Kalėdinių namukų kaimelis

Tešla:

*1 kg miltų;
*100 g cukraus;
*300 g medaus;
*4 kiaušiniai;
*1 šaukštelis kepimo miltelių;
*prieskoniai: imbieras, kardamonas, malti muskato riešutai, cinamonas.

Glajus:

*2 kiaušinių baltymai;
*400 g cukraus pudros;
*1,5 a.š. citrinos sulčių

Gaminimas:

Į dubenį suberkite cukrų, medų bei prieskonius ir ant garų kaitinkite tol, kol ištirps cukrus. Masę palikite atvėsti. Vėliau į tešlą įdėkite kiaušinius, kepimo miltelius bei miltus ir viską išmaišykite. Visą tešlą išminkykite, kol ji taps vienalytė, bet ne per kieta (tešla turi būti elastinga). Uždenkite ir įdėkite bent valandai į šaldytuvą.

Iš kartono pagaminkite namelio detalių formeles.
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių C. Iš tešlos pagal formų kontūrus išpjautas meduolines detales sudėkite ant kepimo popieriaus ir kepkite iki 15 minučių, kol gražiai paruduos.

Glajus:

Lengvai išplakę baltymus, suberkite cukraus pudrą ir viską gerai išmaišykite, įlašinkite citrinos sulčių. Glajus turi būti tirštas, nes kitaip nesulips namuko sienos. Detales sutvirtiname glajumi. Namuką puošiame pagal grožį ir fantaziją.:)

Meduoliniai namukai gali stovėti ilgai bei nepraranda savo skonio, todėl galite juos pasigaminti iš anksto ir smagiai laukti švenčių.

Diana

---------------------------------------

Apsnigtas Kalėdų pyragas

Ingredientai:

Miltai, 800 gramų
Cukrus, 150 gramų
Mielės, 25 gramai
Grietinėlė, 500 gramų
Aliejus, 3 valgomieji šaukštai
Kiaušinis, 1 vienetai
Aguonos, 150 gramų
Vanilinis Dansukker cukrus, 1 valgomasis šaukštas
Druska, 1 žiupsnelis
Brendis, 3 valgomieji šaukštai
Kiaušinio trynys, 1 vienetas

Aptepimui:

Perlinis Dansukker cukrus, 2 valgomieji šaukštai
Kiaušinio baltymai, 1 vienetas

Gaminimo instrukcija:

Į dubenį supilti miltus, viduje padaryti duobutę.

Į ją supilti nešaltą grietinėlę, kurioje išplaktas vienas visas kiaušinis ir kito trynys, ištirpintos mielės, vanilinis cukrus ir cukrus su žiupsneliu druskos. Masę pamaišyti su miltais iš duobės kraštų ir dubenį padėti šiltai.

Kai matosi, kad jau pyragas pakilo, reikia minkyti rankomis. Įpilti 3 šaukštus aliejaus, 3 šaukštus brendžio ir masę išmaišyti su visais miltais. Jei limpa prie rankų, vadinasi trūksta miltų. Tešla turi būti tąsi, bet vientisa.

Skardą ištepti aliejumi, dėti išminkytą tešlą, protarpiais pabarstant išpustytomis aguonomis ir padėti šiltai, kad iškiltų.

Kai pyragas pakyla, jo viršų reikia ištepti kiaušinio baltymu, pabarstyti perliniu cukrumi.

Kepti apie 30 min.

Citrininis keksas su slyvomis ir riešutais

Ingredientai:

Miltai, 10 valgomųjų šaukštų
Sviestas, 180 gramų
Kiaušiniai, 4 vienetai
Pienas, 5 šaukštai
Cukrus, 4 valgomieji šaukštai
Vanilinis "Dansukker" cukrus, 2 arbatiniai šaukšteliai
Slyvos džiovintos, 200 g
Citrina, 1 vienetas
"Dansukker" cukraus milteliai, 4 valgomieji šaukštai
Kepimo milteliai, 2 nubraukti arbatiniai šaukšteliai

Gaminimo instrukcija:

1. Nešaltą sviestą ištrinti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi.
2. Įplakti kiaušinius.
3. Supilti nešaltą pieną.
4. Supilti miltus su kepimo milteliais, išmaišyti. Įtarkuoti citrinos žievelės.
5. Kepimo formą ištepti sviestu, supilti pusę tešlos, suberti miltuotas džiovintas slyvas, užkloti likusia tešla.
6. Kepti 30 - 40 min.
7. Cukraus pudrą sumaišyti su citrinos sultimis ir aplieti pyragą. Palaikyti orkaitėje, kad apdžiūtų. Galima puošti riešutais ir gėle iš citrusinių vaisių žievės.

Maskarponės tortas su džiovintais vaisiais ir riešutais

Torto pagrindui reikės:

50 g šviesių razinų,
50 g tamsių razinų,
50 g džiovintų slyvų,
50 g džiovintų spanguolių,
50 g džiovintų šilauogių,
50 g džiovintų vyšnių,
100 g migdolų,
gabaliuko imbiero,
gabaliuko citrinos žievelės,
1 skardinės karamelizuoto sutirštinto pieno "Rududu",
160 g sviesto,
100 - 150 g nesaldžių traškių kukurūzų lazdelių.

Kreminiam sluoksniui reikės:

500 g maskarponės sūrio,
250 g gietinėlės,
250 g sutirštinto saldaus pieno (balto),
2 šaukštų citrinos sulčių,
2 šaukštų "Dansukker" vanilinio cukraus,
4 šaukštų želatinos.

