Taigi Aneivisą kalną receptų su puikiomis iliustracijomis žingsnis po žingsnio tenka pirmoji vieta ir puikūs prizai: "ZEPTER" pažangios vakuuminio pakavimo sistemos "VacSy" rinkinys ilgalaikiam produktų saugojimui (plačiau apie ją skaitykite čia) bei puiki "Zepter" keptuvė, kurioje sėkmingai gaminsit maistą be riebalų!

Antrosios vietos laimėtojui Audriui už egzotiškus džiovintus pomidorus bei trečiosios vietos laimėtojui Lukui už saldų ir deginantį "Ugnikalnio lavos" receptą tenka „Zepter“ dovanos - peilių rinkiniai.

Dar kartą sveikiname nugalėtojus, su kuriais susisieksime elektroniniu paštu, ir primename jų receptus.

------------------------------------------------------------------------

I VIETA

------------------------------------------------------------------------

ERŠKĖTROŽIŲ UOGIENĖ

Taigi, jeigu esate taupūs, siūlau Jums išsivirti tikrai lietuvišką ir labai gardžią uogienę iš erškėčių vaisių, kurių rasite miškuose (tik nerinkite pakelėse ar miesto centre). Erškėtrožėse yra labai daug būtino imunitetui vitamino C, tad nusilpus sveikatai ar prieš šaltą ir drėgną žiemos sezoną riekelė pyrago su šia uogiene gerokai pastiprins Jūsų jėgas! Dabar pats metas jų prisirinkti.

Uogienei reikės:

1 litras erškėtrožių vaisių
200 g cukraus
200 ml vandens

Gaminimas

1. Ne visiškai prinokusias (pilnai prisirpusios yra labai minkštos, todėl ištęžta rankose) uogas nuplaunu ir išvalau nuo sėklų. Labai patogu valyti su pirštais, prieš tai užsimovus gumines pirštines.

2. Puseles perplaunu šalto vandens srove, kad neliktų pūkelių (patarčiau naudoti gumines pirštines, nes plaukeliai kutena).

3. Sudedu į dubenį, kuriame virsiu. Apibarstyti 200g cukrumi ir užpilu 200 ml vandeniu (galima ir šiek tiek daugiau, jei norite, kad uogienė būtų skysta).

4. Paruošiu stiklainius ir juos sterilizuoju verdančiame vandenyje 5-10 min (kuo didesnis stiklainis, tuo ilgiau sterilizuojame). Aprašytam uogų kiekiui reikės 500-750 ml stiklainio, bet aš ėmiau mažiukus stiklainiukus po 150 ml, likusius nuo vaikiškos tyrelės.

5. Pastatau uogas ant viryklės ir užvirus paverdu apie 10 min.

6. Jeigu norite sveikų uogų, tada taip ir pilame į stiklainius. Galima bus panaudoti tortų ar pyragų puošimui arba pyrago įdarui. Aš į vieną stiklainiuką tokių puselių ir pasilikau.

7. Likusias uogas nukėlus nuo viryklės sumalu su smulkintuvu. Jei tokio pas jus nėra, tiks ir mėsmalė. Malu todėl, kad nereikėtų uogienės ilgai virti, nes verdant ilgai žūsta beveik visi mums reikalingi vitaminai.

8. Dar kartelį trumpam uždedu ant viryklės ir palaukiu kol užvirs.

9. Išpilstau į iškaitintus stiklainius.

Uogienės skonis man asmeniškai primena obuolienę. Kartą svečias iš Italijos ją ragavo pas mus – jam uogienė priminė netgi džiovintų pamidorų pagardą (kas neragavę: džiovinti pamidorai turi saldų skonį).

Štai kokia egzotika yra mūsų miškuose! Ši uogienė turėtų patikti net išrankiausiems gurmanams.

Skanaus!

Daržovių iešmeliai žiemai

Siūlau Jums pabandyti pasidaryti štai tokius labai skanius ir labai estetiškai atrodančius konservuotus iešmelius:

Mums reikia:

2 vnt. geltonų paprikų
20 mažų pamidoriukų
10 mažučių agurkų
10 vnt. medinių iešmelių
Kuo aukštesnio 1,5 litro stiklainio

Marinatui:

2 arb. šaukšteliai druskos
2 šaukštai cukraus
1 didelės arba 2 mažų citrinų sulčių
Krapiukų, pipiriukų, lauro lapų ir česnako

Gaminimas:

Prieš ruošiant daržovytes, iešmelius patrumpinu ir užplikau verdančiu vandeniu (iešmeliai labai lengvai trumpinami replių pagalba) . Nuplautas paprikas pasmulkinu, agurkėlius perpjaunu pusiau. Išspaudžiu iš citrinos sultis.

Suveriu štai tokius vėrinukus:

Prilaikydama pirštu, stiklainyje vertikaliai surikiuoju iešmelius.
Įberiu pipirų, sudedu 2 česnako skilteles ir ant viršaus įdedu krapų šakelę:

Užverdu apie 750 ml vandens, įdedu 2 šaukštelius druskos ir 2 šaukštus cukraus ir užpilu ant iešmelių prieš tai įpylus ant jų citrinos sulčių. Uždedu dangtį (bet neužsuku) ir įstatau stiklainį į puodą su verdančiu vandenių, apačioje išklotą medžiaga, perlenkta į kelias dalis (kad netrūktų stiklainis), ir sterilizuoju 10-15 minučių.

Atsargiai išimu stiklainį ir sandariai užsuku. Apverčiu dangteliu žemyn, apkloju šiltai ir laikau taip kol stiklainis atvės. Saugoti reikėtų vėsioje ir tamsioje patalpoje.

Tokiu būdu galima ruošti įvairias kitas daržoves (pvz. suverti vien tik įvairių spalvų paprikų gabaliukus, cukinijas ir t.t.) kokias tik mėgstate - bus taip pat įdomu ir netikėta svečiams. Be to galima naudoti įvairius kitus marinatus, kokie tinka Jūsų skoniui.

Aš pasirinkau marinatą su citrina, kadangi manau, jog ji sveikiau nei actas, o be to ji padeda išsaugoti natūralesnę daržovių spalvą. Taip pat galima rinktis įvairius kitus varstymo būdus – pvz. cukinijų-pomidorų suktinukus ir pan.

Šie daržovių iešmeliai papuoš Jūsų šventinį stalą bet kokia proga. Ypač tiks sulaukus netikėtų svečių.

Skanaus!

Cukinijų pagardas šventėms

Dabar darže – cukinijų, aguročių ir patisonų metas, tad siūlau Jums pasigaminti mūsų šeimos tradicinį ir labai mėgiamą cukinijų pagardą prie mėsos, ryžių ar makaronų.

Reikės:

5 kg cukinijų (maždaug apie kibirą išvalytų ir supjaustytų)
1 kg morkų
1 stiklinė supjaustytų česnakų
1 stiklinė pjaustytų svogūnų
0,5 litro pomidorų padažo (ne kečupo)
1 stiklinė cukraus
0,6 litro aliejaus
100 g druskos
1 šaukštą aštriosios paprikos (galima dėti arba ne, jei nemėgstate aštrumo)
200 g acto (galima pagal skonį

Sutarkuoti aguročius be sėklų ir žievės (galima per burokinę arba per bulvių tarką). Susmulkinti česnakus ir svogūnus.

Sutarkuoti per burokinę tarką morkas. Sudėti viską į 15 litrų puodą (arba, sumaišius viską, paskirstyti į mažesnius puodus) ir 1 val. virti kartais pamaišant. Sudėti į pasterilizuotus stiklainius. Po to apvertus uždengti šiltai ir laikyti kol atšals. Šis pagardas tinka prie įvairių kepsnių. Galima naudoti ryžių troškiniui.

Paprasta, greita ir labai labai gardu!

Anė iš Vilniaus raj.

-----------------------------------------------------------------------

II VIETA

-----------------------------------------------------------------------

Džiovinti pomidorai, konservuoti alyvuogių aliejuje

Džiovinimas – taip pat vienas iš konservavimo metodų.
Prinokusių pomidorų,
pora skiltelių česnakų,
alyvuogių aliejaus (geriausiai tiktų Extra Virgin),
baltojo vyno acto,
druskos,
prieskoninių žolelių pagal skonį (tinka čiobreliai, bazilikai, rozmarinai – kiekvienam pagal skonį).

Džiovinimas

Nuplaunam pomidorus ir paliekam juos nudžiūti. Sausus pomidorus supjaustome vidutinio dydžio skiltelėmis (jei pomidoras labai mažas – daliname jį į dvi dalis, jei didesnis – į daugiau). Skilteles dedami į skardą, prieš tai ją iškloję kepimo popieriumi. Pomidorus pabarstome druska (druskos tiek, kiek beriame pomidarus valgydami žalius), prieskoninėmis žolelėmis.

Skardą pašauname į orkaitę, nustatome maždaug 60-70 laipsnių temperatūrą, praveriame orkaitės dureles ir taip paliekame pomidorus 8-10 valandų. Reikėtų karts nuo karto patikrinti kaip džiūsta pomidorai – svarbu, kad jie neperdžiūtų, bet kad ir nebūtų šlapi. Pabaigus džiovinti pomidorai labai susitraukia, todėl reiktų nenustebti, kad konservuoti reiks nedidelį pomidorų kiekį.

Konservavimas

Sudžiovintus pomidorus jau turime. Paimame nedidelį puodą ir jame užverdame balto vyno actą (turėtų tikti ir paprastas actas su trupučiu vadens). Kai actas užverda į jį nedidelėmis porcijomis nardiname džiovintus pomidorus. Acte pomidorus palaikome tik keletą sekundžių ir ištraukę dedame tiesiai į išplautą švarų stiklainį. Tai kartojame, kol baigiasi pomidorai arba stiklainiai. Nuluptą česnaką taip pat panardiname į actą ir dedame į stiklainį kartu su pomidorais.

Sudėję viską į stiklainius į juos pilame alyvuogių aliejų. Aliejus turėtų apsemti pomidorus, kuriuos dar truputį paspaudžiame, kad neliktų oro tarpų. Kai viskas padaryta, belieka stiklainius su visu turiniu pasterizuoti. Truputį prisukę dangtelius dedame stiklainius į verdantį puode vandenį ir pavirinam 15 minučių. Belieka gerai prisukti dangtelius ir palaukus bent mėnesį ragauti gurmaniškus pomidorus.

Audrius

------------------------------------------------------------------------

III VIETA

------------------------------------------------------------------------

Saldus čili marmaledas „Ugnikalnio lava“

9 čili pipirai,
7 raudonosios paprikos
Maža imbiero šaknis
7 česnako skiltelės
400 g konservuotų pomidorų savo sultyse
700 g cukranendrių cukraus (tinka ir paprastas)
200 ml raudonojo vyno acto

Receptas tiems, kas mėgsta aštrų maistą, kvapą ir skonį. Tiems, kurie ne tik turi geriausią draugą, bet ir kiekvieną dieną yra kažkam geriausi draugai. Tiems, kurie dalinasi, o ne tik ima. Tiems, kurie moka džiaugtis kaip maži vaikai ir niekada/retai pasiduoda blogai nuotaikai. Tiems, kurie yra nutrūktgalviški ir pašėlę, iš gyvenimo ima viską, ką jis siūlo ir dar daugiau, mėgsta ekstremalius, naujus dalykus, kuriuos būtinai tą pačią minutę išbando. Tiems, kurie nesėdi vietoje, amžiniesiems keliautojams, turintiems svajonę pamatyti, ištyrinėti ir pažinti visą pasaulį, atrasti savo vietą pasaulyje, savo ugnikalnį. Ir ne tokiems drąsiems, bet niekada nenustojantiems saldžiai mėgautis kiekviena gyvenimo akimirka, kiekvienu kąsniu. Receptas – gyvenimo gurmanams.

Raudonąsias paprikas, čili pipirus, imbierą ir česnaką labai smulkiai supjaustyti. Sudėti viską į puodą, supilti pomidorus iš skardinės, supilti cukrų ir actą. Maišyti, kol užvirs. Gali atsirasti putų, jas su šaukštu nugriebti. Primažinti ugnį ir toliau kaitinti 40-50 minučių kartkartėm pamaišant.

Džemas turi būti lipnus, vientisas, tiek spalva, tiek konsistencija panašus į tirštą burbuliuojančią lavą, besiveržiančią iš kaitraus ugnikalnio:)

Šiek tiek palaukti, kol atvės, sudėti į pakaitintus stiklainiukus ir užkonservuoti. Laikyti sausoje tamsioje vietoje tol, kol užsigeisit ko nors tikrai pritrenkiančio ir alsuojančio karščiu:)

Labai tinka prie mėsos patiekalų kaip padažas, taip pat prie makaronų, ar tiesiog užsitepti ant juodos kvapnios duonos. Skanaus, nenusideginkit liežuvio!:)

P.S. Puiki šildanti dovana draugams Kalėdų proga, juk galite šiek tiek pameluoti, kad per atostogas buvote prie Vezuvijaus ugnikalnio ir atvežėte stiklainėlį lavos dovanų:)

Lukas

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)