Tiesa, skanaudami jo, nepamirškite, kad piktnaudžiavimas alkoholiu kelia grėsmę sveikatai ir šeimos gerovei.

Mitas: alus nekenkia organizmui.

Faktas: apskaičiuota, kad 8 buteliai alaus per dieną suteiktų žmogui visas reikalingas kalorijas vienai dienai, bet pats grynasis alkoholis esantis aluje kenkia organizmui.

Mitas: alus neturi tiek daug alkoholio kaip kiti gėrimai.

Faktas: 0,33 litro butelis alaus turi tokį patį alkoholio kiekį kaip standartinis stikliukas stipriųjų gėrimų ar stiklas vyno.

Mitas: geriant alų gerėja apetitas.

Faktas: alus sumažina cukraus kiekį kraujyje. Jeigu geriama "tuščiu skrandžiu", alkoholis sumažina gliukozės išsiskyrimą. Tai ir sukelia apetito pakilimą. Diabetikams toks alaus poveikis gali būti net mirtinas, o sveiką žmogų tai priverčia valgyti už du.

Mitas: alus skatina šlapimo išsiskyrimą.

Faktas: alus skatina šlapimo išsiskyrimą, tačiau tai sukelia didesnį druskos išvalymą iš organizmo.

Mitas: tamsesnis alus yra stipresnis nei šviesusis

Faktas: nebūtinai. Alkoholio kiekis visiškai nepriklauso nuo jo spalvos. Alkoholio kiekį aluje lemia salyklo cukringumas, jo kiekis, įvairūs galimi priedai, dvigubas varymas, kiti technologiniai procesai.

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro psichologės Rasos Vaitkienės komentaras

Didelis kiekis alaus kelia grėsmę tiek moteriškumui, tiek vyriškumui. Jau seniai buvo pastebėta, kad nuo spiritinių gėrimų vyrai moteriškėja, o moterys vyriškėja. Iš visų gėrimų negatyviausiai vyrų ir moterų organizmo lytinius hormonus veikia būtent alus. Vyrams formuojasi moteriški požymiai, taip pat impotencija, o moterims šiurkštėja balsas, charakteris, kinta veido plaukuotumas.

Alų vartojančio vyro organizme vyrišką hormoną testosteroną pamažu pakeičia moteriškieji estrogenai. Ypač pasikeičia vyro figūra: plečiasi dubuo, riebalai kaupiasi pagal moterišką tipą - šlaunyse. Pilvo raumenys silpnėja ir atsiranda "alaus pilvas", auga riebalų prisipildžiusios krūtys. Tiesa, pilvukas dažniausiai susiformuoja nuo užkandos.

Alus turi tam tikrų dalelių, kurios iš organizmo pašalina druskas ir kitas mineralines medžiagas. Išgėrus alaus, iš organizmo pasišalina daug skysčių, net iki 30 proc. daugiau nei išgerto alaus kiekis. Taigi lieka savotiškas vakuumas, kurį paprastai užpildo maistas, valgomas kartu su alumi. Dažniausiai tai yra kaloringi patiekalai - sūrus traškučiai, riešutai, kepta duona ar riebi kiaulienos karka. Taigi storėjama, ne nuo alaus, o nuo užkandos prie jo.

Padidėja širdis, kuri priversta kiekvieną dieną perpumpuoti papildomą skysčių kiekį, gaunamą su alumi. Formuojasi išeminė širdies liga ir padidėja infarkto tikimybė. Be to, išgeriantiems 6 bokalus alaus vienu metu mirtino miokardo infarkto tikimybė padidėja net 6 kartus. Fizinis krūvis vis sunkiau pakeliamas, atsiranda dusulys. Gydytojai šį sindromą vadina "alaus" arba "Bavarijos" širdimi.