Papuošimui reikės:

gabaliuko juodojo šokolado,
auksaspalvių trupinukų,
žalių kokoso drožlių,
migdolų drožlių,
saldainiukų.

Gaminimas:

Visus džiovintus vaisius pirkau prekybos centre, rinkausi kokybiškus, švarius.

Džiovintus vaisius sumalti mėsmale kartus su riešutais, citrinos žievele bei gabaliuku imbiero. Citrinos ir imbiero geriau dėti mažiau, nei daugiau. Jei kam nepatinka - visais nedėti.
Ištirpintą svietą iki vientisos masės išmaišyti su "Rududu" ir vaniliniu cukrumi.

Šiek tiek riešutų - vaisių masės pasilikti papuošimui. Pagrindinę "rudenišką" masę sumaišyti su sviesto -"Rududu" mišiniu.

Tada pirštais sutraiškyti kukurūzų lazdeles. Suversti ne visą pasiruoštą kukurūzų masę - dalį pasilikti. Išmaišyti, ir jei atrodo kad dar reikėtų, nes perdaug skysta, dar įmaišyti trupintų kukurūzų.
Mano paruoštas šio torto pagrindas skoniu priminė vaikystėje taip mėgtas "Nomedas". Jei kam nelabai patinka, kad vyraujantis skonis būtų rūgštokų džiovintų vaisių, galima jų dėti mažiau, o kukurūzų daugiau.

Torto formą pabarstyti kukurūziniais trupiniais ir gauta mase standžiai iškloti dugną. Padėti į šaldytuvą.
Pagal instrukcija pasiruoši želatiną.

Maskarponės sūrį išmaišyti su baltu sutirštintu pienu.
Grietinėlę saikingai išplakti su vaniliniu cukrumi ir į maišyti į sūrio masę.

Supilti citrinos sultis, pamaišyti, supilti želatiną, vėl išmaišyti ir gautą masę supilti ant torto pagrindo.
Palikti šaldytuve bent 4 valandoms.

Puošimas - torto gaminimo "desertas". Ištirpinti šokoladą ir juo išpiešti lapelių kontūrus. Kadangi kitokių priemonių neturėjau, tai labai greitai ir lengvai šį darbą atlikau panaudojusi naują nedidelį medicininį švirkštą. Kelias minutes tortą reikia palaikyti šaldytuve. Kai šokoladas sušąla, lapelių viduriukus užpildyti "auksaspalviais", specialiai tortų puošimui skirtais rutuliukais. Lieka "užauginti" žalią žolę, pribarstyti "kaštonų", saldaininių gervuogių, aviečių, kraštus apiberti migdolų drožlėmis.

Sausainiukai „Ežiukai“

Reikės:

1 pakuotės avižinių dribsnių su džiovintais vaisiais (400 g)
120 g sviesto,
saujos saulėgrąžų,
1 kiaušinio,
1 stiklinės miltų,
4 šaukštų "Dansukker" auksaspalvio sirupo,
1 šaukšto "Dansukker" vanilinio cukraus,
1 šaukšto "Dansukker" cukraus su cinamonu
4 šaukštų "Dansukker" perlinio cukraus,
2 šaukštų aguonų,
trupučio razinų.

Gaminimas:

Ištirpintą svietą suplakti su kiaušiniu, suberti dribsnius, saulėgrąžas ir palikti pusvalandžiui, kad pabrinktų.

Suberti miltus, cukrų su cinamonu, cukrų su vanile, supilti skystą cukrų, išmaišyti ir formuoti ežiukus.

Paimti už nosytės, apvolioti perlinio cukraus - aguonų mišinyje. Padaryti iš razinų nosytes ir akytes.

Kepti apie 20 min.

Regina R.

------------------------------------------

Kalėdinis pyragas

Reikės (2 nedideli pyragai arba 1 didelis):

150 g sviesto
140 g rudo cukraus (geriau muscovado cukraus)
4 kiaušiniai
1/3 a.š. kepimo miltelių
pusės apelsino sulčių
pusės nedidelės citrinos sulčių
1 1/2 stiklinės miltų
300 g razinų
200 g džiovintų abrikosų
1 apelsino žievelės
1 citrinos žievelės
200 g džiovintų vyšnių
100 g lazdyno riešutų
100 g migdolų
100 g „studentų maisto“

Gaminimas:

Kambario temperatūros sviestą išplakti iki purumo su cukrumi. Po vieną mušti kiaušinius ir kiekvieną kartą išplakti. Tuomet supilti išspaustas vaisių sultis. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, dėti į tešlą ir vėl išplakti. Apelsino ir citrinos žievelę nulupti iki balto sluoksnio, smulkiai supjaustyti ir berti į tešlą. Visus džiovintus vaisius ir uogas šiek tiek pasmulkinti ir dėti į tešlą. Viską gerai išmaišyti.

Kepimo skardas ar skardą iškloti kepimo popieriumi ir supilti tešlą. Kepti apie 2 h iki 140 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Atvėsusį pyragą suvinioti į tarkim popierinį maišelį ir paslėpti spintelėje iki Kalėdų.

Skanaus!
Živilė

--------------------------------------------

500 meduolių

Reikės:

300 g margarino (arba sviesto, jei negaila)
1.5 puodelio cukraus
4-5 dideli šaukštai su kaupu medaus (galima ir daugiau, jei negaila)
250 g grietinės
2-3 a.š. sodos
~6 puodelių miltų
Po 1 a.š. malto cinamono, gvazdikėlių, imbiero, po mažiau kvapniųjų pipirų, muskato riešuto ar pagal skonį
kiaušinių tryniai nebūtini, bet galima sunaudoti tuos, kurie lieka nuo glaisto, apie kurį vėliau.

1 puodelis = 240 ml
1 a.š. = 5 ml

Iš šio kiekio su 12 cm dydžio formele gausite ~60 žmogeliukų, nelygu kaip plonai / storai iškočiosite.

Margariną, medų ir cukrų ištirpinkite kaitinant ant silpnos ugnies. Cukrui ištirpus masę perpilkite į didesnį indą, kur toliau dirbsite su tešla. Atvėsinkite, kad nebebūtų karšta. Nusodinkite sodą visoje grietinėje. Grietinę įmaišykite į masę, taip pat prieskonius, trynius (likusius nuo glaisto jei tokį darysite), galiausiai porcijomis įmaišykite miltus. Tešlą pabaigiu minkyti su rankomis, nes su šaukštu jau sunkoka, ypač jei didesnis kiekis.

Kambario temperatūros tešla turi būti patogi kočioti, bet galima ir atvėsinti šaldytuve. Ji būna kaip plastilinas. Kuo ilgiau su tešla terliositės ant stalo, tuo labiau skirsis riebalai ir meduoliai gausis nebe tokie gražūs. Tad jei dirbsite su vaikais, geriau ją atšaldyti arba naudoti mažiau riebalų.

Meduolius kočioju iki 4-5 mm storio tarp dviejų sviestinio popieriaus lapų. Kepkite 10 minučių 190 C temperatūroje, kol gražiai tolygiai paruduoja. Jei meduoliukai mažesni ar didesni, laiką atitinkamai koreguokite.

Glaistas

Glaistui išsukite 2 baltymus su 1.5 puodelio cukraus pudros ir ~0.5 a.š. citrinos rūgštelės (ne sulčių!!!). Visi indai ir įrankiai turi būti sausi ir jokio trynio lašelio. Išsukite baltymą tiek, kad būtų patogu piešti, nereikia itin standžiai. Naudoju tik medinį šaukštą ir suku ne itin intensyviai, nes kuo daugiau bus "įsukta" oro, tuo glaistas bus trapesnis. Todėl nenaudokite mikserio. Su juo glaistas gausis puikus, greitai džius, bet viskas byrės vos prisilietus. Piešimui naudoju “zip” maišelius.

Kepant meduolius galima į valias eksperimentuoti.

Naudojant mažiau riebalų meduoliai gaunasi kietesni, bet lengviau iškočioti plonesnius sausainukus, jei reikia ar ruošiatės namelio statyboms. Šiame recepte cukraus kiekis optimalus, nuo tokio kiekio meduoliai kepdami gražiai paruduoja, ko nebūtų su mažesniu kiekiu, o ir nėra per daug saldūs. Cukrų galima tiesiog ištirpinti kartu su margarinu ir medumi, bet galima ir padeginti. Naudojant mažiau cukraus, padeginimas padeda gauti rudus meduolius, bet padeginti man patinka dėl karamelės skonio.

Kiekvieno eksperimento metu meduoliai gaunasi skanūs. Eksperimentų rezultatas atsispindi meduolių išvaizdoje: tai kepant išsipučia į kraštus, tai kyla išlaikydami formą, tai lygūs, tai kiek raukšlėti. Kita vertus net jei darau viską taip pat, visada gaunasi nors truputį kitokie. Todėl jei norite kepti namuką, geriau iš karto vienu ypu iš tos pačios tešlos, kad sienos būtų savo dydžiu vienodos.

Cukraus deginimas

Keptuvėje (tik ne tefloninėje!)ar nerūdijančio plieno puode suberkite visą ar dalį cukraus, maišydami kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirpsta, kiek jau ir padega. Sumažinkite ugnį. Intensyviai maišant atsargiai sudėkite mažomis dalimis margariną, kad lydytas cukrus nesušoktų į gabalus. Tuomet likusį cukrų, jei ne visą deginote, ir medų. Masę atvėsinkite ir dirbkite toliau kaip aprašyta aukščiau.

Ramių artėjančių švenčių!

Vita

----------------------------------

Medaus keksiukai

Keksiukams reikės:

2 kiaušinių,
4 šaukštų cukraus,
4 šaukštų medaus,
1 kaupino arbatinio šaukštelio malto imbiero,
1,5 stiklinės miltų,
1 nubraukto arbatinio šaukštelio kepimo miltelių,
100 gramų sviesto.

Jei norėsite glaistytų keksiukų (tokie jie man daug skaniau), glaistui Jums reikės:

60 gramų šokolado,
20 gramų sviesto.

Kiaušinių baltymus atskiriame nuo trynių. Tiek į baltymus, tiek į trynius įberiame po 2 šaukštus cukraus. Trynius išsukame, baltymus išplakame su cukrumi (tam, kad keksiukai būtų puresni ir dailiau iškiltų, o iškilę – nebesukristų).

Išlydome sviestą, į kurį sukrečiame medų. Smarkiai maišome, kol medus ištirpsta ir masę darosi lengva maišyti. Tada ją pilame į trynių – cukraus plakinį. Išmaišome.

