Geriausia naudoti nenugriebto pieno jogurtą.

I būdas

Ingredientai

2 litrai nenugriebto pieno
1 stiklinė nenugriebto pieno jogurto
1/2 stiklinės tirštos grietinėlės
2 šaukšteliai baltojo acto
1 šaukšteliai druskos

Į didelį puodą supilkite pieną, jogurtą, grietinėlę (jei naudojate), actą, druską ir užvirinkite. Atsargiai kaitinkite vieną dvi minutes, kol pienas sukrekės.

Tuomet paimkite kiaurasamtį, išklokite jį dar keliais marlės sluoksniais ir padėkite virš gilaus indo.

Pilkite pieno mišinį į kiaurasamtį ir leiskite jam nutekėti apie penkiolika minučių. Suimkite marlės kraštus ir švelniai suspauskite pašalindami nereikalingą skystį.

Laikymas: naminį rikotos sūrį geriausia patiekti vos šiltą, nors jis gali būti laikomas šaldytuve iki trijų dienų.

Dvi stiklinės.

II būdas

Ingredientai

2 litrai nenugriebto pieno
1 stiklinė plakamos grietinėlės, pageidautina organiškos, pasterizuotos (ne ultra pasterizuotos)
½ šaukštelio druskos
¼ stiklinės šviežių citrinos sulčių

Dideliame puode sumaišykite pieną, grietinėlę ir druską. Kaitinkite ant vidutinės temperatūros vis pamaišydami, kol skysčio temperatūra pasieks 80 laipsnių. Supilkite citrinos sultis, išmaišykite. Sumažinkite ugnį ir toliau kaitinkite mišinį, kol atsiskirs išrūgos. Tačiau jokiu būdu neužvirinkite mišinio.

Nuimkite nuo ugnies ir maždaug penkiolika-dvidešimt minučių vėsinkite. Tuo metu kiaurasamtį išklokite keliais marlės sluoksniais, padėkite jį virš gilaus indo, jei išrūgas pasiliksite, arba virš kriauklės, jei išpilsite. Supilkite mišinį ir leiskite nutekėti valandą (ar ilgiau, jei planuojate rikotą naudoti kaip įdarą pyragams ar jei to reikia jūsų receptui). Sudėkite sūrį į dėžutę, uždarykite ir laikykite šaldytuve. Suvartokite per dvi dienas. Rikota sukietės po kelių valandų šaldytuve.

Pastaba: išrūgas galite sunaudoti vietoj pieno kepant blynus. Taip pat galima panaudoti baltyminiuose kokteiliuose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją