Terminas „metabolizmo greitis“ nusako energijos (kalorijų) kiekį, išnaudojamą per dieną vien pagrindinėms kūno funkcijoms palaikyti – pavyzdžiui, širdies plakimui, plaučių judesiams. Neretai jis vadinamas baziniu arba ramybės metabolizmo greičiu.

Mokslininkai išmatavo tikslų normalaus svorio ir nutukusių žmonių metabolizmo greitį šiems ramiai sėdint arba gulint. Matavimai atlikti stebint suvartoto deguonies kiekį ir iškvėpto anglies dvideginio kiekį.

Šių tyrimų rezultatai nuolat parodo, kad nutukusių žmonių organizmas sunaudoja daugiau kalorijų pagrindinėms funkcijoms palaikyti. Taip yra dėl to, kad jų didesniuose kūnuose yra daugiau raumenų ir didesni vidiniai organai.

Tačiau įvertinus kūno dydį nustatyta, kad lieknų ir nutukusių žmonių metabolizmo greičiai yra panašūs.

Baziniam metabolizmo greičiui įtakos gali turėti kūno sandara. Raumenų funkcijai palaikyti reikia daugiau energijos nei riebalų. Senstant žmonės linkę priaugti riebalų ir netekti raumenų. Tai yra priežastis, dėl kurios senstant mažėja metabolizmo greitis.

Lygiai dėl tos pačios priežasties vienodo amžiaus ir vienodo svorio asmenų metabolizmo greitis gali skirtis, jei vienas žmogus yra sportiškesnis (turi daugiau raumenų) nei kitas.

Be abejo, judėjimui mes taip pat naudojame energiją. Bazinis metabolizmo greitis ir energija, reikalinga fiziniam aktyvumui, sudaro visas energijos sąnaudas arba bendrą energijos poreikį. O bendras energijos poreikis labai priklauso nuo to, kiek fiziškai aktyvus yra žmogus.

Bet aš labai mažai valgau

Labai dažnai nutukę žmonės yra įsitikinę, kad jie valgo labai mažai, bet vis vien priauga svorio – būtent dėl to ir atsirado mažo metabolizmo greičio teorija. Tačiau tyrimais nustatyta, kad žmonės linkę suvalgyti daugiau nei jie patys mano.

Žmonės, paprašyti užrašyti viską, ką suvalgo per dieną, linkę pranešti apie gerokai mažesnį maisto kiekį nei iš tikrųjų suvalgoma. Tikėtina, kad taip daroma siekiant sudaryti geresnį įspūdį apie save, arba iš tikrųjų netyčia užmirštama įrašyti vieną ar kitą kąsnį.

Be to, dienomis, kai kalorijų suvartojimas yra stebimas, tiriamieji gali nuspręsti valgyti mažiau nei įprastai.

Esminis faktas: kūno svoris didės tol, kol suvartojamų kalorijų kiekis bus didesnis nei kūnui reikia. Tai gali būti sunkiai pripažįstamas faktas, bet pokyčių poreikio pripažinimas yra būtinas norintiems mesti svorį.

Gera naujiena yra ta, kad žmonės ne tik sugeba mesti svorį, bet ir gali jį ilgą laiką kontroliuoti.

Ar galiu pagreitinti savo metabolizmą?

Yra daugybė preparatų, maisto papildų ir maisto produktų, kurie, gamintojų teigimu, greitina metabolizmą ir degina riebalus. Tačiau didžioji dalis tokių teiginių yra nepagrįsti.

Kai kurie cheminiai junginiai, pavyzdžiui, nikotinas ir kofeinas, iš tikrųjų turi šiek tiek įtakos metabolizmo greičiui. Tačiau bet kokio metabolizmo greičio padidėjimo palydovai gali būti padidėjęs širdies susitraukimų dažnis ir kiti šalutiniai poveikiai, kurie nėra labai rekomenduojami mažinant svorį.

Akivaizdu yra tai, kad joks cheminis junginys neištirpdys kūno riebalų be paties žmogaus pastangų mažinti suvartojamas kalorijas.

Kaip galima deginti kalorijas?

Geriausias būdas deginti kalorijas – padidinti fizinį aktyvumą. Sudeginamų kalorijų kiekis taip pat yra susijęs su jūsų kūno svoriu, amžiumi ir lytimi.

60 minučių darbo sode sudegina 300 kcal.

60 minučių ėjimo sudegina 200 kcal.

90 minučių futbolo žaidimo sudegina 600 kcal.

45 minutės šokių sudegina 450 kcal.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)