Atskirame inde, kad geriau susimaišytų, išmaišome miltus, maltą imbierą bei kepimo miltelius. Beriame į trynių – medaus masę. Gerai išsukame. Masė gaunasi pakankamai tiršta, ir, atrodo, dar šiek tiek miltų – ir bus galima minkyti rankomis. Bet nepergyvenkite – tam mes turime iki putų išplaktus baltymus su cukrumi – būtent dabar juos ir sukrečiame į tešlą ir atsargiai maišome, kol tešla bus vientisa.
Orkaitę įkaitiname maždaug iki 180 – 190 laipsnių.

Dviejų šaukštų pagalba tą „sunkiąją“ tešlą krečiame į formeles (maždaug po gerą šaukštą kiekvienai formai).

Na ir šauname į įkaitusią orkaitę. Kepame 15 – 20 min. Tik tiek ir namai pripildomi imbiero, medaus, o tuo pačiu ir Kalėdų, aromato.
Kaip minėjau anksčiau, jei norite glaistytų keksiukų, garų vonelėje išlydykite šokoladą ir sviestą. Mišiniu apliekite kiek praaušusius keksiukus. Auštant mišinys stingsta, tad čia jau kaip kam skaniau..

SKANAUS!

Su meile,
Gintarė

---------------------------------------------

Kalėdinis tortas

Pagrindas:

200g sausainių
150g sviesto

Kremas:

250g mascarpones sūrio
300g vaisinio arba natūralaus jogurto
pusės citrinos sulčių
100g cukraus
200g grietinėlės 35% riebumo
apie 3 šaukštus želatinos
vanilinio cukraus

Eiga:

sausainius smulkiai sutrupinti ir sumaišyti su išlydytu sviestu, plonu sluoksniu iškloti mase skardą ir stipriai suspausti, tada palikti šaldytuve pusei valandos. Pasiruošti želatiną: užpilti nedideliu kiekiu šalto vandens (labai tinka ir šaltu pienu), kad išbrinktų. Maskarponę ir pusę jogurto gerai išmaišyti iki vientisos masės (geriausia tai daryti su kambario temperatūros produktais).

Supilti citrinos sultis, sudėti vanilinį cukrų. Grietinėlę išplakti iki standumo, sudėti į maskarponės ir jogurto masę. išbrinkusią želatiną pakaitinti ant silpnos ugnies, kol ištirps - nevirti.

Truputį atvėsusią želatiną supilti į likusią dalį jogurto. Gerai išmaišyti ir supilti į mascarponės masę, vėl gerai išmaišyti, pilti ant sustingusio pagrindo ir palikti 3-4 valandom stengti šaldytuve.

Skanaus!
Milda

---------------------------------------------

ŠKOTIŠKAS DŽIOVINTŲ VAISIŲ PYRAGAS "DUNDEE"

Rytinėje Škotijos pakrantėje esančio uosto vardu vadinamas šis purus, su daug daug vaisių ir riešutais pagardintas sviestinis pyragas.

Iš kitų panašių kepinių šis pyragas išsiskiria savo viršumi, puoštu migdolų raštais. Šis pyragas - brandinamas. Kepu jį tik prasidėjus Adventui, kad iki Kalėdų subręstų.

Kam to reikia?

"Stori", prieskoniniai kepiniai turi vieną puikią savybę - kuo ilgiau jie pastovi, tuo skanesni, minkštesni, aromatingesni būna.

Reikės:

150 g kambario temperatūros sviesto
150 g cukraus
3 kiaušinių
230 g miltų
1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių
2 valgomųjų šaukštų pieno
150 g razinų
150 g džiovintų spanguolių
50 g džiovintų vyšnių be kauliukų
50 g cukruotų imbierų
50 g džiovintų abrikosų
2 valg. šaukšt. maltų migdolų
nutarkuotos 1 citrinos žievelės
nutarkuotos 1 apelsino žievelės
2 valg. šaukšt. škotiško viskio (galima naudoti ir brendį)
50 - 60 g migdolų riešutų (patariama naudoti nuluptus)

Gaminimas:

Sviestą su cukrumi išsukau iki purios masės.
Išplaktus kiaušinius nuolat maišant supyliau į sviesto - cukraus masę.

Maišiau, kol masė pasidarė vientisa.
Įsijojau miltus su kepimo milteliais.
Gauta tešla turi būti grietinės tirštumo.
Jei tirštesnė, įpilkite pieno.
Viską dar gerai išmaišykite.
Susmulkintus džiovintus vaisius, maltus migdolus, tarkuotas citrinos ir apelsino žieveles sudėjau į plastikinį maišelį.
Įbėriau 1 valgomąjį šaukštą miltų.

Sandariai užspaudus, maišelį papurčiau, kad vaisiai apliptų miltais.
To reikia tam, kad lengviau pasiskirstytų tešloje.
Miltų perteklių nupurčiau, o vaisius atsargiai įmaišiau į tešlą.
Galiausiai supyliau viskį.

Apvalią kepimo skardą patepiau sviestu.
Supyliau pyrago tešlą.
Medine mentele išlyginau paviršių ir švelniai įspaudžiant išdėliojau mogdolus.

Migdolai buvo su luobelėmis, bet tai skonio nė kiek nesugadino :)
Pyragą kepiau 180 - 190 laipsnių orkaitėje 2 - 2.5 valandos.
Pyragas storas, daug vaisių, tad būtinai patikrinkite įsmeigiant medinį pagaliuką, ar jau iškepęs.

