Konsultuoja biochemikė, kosmetikė Natalja Kaušienė:

Dažnai manoma: jei tepsiu veidą natūraliu aliejumi ar kitu ypač natūraliu produktu, oda akimirksniu pagražės. Tačiau iš tiesų niekada nesulauksite tokio rezultato. Jei norite naudoti natūralią kosmetiką, turite žinoti iš ko apskritai gaminami kremai ir į ką būtina atkreipti dėmesį juos įsigyjant.

Pagrindiniai komponentai, sudarantys kremą: kremo pagrindas, emulgatoriai, konservantai, emolientai ir kvapiosios medžiagos.

Kremo pagrindas yra riebalinių komponentų mišinys, kuris visoms kitoms sudedamosios dalims susigėrus, liks ant jūsų odos. Vis rečiau naudojamas vien tik riebalų “sunkusis” pagrindas, kuris dažnai kemša poras, o populiarėja emulsijos iš vandens ir aliejinių sudedamųjų dalių. O jei naudojate gelį - jame riebalų iš viso nėra.

Emulgatoriai arba kitaip vadinami emulsikliai sujungia visas kremo sudedamąsias dalis ir todėl jis atrodo vientisas bei gražus, o be jų turėtume atsiskyrusias vandenines ir riebalines kremo dalis.

Natūraliausi emulsikliai yra bičių vaškas ar kosmetinis vaškas, bet dažniausiai kremuose naudojami baltyminiai (pavyzdžiui, iš sojų, pieno), krakmolo atmainos ar augaliniai polimerai.

Didžiausias “baubas” kosmetikoje (ir turbūt ne tik joje) yra konservantai. Dažniausiai juk moterys klausia, ar kremas yra be konservantų, ir visuomet išgirsta atsakymą (žinoma, jei jis teisingas) - ne.

Kosmetologijos pasaulyje didžiausios diskusijos ir kyla būtent dėl konservantų - be jų negalima, o su kuriais galima - aiškinamasi. Nes jei kremas neturi jokių konservuojančių medžiagų, reiškia, jį galėsite naudoti dieną, dvi ar savaitę, o vėliau jis suges. Bėda, kad gamtoje nėra nė vieno natūralaus konservanto! Todėl siūlau rinktis tokius, kurie yra pagaminti vandens pagrindu, lengvai jame tirpsta, lengva sinergizuoja su kitomis sudedamosiomis dalimis ir yra statiškai stabilūs.

Emolientai - tai medžiagos, kurios minkština odą, bet jei jos nekokybiškos ar jų per daug, tuomet gali užkimšti odos poras ir paskatinti inkštirų susidarymą.

Patys natūraliausi - migdolų, kokosų ar panašūs šalto spaudimo nerafinuoti aliejai. Būtent taip išgaunami aliejai yra kokybiškiausi ir išsaugo visas geriausias savybes.

Natūralioje kosmetikoje dažnai rašoma, kad sudėtyje yra aliejaus, bet būtina pasidomėti ir kokiu būdu jis išgautas. Pats geriausias - šalto spaudimo, tačiau jis yra brangus. Nėra blogas ir aukštoj temperatūroje išgautas aliejus, o trečiasis ir pigiausias variantas, kai aliejus išgaunamas aukštoje temparatūroje ir su cheminiu tirpikliu. Blogiausias variantas - mineraliniai aliejai, kurie nėra natūralūs ir neturi nieko naudingo.

Natūralios kosmetikos didžiausias pliusas ir yra aukštos kokybės aliejus - jame gausu vitaminų A, E, fitohormonų, bet vienas aliejus be konservantų greitai oksiduojasi ir tuomet labiau kenkia nei padeda.

Be to, vieną aliejų vartoti net nepatogu. Juo pasitepus oda blizga, jis blogai susigeria, todėl būtini ir kiti anksčiau išvardinti komponentai.

Kvapiosios medžiagos - jų dažniausiai būna labai mažai ir dažnai per daug jų baiminamasi. Tam, kad kremas kvepėtų, natūraliausias būdas yra jį “papuošti” keliais lašais eterinio aliejaus, bet svarbu atkreipti dėmesį, koks tai aliejus. Dažniau naudojami sintetiniai eteriniai aliejai, o šie gali sukelti alergiją.

Svarbu žinoti, kad kremų sudėtyje pirmiau rašomos medžiagos, kurių yra daugiausiai. Kitas labai svarbus dalykas - jei kremas puikiai atrodo, kvepia, yra puikios tekstūros, o jus pardavėja tikina, kad jis yra natūralus - netikėkite.

Visiškai natūralių kremų parduotuvėse nėra, jie  gaminami tik pagal užsakymą specializuotose krautuvėlėse ar vaistinėse. O jų išvaizda ne visiems priimtina - tokie kremai labiau primena medicininį tepalą, bet ne kremą. Be to, ir tuomet kyla klausimas: kiek jie iš tiesų yra ekologiški, ar visos sudedamosios dalys turi sertifikatus, o jei taip - tuomet kokia kremo kaina? Natūralus, o jei dar ir ekologiškas, kremas yra labai brangus ir už kelias dešimtis litų jo neįsigysite. Todėl norėčiau atkreipti dėmesį - ne viskas, kas gaunama sintetiniu būdu, yra tik blogai, nes ne viskas, kas natūralu yra labai puiku.

Bus daugiau.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją