Atlikę statistinį tyrimą, mokslininkai nustatė, kad didelis gliukozės kiekis yra viena labiausiai paplitusių JAV piliečių mirties priežasčių. Hiperglikemija pateko į katalogų pateikiamų diagnozių pirmąjį penketuką. Hiperglikemija, nusileidžianti tik rūkymo sukeltoms ligoms, širdies ligoms ir hipertenzijai, nutukimui bei mažam fiziniam aktyvumui ir yra penketuko gale. Vien per 2005 metus JAV užfiksuota iki 217 tūkst. mirtimi pasibaigusių hiperglikemijos atvejų.

Cukraus kiekis kraujyje priklauso nuo jo patekimo į organizmą su maistu ir gėrimais, nuo įvairių organizmo audinių gliukozės suvartojimo ir nuo kepenyse susidarančio jos kiekio. Nuolatinė hiperglikemija būdinga žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu, pankreatitu ir kasos vėžiu.

Aiškūs cukraus kiekio padidėjimo kraujyje požymiai – dažnas šlapinimasis, šlapimo kiekio padidėjimas, troškulys, stiprus svorio mažėjimas ir glikozurija (gliukozės buvimas šlapime).

Glikozurija sukelia greitą svorio mažėjimą net esant didžiuliam apetitui, nes tokiu būdu labai greitai atsikratoma kalorijų. Dėl to žmogaus ląstelėse kaupiasi daug sorbitolio ir fruktozės, o tai sukelia ląstelių membranų plyšimą ir jų žūtį. Po smegenų ląstelių pažeidimo gali ištikti koma, o kraštutiniais atvejais – ir mirtis.

JAV, Vokietijoje, Japonijoje, Prancūzijoje, Egipte ir Kolumbijoje gliukozės kiekis matuojamas miligramais decilitre (mg/dl), kitose valstybėse standartas – milimoliai litre (mmol/l). Gliukozės kiekis matuojamas prieš ir po valgio kelis kartus per dieną. Norma nustatoma individualiai.

Vidutinis gliukozės kiekis svyruoja nuo 4 iki 8 mmol/l iki valgymo. Ilgalaikis normoglikemijos sutrikimas (hiperglikemija arba hipoglikemija), priklausomai nuo jį sukėlusios patologijos, sukelia kraujagyslių ir organų pažeidimus, visų pirma nukenčia smegenys.

Sveikas cukraus kiekis kraujyje yra 80-120 mg/dl arba 3,3-5,5 mmol/l.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)