Iškepusį palikau atvėsti.
Viršų aptepiau tirpintu pienišku šokoladu.
Skanus ir tik iškeptas, truputį pravėsęs.
Jei nusprendėt laikyti iki Kalėdų - suvyniokit į kepimo popierių, tada į aliuminio foliją ir padėkit sausoje, vėdinamoje patalpoje.

Prieskoniais kvepiantys, riešutais pagardinti, šokoladu aplieti vokiški lebkuchen meduoliai

20 meduolių (skaičius priklausys nuo meduolių dydžio) reikės:

tešlai:

200 ml medaus
85 g sviesto
250 g miltų
100 g maltų migdolų
1 arbatinio šaukštelio malto imbiero
1 arbatinio šaukštelio malto cinamono
1/3 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių
1/3 arbatinio šaukštelio tarkuoto muskato riešuto
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
nutarkuotos 1 citrinos žievelės

šokoladiniam glajui 

200 g juodojo šokolado
3 arbatinių šaukštelių saulėgrąžų aliejaus

Gaminimas:

Dubenyje sumaišiau persijotus miltus, prieskonius, kepimo miltelius ir smulkiai tarkuotą citrinos žievelę.
Karščiui atspariame inde ištirpdžiau sviestą ir medų, kol pasidarė vientisa masė.
Medaus - sviesto masę supyliau į miltų mišinį.
Viską išmaišiau.
Tešla turi būti minkšta ir šiek tiek lipni.

Dubenį uždengiau ir padėjau šaltai parai (galima ir ilgiau - meduoliai nuo to bus tik kvapnesni).
Iš atšaldytos tešlos dariau maždaug 3 cm pločio rutuliukus, per vidurį lengvai paspausdama.
Sudėjau į kepimo popieriumi išklotą skardą.
Kepiau 180 laipsnių orkaitėje 15 minučių.
Atvėsinau perkėlus ant grotelių.

Kol meduoliai vėso, pasigaminau glajų.
Dubenėlin subėriau trupintą šokoladą ir supyliau aliejų.
Viską kaitinau kitam inde, pripiltam vandens.
Šokoladui ištirpus dar kart išmaišiau ir nukėlus nuo ugnies palikau, kol ataušo iki kambario temperatūros.

Per ilgai laukti nereikėtų, nes masė pradės stingti.
Atvėsusių meduolių viršų pamerkiau į glajų ir išdėliojau ant grotelių, kad glajus sustingtų.

Vokiškas džiovintų vaisių pyragas "STOLLEN"

Be šio skanėsto vokiečiai neįsivaizduoja šventinio Kalėdų stalo.
Pyragas kepamas iš miltų, mielių, sviesto, cukraus, džiovintų cukruotų vaisių, migdolų, paskaninant kardamonu ir cinamonu.
Iškeptas pyragas gausiai apliejamas tirpintu sviestu ir apibarstomas storu miltelinio cukraus sluoksniu.

Įvyniojamas į audeklo gabalą ar aliuminio foliją ir brandinamas kelias savaites.

Minkštas, aromatingas pyragas atrodo kaip cukruotos duonos kepalas, bet iš tiesų simbolizuija į baltą audeklą suvyniotą kūdikėlį Jėzų.

Reikės užmaišymui:

150 ml šilto pieno
1 arbatinio šaukštelio cukraus
15 gramų šviežių milelių

tešlai:

325 gramų miltų
1/2 arbatinio šaukštelio malto kardamono
1/2 arbatinio šaukštelio malto muskato
žiupsnelio druskos
50 gramų cukraus pudros
200 gramų vaisių mišinio (džiovintos spanguolės, razinos, cukruoti imbierai, papajų gabaliukai)
110 gramų minkšto sviesto
1 kiaušinio

glazūrai:

25 gramų tirpinto sviesto
100 gramų cukraus pudros

Gaminimas:

Į šiltą pieną įmaišiau sutrupintas mieles, subėriau cukrų.
Išmaišiau ir palikau, kad pradėtų putoti.

Giliame dubenyje sumaišiau persijotus miltus, druską, cukraus pudrą, prieskonius ir džiovintus vaisius.

Mišinio viduryje padariau duobutę ir supyliau pieno ir mielių mišinį, tirpintą sviestą, įmušiau kiaušinį.
Išmaišiau ir užminkiau tešlą.
Minkiau ant miltais pabarstyto paviršiaus, kol tešla pasidarė elastinga ir nebelipni.

Iš tešlos padariau kamuolį ir įdėjusi į riebalais pateptą indą palikau šiltai, kad tešla pakiltų dvigubai ( užtruko 2,5 valandos).
Pakilusią tešlą dar kart lengvai perminkiau ir padariau pailgą tešlos lakštą ( tešlą išlyginau rankomis, nes kočėlu kočiojant susispaus džiovinti vaisiai).

Išilgai viso tešlos ilgio perlenkiau iki vidurio vieną kraštą, tada užlenkiau likusį.

Dėjau į riebalais pateptą kepimo skardą.
Padėjau šiltai, kad vėl pakiltų dvigubai.
Kepiau 180 laipsnių orkaitėje 35 minutes.
Iškeptą pyragą gausiai aptepiau lydytu sviestu ir apibarsčiau cukraus pudra.

Suvyniojau į kepimo popierių ir į aliuminio foliją.
Taip "mumifikuotas" pyragas laukia Kalėdų.

