Žmonės dažnai kreipiasi į gydytojus dėl nuolatinio nuovargio, skundžiasi pastoviu stresu, įtampa. Neteisingas gyvenimo būdas, maitinimasis, kūno ir dvasios priežiūra, o taip pat greitas ir pilnas streso gyvenimo būdas susilpnina imunitetą. Dažnai gydytojai neranda ligos, kraujo tyrimai rodo nusilpusį imunitetą, gydytojai išrašo vitaminų ir žmogus grįžta namo su krūva tablečių… Koks Ajurvedos požiūris į mineralų ir vitaminų naudojimą?

Ajurvedos požiūris į mineralus ir vitaminus

Ajurvedos filosofai mano, kad žmogus su stipriu imunitetu (bala) bus sveikas, stiprus, gražus, darbingas ir laimingas. Imunitetas – tai mūsų prigimtis, motina gamta ir tai mums suteikta gyvenimo dovana. Jis palaiko mūsų gyvybines funkcijas, apsaugo nuo išorinių poveikių. Tol, kol mūsų imunitetas bus stiprus, mes nesirgsime, švytėsime grožiu ir sveikata.

Jau nuo senovės Ajurveda naudoja naudingus mineralus, brangiuosius akmenis dėl jų naudingų gydomųjų savybių imunitetui stiprinti ir palaikyti. Visi mineralai turi stiprią gydomąją energiją, nes jie yra kilę iš gamtos. Sunkieji metalai: varis, auksas, sidabras, geležis per amžių amžius buvo naudojami gydymui ir ligų prevencijai.

Ajurvedos raštai aprašo detalius mineralų išvalymo metodus, kad jie netaptų toksiški žmogaus kūnui. Kartais metalų gryninimo ir valymo procesas užtrunka net keletą metų: pasirinktas metalas kaitinamas, užkasamas į žemę su vaistiniais augalais, atkasamas po metų, virinamas, plikomas, grandomas, verdamas, kol išgaunamos kelios dulkelės metalo, maišomas su vaistinių augalų košelėmis, naudojamas labai mažomis porcijomis ir tik kartu su kitais išgrynintais metalais ir vaisinių augalų ir žolių mišiniais.

Ajurveda teigia, kad mineralai turi būti pasisavinami pačia natūraliausia forma. Viename iš receptų rašoma, kaip geležies gabalas buvo buvo kaitinamas kartu su aliejumi, paskui pridėta trys dalys pieno, lydyto sviesto (ghee), vėliau buvo užplikomas šviežių pasukų stikline ir užbarstytas žirnių miltais. Po kelių valandų kaitinimo ir „plovimo“ šviežiais produktais, nuo metalo buvo nugrandyta masė ir buvo naudojama po šimtąją dalį gramo pacientui, kuriam trūko geležies.

METALŲ SAVYBĖS

Auksas

Ramina nervus.
Gerina atminti ir lavina protą.
Stiprina imunitetą, stiprina širdies nervus, mažina infarkto tikimybę.
Stiprina plaučius.

Auksas gali būti pasisavinamas iš papuošalų (rankų ir kojų apyrankių, žiedų, pakabučių, grandinėlių). Taip pat galima gerti ‚aukso‘ vandenį. Į dvi stiklines vandens įdėti aukso gabalėlį ir virti, kol liks stiklinė vandens. Šio proceso metu aukso elektronai pasiskirstys vandenyje ir toki sveiką vandenį reikia gerti po mažą šaukštelį vieną ar tris kartus dienoje. Šis vanduo sustiprins širdį, pagerins atminti ir sužadins gyvybines energijas.

Sidabras

Turi šaldomųjų savybių ir yra geras metalas karštu periodu vasarą, keliaujant.
Sidabras stiprina gyvybingumą ir pajėgumą.
Gydo įvairias ligas, susijusias su karščiu: mažina temperatūrą, gydo votis, uždegiminius susirgimus.
Geras metalas gydyti skrandžio rūgštingumui, virškinimo problemoms.
Valo kepenis ir virškinimo sistemą.
Stiprina širdį.
Gydo bakterinius susirgimus.

Sidabro vandenį galima pasigaminti tokiu pat būdu, kaip ir aukso vandenį. Galima įsigyti specialų aparatą gaminti sidabro vandeniui elektrolizės būdu. Šis vanduo yra nuostabi priemonė skalauti ar plauti žaizdas, naudojamas kaip antiseptikas, turi priešuždegiminių savybių. Reikia vartoti mažais kiekiais ir atsargiai. Sidabras pasisavinamas valgant ar geriant iš sidabrinių indų. Patariama kiekvieną vakarą pakaitinti sidabriniame indelyje ar puodelyje stiklinę pieno su šafrano ir muškato riešuto žiupsneliu. Šis gėrimas sustiprins imunitetą ir pagerins miegą.

Varis

Geras tonikas kepenims, blužniai.
Stiprina limfinę liauką ir limfinę sistemą.
Tinka tiems, kurie linkę storėti.
Padeda besiskundžiantiems edema (vandens užlaikymu, išpurtimu).
Tinka sergantiems anemija.

Varį galima pasisavinti naudojant varinius žiedus, nešiojant varinius pakabučius ir apyrankes. Galima pasinaudoti senuoju Ajurvediniu metodu: varinę monetą nuplaukite gerai verdančiu vandeniu. Išspauskite citrinų sulčių ir įdėkite varinę monetą, tada įpilkite dvi stiklines vandens ir virkite, kol pusė skysčio išgaruos. Gerkite po du šaukštelius tris kartus per dieną visą mėnesį. Tokiu būdu išvalysite ne tik kepenis, bet ir sustiprinsite širdį.

Geležis

Labai reikalinga medžiaga kaulų čiulpams ir kaulų audiniui stiprinti.
Reikalingas raudonųjų kraujo ląstelių gamybai.
Valo kepenis ir blužnį.
Mažina nervinę įtampą.

Šiais laikais sunku būtų pasinaudoti ankščiau aprašytu metodu, kaitinti geležies gabalą, pilti aliejų, rūgpienį, lydytą sviestą, pieną, nusigrandyti degėsius ir valgyti po gramą kas dieną...

Jei trūksta geležies, žmogus turi sąmoningai pasirinkti teisingą mitybą, naudoti vaistinius augalus, kuriuose gausu geležies. Jei tikrai reikia geležies papildo, geriausiai būtų pasirinkti natūralesnį, lengviau įsisavinamą.

Ajurveda teigia, kad vitaminai ir mineralai savo natūraliausia ir labiausiai įsisavinama forma yra visuose maisto produktuose: vaisiuose, daržovėse, grūdinėse kultūrose, lęšiuose, riešutuose, vaistiniuose augaluose. Svarbiausia, kad gyvenimo būdas, mityba, pasirenkami produktai ir režimas būtų subalansuoti.

Vidinė ramybė suteikia pilnatvę ir žmogus sąmoningai pasirenka tuos maisto produktus, daržoves, produktus, kurių jam tuo metu reikia. O jei atsiranda negalavimai, tai Ajurvedos filosofai teigia, kad ligos atsiradimas iš tikrųjų yra teigiamas ženklas, nes žmogus gauna galimybę suprasti savo klaidas ir pasikeisti bei grįžti prie harmoningo gyvenimo. Vidinė ramybė ir harmonija turi egzistuoti ne tik žmogaus viduje, bet ir santykiuose su šeima, kolegomis, visuomene ir gamta.