos epidermyje kur kas mažiau vandens, nei veido odoje.

Jei drėgnumas dėl išorinių priežasčių mažėja, oda tampa labai sausa, kieta ir šerpetojasi. Todėl reikia naudoti priemones, kurios neleidžia drėgmei išgaruoti ir saugo odą nuo ją sendinančių faktorių. Rankų delnams tenka taip pat labai didelis krūvis - į mechaninius poveikius oda atsako storėdama arba priešingai - ypač išplonėdama. Delno odoje gausu prakaito liaukų, kurios stipriai reaguoja į organizmo fizinius, psichinius ar temperatūros pokyčius.

Patarimai kasdieninei rankų odos priežiūrai:

1. Būnant saulėje, būtina naudoti apsauginius, UV filtrą turinčius specializuotus rankų kremus ir losjonus.

Ilgai būnant saulėje, veikiant kenksmingiems UV spinduliams, drabužių neapsaugotose rankų vietose vyksta negrįžtami jungiamojo audinio pakitimai. Odos paviršius tampa sausas, lengvai pažeidžiamas, atsiranda odos pigmentacija, per ploną epidermį persišviečia kapiliarai. Išnyksta odos blizgesys, šiurkštėja paviršius, atsiranda raukšlės, mažėja odos elastingumas.

2. Prieš dirbant nešvarų darbą, rankas pasitepkite specialiu apsauginiu kremu ir būtinai mūvėkite apsaugines pirštines namų ruošoje ir dirbant buities darbus (skalbiant, naudojant chemines priemones darbe, buityje, dirbant kieme ar darže). Kiekvieną kartą po darbo nepamirškite kruopščiai nusiplauti rankas ir naudoti apsauginius kremus, kurie minkština, drėkina, maitina odą.

Skalbimo, valymo ir kitos cheminės priemonės bei nuolatiniai kontaktai su vandeniu džiovina, sausina jau ir taip menkutį riebalų sluoksnį turinčią rankų odą. Buityje naudojamose cheminėse priemonėse esančios medžiagos suardo natūralų apsauginį riebalinį sluoksnį, silpnina odos apsaugines funkcijas, saugančias nuo bakterijų ir grybelių. Rankų oda ardoma, sausėja, šerpetoja, skylinėja ir negailestingai senėja. Todėl plaudamos indus ar atlikdamos kitus namų ruošos darbus nepamirškite mūvėti pirštinių.

3. Šaltuoju metų laiku būtinai mūvėkite pirštines.

Atšalus orams, žmogus rengiasi šiltais drabužiais, ieško šiltesnių batų, tad nereikėtų pamiršti ir pirštinių. Šaltis silpnina apsauginį odos sluoksnį, oda plonėja, tampa labai pažeidžiama. Odos paviršiuje atsiranda mikroplyšelių, ji tampa labai sausa, pavirsta į „žąsies odą“. Šaltyje sulėtėja kraujo apytaka, į odą mažiau atiteka maitinančių medžiagų.

4. Jautrioms šalčiui, sužvarbusioms ar sausoms rankoms siūloma rinktis papildomas procedūras, kurios kompleksiškai gerintų odos būklę: tai šveitiklis kartu su karšto manikiūro arba parafino vonelių procedūromis.
Rankų šveitikliai skirti pašalinti negyvą raginį odos sluoksnį ir atjauninti rankas. Šveitiklių sudėtyje esantys grūdeliai yra cheminiu būdu sukurtos, arba natūralios kilmės (cukrus, sumalti riešutų kauliukai, smulkinti ryžiai, smulkintas bambukas ir kt.) smulkios detalės. Šveitiklis pašalina suragėjusį viršutinį odos sluoksnį, todėl jo sudėtyje dar turi būti minkštinančių ir drėkinančių komponentų, augalinių aliejų, kalogeno, elastino ir vitaminų.

Po šveitimo procedūros kitos ant odos naudojamos priemonės giliau ir geriau įsigeria į odą. Karšto manikiūro metu rankų pirštai panardinami į iki 30 laipsnių pašildyto kremo ar aliejaus vonelę. Taip intensyviai veikiama ir prisotinama maitinamosiomis medžiagomis pirštų oda ir nago plokštelė. Šiltas kremas ar aliejus įmasažuojamas į visą rankos plaštakos odą.

Parafino terapija - vienas iš šilumos terapijos metodų, kai gydoma parafino, kuris gerai išlaiko šilumą, aplikacijomis. Rankų priežiūrai naudojamas iki skystos konsistencijos ištirpdytas parafinas (jis lydosi prie 56-60 laipsnių), kuris tepamas ant norimomis priemonėmis padengtos odos. Karštu parafinu padengtos odos temperatūra pakyla apie 1,5-2 laipsnius. Parafino sluoksnis nepraleidžia nei vandens, nei oro - juo padengta oda pradeda gyventi savotiškomis šiltnamio sąlygomis. Oda pradeda prakaituoti, atsiveria poros, kartu su prakaitu šalinami toksinai, keliaujantys po organizmą kartu su krauju ir limfa.

Išsiskyręs prakaitas per parafino plėvelę negali išgaruoti. Tuomet vanduo, pagrindinė sudedamoji prakaito dalis, per epidermį sugeriama atgal į odą. Tuo tarpu toksiškų medžiagų odos ląstelės jau nebepasisavina dėl per didelio toksinų molekulių dydžio, ir visi nešvarumai lieka ant odos paviršiaus. Todėl visos parafino procedūros yra drėkinamojo ir detoksikuojančio poveikio: ant odos patenkantis vanduo išsiskiria iš kraujo ir limfos, o sugeriamas yra jau odos ląstelių.

Didesniam efektui pasiekti parafino sluoksnis tepamas ant drėkinamųjų arba stangrinančių kremų. Dėl terminio poveikio visi aktyvieji kremuose esantys komponentai per išsiplėtusius tarpląstelinius tarpus puikiai įsigeria į giliuosius odos sluoksnius. Net po vienos procedūros efektas akivaizdus - oda tampa minkšta, švelni, lygi. Ši procedūra ypač rekomenduojama sužvarbusioms, išsausėjusioms, paraudusioms ar nušalusioms rankoms žiemos metu.

5. Plaukite rankas tik drungnu vandeniu. Karštas vanduo plečia kraujagysles ir naikina natūralų apsauginį lipidų sluoksnį. Naudokite švelnias prausimosi priemones, muilus su glicerinu. Nuplautas rankas nusausinkite minkštu rankšluosčiu (stenkitės nedžiovinti jų karšto oro srauto džiovintuvais).

6. Kiekvieną dieną naudokite rankoms skirtą drėkinantį ir maitinantį kremą. Mes nepamirštame pasitepti kremu veido, susišukuoti plaukų, o rankų kremą dažnai pamirštame.

Malonu, kai moters rankos gražios, prižiūrėtos, ir jų nereikia gėdingai slėpti po stalu ar kišenėse. Norint tai pasiekti, rankoms reikia nuolatinės ir kasdieninės priežiūros.

*******************************

Nežinai, kokie drabužiai tinka tavo figūrai, o makiažas - būtent tavo veidui? O gal iš viso esi pasimetusi mados tendencijų jūroje ir neįsivaizduoji, kokia kryptimi pasukti savo drabužinės laivelį ir kaip puoselėti savo kūno grožį? Tuomet klausk įvaizdžio bei stiliaus kūrėjos, grožio technologijų ekspertės, "Bogomolov' Image School" dėstytojos Rasos Povilaitienės. Rašyk: stilius@delfi.lt

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)