ŠVEDIŠKI MEDUOLIAI "PEPPARKAKOR"

Šie meduoliai turi puikią savybę - kuo ilgiau stovi sandariai uždaryti, tuo skanesni būna.

40 meduolių reikės:

150 g medaus
110 g sviesto
80 g rudojo cukraus
375 g miltų
1/2 arbatinio šaukštelio malto cinamono
1/2 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių
1/2 arbatinio šaukštelio imbiero miltelių
1/2 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
1/2 arbatinio šaukštelio maltų kardamono sėklų
žiupsnelio druskos
1 kiaušinio

Gaminimas:

Karščiui atspariame inde ant silpnos ugnies ištirpinau sviestą, medų ir cukrų.

Maišydama pakaitinau iki virimo, užvirus pavirinau 5 minutes, kol masė pradėjo tirštėti.

Nukėliau nuo ugnies ir subėriau visus išvardintus prieskonius.
Išmaišiau ir palikau pravėsti.

Miltus persijojau, sumaišiau su druska ir kepimo milteliais.
Miltų viduryje padariau duobutę - įmušiau kiaušinį ir supyliau prieskoninį sirupą. Gerai išmaišiau.

Masei sutirštėjus, paminkiau, kad viskas vienodai pasiskirstytų.
Tešla bus minkšta ir lipni.

Indą su tešla uždengiau ir palikau šaltai, kad tešla atvėstų ( palikti geriausia per naktį, jei skubate, užteks ir 6 valandoms).
Atšalusią tešlą prieš kočiojant truputį paminkiau ir iškočiojau.
Tešlą kočiokite kuo ploniau - tai dar viena švediškų meduolių išskirtinė savybė - jie turi būti ne tik aromatingi, bet ploni ir trapūs.

Turimomis formelėmis išspaudžiau meduolius.
Perkėliau ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepiau 180 laipsnių orkaitėje 10 minučių.
Ataušusius "apipiešiau" glaistu.

Glaistas:

1 kiaušinuo baltymą išplakiau su 1 stikline cukraus pudros ir 1/2 citrinos sulčių.

Gražių ir ištvermingų akimirkų ruošiantis šventėms!

Ruošiantis, skubant, nespėjant...
Planuojant, vykdant, pamirštant.
Pakuojant, dovanojant ir... jei:
Pritrūkot dovanų
Turit draugą ar draugę baisų SMALIŽIŲ
Nebėra laiko ir jėgų jau kažką kepti, virti
Bėgt kažkur pirkt dovanų
Visiems šiems atvejams ir begalei kitų, nepaminėtų -

NAMINIS ŠOKOLADAS SU DAUG DAUG RIEŠUTŲ IR DŽIOVINTŲ VAISIŲ

Reikės:

100 g lazdyno riešutų
100 g anakardžių
100 g graikiškų riešutų
100 g migdolų
100 g razinų
100 g džiovintų spanguolių
400 g juodojo šokolado (ne mažiau 70 % kakavos)
4 V Š saulėgrąžų aliejaus
žiupsnelio sezamo sėklų
žiupsnelio lukštentų moliūgų sėklų

Gaminimas:

Šokoladą susmulkinau ir ištirpinau inde, įdėtame į karštą vandenį.
Supyliau aliejų ir išmaišiau.

Riešutus pirkau išlukštentus, teliko nuplauti ir nusausinti.
Riešutus razinas ir džiovintas spanguoles subėriau į ištirpintą šokolado masę.

Išmaišiau ir palikau truputį pravėsti (įkišus pirštą į masę, neturi deginti).

Toks šokoladas sustingęs išlieka blizgus.
Pravėsusią masę išpyliau ant kepimo popieriumi išklotos skardos, mentele išlyginau paviršių.

Apibarsčiau sezamo ir moliųgų sėklomis.
Kad sustingtų, padėjau šaltai.

Sustingusį šokolado luitą sulaužiau norimo dydžio gabalėliais.

ESTIŠKAS KRINGELIS

Vidutinio dydžio pynei reikės:

120 ml pieno
2 V Š cukraus
1 kiaušinio
50 g sviesto
8 g šviežių mielių
žiupsnelio druskos
300 g miltų
Pertepimui
60 g sviesto
3 valg. šaukšt. cukraus
2 valg. šaukšt. malto cinamono
cukraus pudros pabarstymui

Gaminimas:

Šiltame piene ištirpinau cukrų ir sutrupintas mieles.
Miltus persijojau, sumaišiau su druska.
Ištirpinau sviestą ir jame išplakiau kiaušinį.
Sviesto ir kiaušinio plakinį supyliau į pieno, cukraus ir mielių mišinį.
Išmaišiau.
Visa tai supyliau į dubenį su persijotais miltais.
Užminkiau tešlą.

Tešla buvo pakankamai klampi.
Minkiau rankomis, kol tešla jau nebelipo nei prie indo sienelių, nei prie pirštų (apie 15 - 20 min.).
Išminkytą tešlą įdėjau atgal į dubenį ir palikau šiltai, kad pakiltų ir tūris padvigubėtų.

Pakilusią tešlą plonai iškočiojau (stengiausi, kad tešlos lakštas būtų stačiakampio formos) ant miltais pabarstyto paviršiaus.
Lydytą sviestą sumaišiau su cukrumi ir maltu cinamonu.
Gauta mase ištepiau iškočiotą tešlą.

