Kas nors tuos vaikus matė? Kaip sakoma, pateikite įrodymų. Žinoma, šalutinių poveikių yra, tačiau jie aprašyti preparato vartojimo instrukcijoje, o ji - rimtas dalykas. Tai oficialus dokumentas, kurį gamintojai rašo ne savo nuožiūra, bet jis tvirtinamas ir registruojamas sveikatos apsaugos ministerijoje. Jei kompanijai norėtųsi nutylėti kai kuriuos momentus, jai tiesiog būtų neleista to padaryti. Kiekvienas faktas, kiekvienas momentas, kiekvienas žodis turi būti patvirtintas klinikinių tyrimų rezultatais.

Maža to, kompanijos turi reguliariai pristatyti ataskaitas apie vaisto saugumą. Jei staiga paaiškėtų, kad labai retai vis dėlto buvo pastebėti nepageidaujami šalutiniai poveikiai vartojant vaistą, ministerija pareikalautų pakeisti instrukciją.

Pasikalbėkime apie ekstrinės kontracepcijos priemones ir išsklaidykime mitus. Pradėkime nuo jų suskirstymo į „pirmos“ ir „antros“ kartos priemones.

Pirmos kartos priemonės - tai hormoniniai preparatai, kurie mums gerai pažįstami, kadangi anksčiau nieko kito vaistinėse nebuvo įmanoma rasti. Jie efektyvūs pirmosiomis valandomis po nesaugaus lytinio akto, šiomis valandomis jų patikimumas sudaro 95 %. Vis dėlto, kuo daugiau praeina laiko, tuo jų efektyvumas mažėja. Po poros parų patikimumas yra ne didesnis nei 58 %.

Reikia taip pat prisiminti kad efektyvumas priklauso ne tik nuo preparato panaudojimo laiko, bet ir menstruacijų ciklo fazės. Jei ovuliacija dar neįvyko, preparatas gan patikimas. Jei lytinis aktas įvyko ovuliacijos metu arba iškart po jos, priemonė praktiškai beprasmė.

Naujos, antros kartos preparatai nepriklauso hormoniniams. Su tuo susijęs geresnis jų toleravimas ir mažesnis kiekis šalutinių poveikių. Jie patikimi tiek iki, tiek ir po ovuliacijos. Efektyvumas visas 72 valandas po lytinio akto - 98-99 %. Tačiau būtina žinoti, kad jei preparatas suvartojamas iki ovuliacijos, jis ją sulaikys kelioms dienoms, todėl gali vėluoti ir menstruacijos. To nereikėtų bijoti - tai tiesiog priemonės ypatybė.

Deja, tokiais rimtais momentais, kai reikia ekstrinės kontracepcijos priemonių, moterys nelinkusios kreiptis ginekologo patarimo - jos iškart traukia į vaistinę. O ten vaistininkai gali ne visada pakonsultuoti tinkamai, todėl jie siūlo tai, ko dažniausiai prašoma.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)