Taip reaguoja moterys

„Mano vyras prieš kokius dvidešimt metų Budapešto paplūdimyje matė dviračiu važiuojančią merginą tik su maudymosi kelnaitėmis. Jis iki šiol negali pamiršti nuo kiekvieno krestelėjimo banguojančių ir virpančių jos krūtų. Sakė, ne tik jis, bet ir draugai kelias dienas buvo be žado“, - DELFI pasakojo Raminta.

Ji sako nepavydinti to, kas buvo prieš 20 metų ir „grįžta gražiais prisiminimais“: „Susirūpinčiau, jei vyras slankiotų po paplūdimius vien tam, kad pažiūrėtų į papukus. Bet ko nepasigrožėti, jei jie patys į akis „lenda“?"

„Man gražu, net su pavydu kartais pažiūriu, nes pati nedrįstu. Tik užsienyje tai sau galiu leisti. Manau, kad tai normali praktika, nes negali būti nieko baisiau, nei, apsivilkus vasarinę suknelę, baltuojančios liemenėlės petnešėlės“, - teigė Aistė.

Inesos manymu, degintis nuogai visgi derėtų tik tam skirtose vietose ar ten, kur nemato vaikai: „Kadangi aš dažniausiai būnu su vaikais, auginu sūnus, tad būtent dėl jų man tai nelabai patinka, nes jie mato ir reaguoja...“

„Asmeniškai man netrukdo be liemenėlių besideginančios moterys, pati mėgstu tai daryti, bet tik kai žinau, kad manęs tikrai niekas nemato, arba esu moterų pliaže. Tokiam elgesiui bendruose paplūdimiuose taip pat nepritariu dėl vaikų, ypač jei mato paaugliai, kurie nuogą kūną suvokia be jokių poteksčių", - antrino Laura.

Jai pritaria ir Jurgita, kurios nuomone, apsinuoginusių moterų vaizdai gali „iškreipti vaikų požiūrį į tai, kas yra padoru ir privatu, o bręstantiems paaugliams sukelti dar ir fiziologinių rūpesčių“.

DELFI kalbintos moterys prisipažino, kad degintis nuogoms joms nėra tabu, tačiau tai daroma nematant kitiems.

Simona prisipažino, jog bendrame paplūdimyje nesidegintų be liemenėlės, nes jaustųsi nejaukiai: „Vis dėlto, išsirengti yra intymus dalykas. Tai verčiau daryti atokiuose paplūdimiuose ir draugų kompanijoje“.

Jai pritarė ir Deimantė: „Bendrame pliaže nenorėčiau degintis atidengtomis krūtimis, nes Lietuvoje tai nėra priimta ir jausčiausi paprasčiausiai nepatogiai, jei į mane spoksotų, negalėčiau atsipalaiduoti. Bet kopose, kur nieko nėra aplinkui, esu deginusis ir visai nuoga“.

Kai kurios moterys nenorėtų šalia matyti apsinuoginusių dailiosios lyties atstovių dar ir dėl to, jog visas grožybes tyrinės ir jų vyrai, o tai “gali būti pavojinga santykiams, ypač jei moteris jaunesnė ar dailių kūno formų, - vyras gali mus imti lyginti“. Tuo tarpu neišvaizdi moteris galėtų būti ir visai nuoga - ji esą tokių rūpesčių nekeltų.

Ką apie besideginančias nuogas moteris galvoja vyrai? Kaip jaustųsi ir ar leistų savo damoms kaitintis saulėje, pvz., be liemenėlės, kitų vyrų akivaizdoje?

Kaip reaguoja vyrai?

„Abiem atvejais man būtų nesvarbu, - sako DELFI kalbintas Simas. - Žinoma, atkreipčiau dėmesį į svetimą, bet nesureikšminčiau, o prie savosios pusnuogės nepatogiai nesijausčiau. Gal tik svarbu, kad mažų vaikų aplinkui nebūtų. Nors nemanau, kad dėl to vaikai taptų emociškai sužaloti, bet dėl šventos jų tėvų ramybės būtų ramiau. Jei vaikų nėra, tuomet viskas gerai“.

Robertas, paklaustas, kaip reaguoja išvydęs bendrame paplūdimyje nuogą moterį, buvo atviras: „Jei sąžiningai, tai įdėmiai, kiek leidžia bendro padorumo ribos, apžiūriu tai, ką matau. Tačiau nuogas žmogus paplūdimyje man nesukelia nei per daug teigiamų, nei neigiamų emocijų. Tai normalu.

Prieš kelerius metus labiausiai nejauku būdavo matyti vokiečius vyrus Nidos paplūdimiuose, kuriems būtiniausiai reikėdavo ne tik viską nusimauti, bet ir būtiniausiai degintis atsistojus taip, kad viskas kuo ryškiausiai matytųsi, tačiau ilgainiui vaizdas tapo įprastas“.

Anot Roberto, didesnė problema - ne nuogi žmonės paplūdimiuose ir ne tai, kaip į juos reaguoja praeiviai: „Problema, kad Lietuvoje dauguma žmonių išsidrasko iki nuogumo ir gulėdami pikčiausiais žvilgsniais varsto visus praeinančius, suprask: "Ko spoksot, aš gi nuogas". Čia galima įžvelgti savotišką "paplūdimio privacijos" efektą, kai žmonės susiranda kokią atokesnę duobę kopose, ten sukrenta, išsirengia ir, neduok Dieve, paskui, kas eis pro juos, - gins teritoriją aršiau nei šuo nuosavą kiemą“.

DELFI kalbintas Laurynas teigė, jog jiedu su žmona dažniausiai poilsiauja užsienyje, kur deginimasis nuogiems nėra neįprastas reiškinys, todėl ir nepatogumų tai jokių nesukelia. Tačiau jį nustebino kai kuriose šalyse egzistuojantis paprotys moterims bei vyrams (ir nepažįstamiems) kartu į pirtį eiti visiškai nuogiems - pamačius tokį vaizdą, anot Lauryno, joks kitas nebenustebins...

Pasak Roberto, svarbiausia, kad pačiam žmogui būtų jauku dėl savo elgesio.

„Jei tai antrai pusei taip norisi - tai tik pirmyn. Ir apskritai - antra, trečia ar ketvirta pusė - nėra privati nuosavybė. Čia galėtų išeiti dar viena tema: kodėl vyrai į savo antrąsias puses žiūri kaip į (ne)kilnojamąjį turtą? - juokėsi jis. - Suprantu, kad Lietuvoje šiuo klausimu yra dar gana konservatyvus požiūris, todėl gal lietuvės turėtų atsargiau elgtis ir eiti į moterų pliažą“.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (743)