Taip paruoštą tešlą susukau voleliu išilgai iškočioto stačiakampio.
Volelį nuo viršaus iki apačios (išilgai) perpjoviau.
Gautas dvi juostas susukau į virvę, galus sutvirtindama, dariau taip, kaip parodyta estiškam recepte.

Paruoštą pynę dėjau į riebalais pateptą ir miltais pabarstytą skardą ir padėjus šiltai leidau pakilti.

Kepiau 180 laipsnių orkaitėj 25 minutes.

SKANAUS!

PRANCŪZIŠKA MEDUOLINĖ PRIESKONIŲ DUONA

Reikės tešlai:

400 ml vandens
400 g medaus
80 g cukraus
50 ml romo, brendžio ar kito mėgiamo alkoholinio gėrimo
1 arbat. šaukšt. malto cinamono
1 arbat. šaukšt. druskos
1/3 arbat. šaukšt. tarkuoto muskato
1/2 arbat. šaukšt. anyžių sėklų
2 valg. šaukšt. tarkuotos apelsino žievelės
1/2 arbat. šaukšt. malto imbiero
1/4 arbat. šaukšt. maltų gvazdikėlių
1/4 arbat. šaukšt. maltų juodųjų pipirų
200 g kvietinių miltų
150 g ruginių miltų
100 g grikių miltų (grikių kruopas galima sumalti kavamale)
100 g džiovintų vaisių (razinų, slyvų, abrikosų, papajų cukatų)
2 A Š kepimo miltelių
sviesto skardai patepti

Glajui:

2 valg. šaukšt. citrinos sulčių
8 valg. šaukšt. cukraus pudros

Gaminimas:

Romą, medų, cukrų sumaišiau su šiltu vandeniu.
Nuplautus džiovintus vaisius smulkiai supjausčiau.
Kitame inde sumaišiau skirtingų rūšių miltus su visais išvardintais prieskoniais, druska ir kepimo milteliais, susmulkintais vaisiais.
Miltų mišinį subėriau į vandens ir medaus masę.
Viską gerai išmaišiau.

Dubenį uždengiau maistine plėvele ir įdėjus į šaldytuvą (ne šaldiklį) palikau 2 paroms, kad prieskoniai paskleistų savo aromatus tešloje.

Kepimo skardą ištepiau sviestu.
Subrandintą tešlą supyliau į kepimo skardą.
Kepiau 180 laipsnių orkaitėje apie 1 val.
Ar duonelė iškepus, patikrinau į ją įsmeigus medinį pagaliuką.
Ištrauktas, pagaliukas turi būti neaplipęs tešla.

Kai duonelė truputį praaušo, pasigaminau glajų.
Citrinos sultis sumaišiau su cukraus pudra ir gauta mase aptepiau duonelės viršų.

Laikant sandariame inde, kepinys išliks šviežias maždaug savaitę.
Tai skanėstas, kurį galima valgyti su arbata, kava, užsitepus nesaldžios uogienės ar tiesiog pasimėgaujant sukrimsti riekelę niekur neskubant:)

TORŪNĖS MEDUOLIAI

40 meduolių reikės:

1 stiklinės medaus
2 didelių kiaušinių
1/2 stiklinės cukraus
žiupsnelio druskos
1 arbatinio šaukštelio cinamono
1 arbatinio šaukštelio malto imbiero
1/2 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
3 stiklinių kvietinių miltų

Glaistui:

2 kiaušinių baltymų
1 arbatinio šaukštelio citrinos sulčių
3 stiklinių cukraus pudros

Gaminimas:

Dubenyje išplakiau kiaušinius su cukrumi, supyliau pašildytą medų (kad suskystėtų).

Viską gerai išmaišiau.
Kitame inde sumaišiau miltus su prieskoniais, kepimo milteliais ir druska.
Supyliau kiaušinių ir medaus masę.
Išmaišiau viską, kol pasidarė minkoma tešla.
Tešlą paminkiau 5 minutes (ilgiau nereikia, nes tešla pasidarys trupi).

Suspaudžiau į rutulį ir uždengusi palikau valandai šaltai.
Kepimo skardą išklojau kepimo popieriumi.
Iš tešlos iškočiojau maždaug 0,6 cm storio lakštą.
Turimomis sausainių formelėmis išspaudžiau meduolius.
Meduolius perkėliau į skardą tarp kiekvieno jų palikus po 2 cm tarpelius.

Kepiau 190 laipsnių orkaitėje 10 minučių.
Iškepusius atvėsinau ant grotelių.
Glaistui išplakiau kiaušinių baltymus su citrinų sultimis.
Subėriau cukraus pudrą ir dar paplakiau 5 minutes.
Glaistas turi pasidaryti purus ir blizgantis.
Supyliau į konditerinį švirkštą ir papuošiau meduolius.
Kad dekoruoti meduoliai nesuliptų, leiskit glaistui gerai išdžiūti :)

SKANAUS!

Kristina G.

---------------------------------------

Meduolinė eglutė

2 stiklinės miltų
1 a. š. kepimo miltelių
100 g tirpinto sviesto
100 g cukraus pudros
2,5 v. š. šilto medaus
2 kiaušinių tryniai
po 1/2 a. š. malto imbiero, kardamono, muskato, cinamono

Iš nurodytų produktų išminkyti tešlą, suvynioti į plėvelę ir pastatyti į šaldytuvą 1-1,5 val.
Iš tešlos iškočioti maždaug 0,5 cm storio lakštą. Išspausti skirtingo dydžio šešiakampes žvaigždes. Kepti 170 C įkaitintoje orkaitėje apie 10 min. Atvėsinti.
Sausainius - žvaigždes sutepti baltu tirpintu šokoladu arba glajumi.
Palikti (geriausiai per naktį), kad šokoladas ar glajus sustingtų.
Paruoštas žvaigždes, mažėjančia tvarka dėti vieną ant kitos, sulipdant ištirpintu baltu šokoladu arba glajumi.

Kalėdinis keksas "Dundee"

Škotų kalėdinis keksas "Dundee" skaniausias po 2-4 savaičių laikymo, taigi dabar pats laikas jį kepti, norint per šventes mėgautis skaniu keksu.

180 g sviesto
180 g + 2 v. š. cukraus
180 g miltų
4 kiaušiniai
30 g migdolų miltų
1 a. š. kepimo miltelių
600-700 g razinų, džiovintų vaisių ir cukatų mišinio
50 ml romo arba brendžio
1/2 citrinos sultys ir tarkuota žievelė
nuluptų migdolų puselių
5 v. š. pieno

Razinų, džiovintų vaisių, cukatų mišinį (stambesnius vaisius supjaustyti) užpilti romu arba brendžiu. Mišinį gerai išmaišyti (sudėjau į sandarų indą ir kelis kartus gerai pakračiau), kad alkoholis tolygiai pasiskirstytų ir palikti mažiausiai 3 val. pastovėti (palikau visai nakčiai).

Kambario temperatūros sviestą išplakti su 180 g cukraus iki purios masės. Nuolat plakant, įdėti po vieną kiaušinį ir po šaukštą migdolų miltų. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, sudėti vaisių mišinį ir šiek tiek pamaišyti, kad visi vaisiai pasidengtų miltais. Miltus su vaisiais sudėti į sviesto - kiaušinių masę. Taip pat sudėti tarkuotą citrinos žievelę ir supilti citrinos sultis. Viską gerai išmaišyti.

20-23 cm kepimo formą iškloti kepimo popieriumi, sudėti paruoštą tešlą. Keksą kepti 160 C įkaitintoje orkaitėje apie 2 val.

Po 1 val. kepimo keksą išimti, papuošti migdolų puselėmis ir vėl pašauti į orkaitę. Pieną sumaišyti su 2 v. š. cukraus. Likus iki kepimo pabaigos 10-15 min., keksą sutepti saldžiu pienu.

Iškepusį keksą atvėsinti, suvynioti į foliją arba įdėti į skardinę dėžutę ir pamiršti iki Kalėdų...

Migdolų miltų galima nusipirkti, bet šiuo atveju geriau patiems pasigaminti, nes migdolų miltai greitai genda, o šiam receptui reikia nedidelio kiekio. Tad pasidalinsiu, kaip aš juos pasigaminau.

Pirmiausiai reikia nusilupti migdolus (jų reikės ir kekso papuošimui). Juos sudėti į verdantį vandenį ir pavirti 1 min. Išimtus iš vandens migdolus atvėsinti. Imti po vieną riešutą ir suspausti tarp dviejų pirštų - migdolai labai lengvai "išsineria" iš luobelės. Nuluptus migdolus supilti ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir 5 min. padžiovinti 170 C įkaitintoje orkaitėje. Atvėsinti.

Migdolai jau paruošti papuošimui, tereikia padalinti pusiau. O migdolų miltams taip paruoštus riešutus nedideliais kiekiais sudėti į blenderį ir susmulkinti didžiausiu greičiu. Smulkinti reikia labai trumpai, nes ilgiau smulkinant, išsiskirs aliejus. Viskas, miltai paruošti.

Šokoladinis pyragaitis su putėsiais

Pagrindui

125 g sviesto
70 g juodojo šokolado
2 kiaušiniai
150 g rudojo cukraus
60 g miltų
50 g cukruoto imbiero

Putėsiams

250 ml pieno
100 g cukraus
2 kiaušinių tryniai
2 a. š. krakmolo
2 a. š. želatinos
200 ml grietinėlės
keli lašeliai romo esencijos

Ištirpinti šokoladą ir sviestą. Atvėsinti. Kiaušinius išplakti su cukrumi. Supilti ištirpintą sviestą su šokoladu. Įberti miltus ir sudėti smulkiai supjaustytą cukruotą imbierą. Tešlą gerai išmaišyti.
Į 20 cm dydžio kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi, supilti tešlą. Kepti 180 C įkaitintoje orkaitėje 20 min. Iškepusį pagrindą atvėsinti.

Paruošti putėsius. Pieną supilti į puodą, įberti cukrų. Užvirinti. Kiaušinių trynius išplakti, įberti krakmolą, išmaišyti. Pieną plona srovele supilti į trynius. Pilant pieną, būtina kiaušinius palengva maišyti. Gautą masę supilti atgal į puodą ir, nuolat maišant, pavirti kelias minutes ant silpnos ugnies, kol masė sutirštės. Gautą kremą supilti į indą, uždengti maistine plėvele, kad liestųsi su kremo paviršiumi. Kremą atvėsinti.

Želatiną išbrinkinti ir supilti į atvėsusį kremą, įlašinti kelis lašelius romo esencijos. Viską išmaišyti. Grietinėlę išplakti ir atsargiai sumaišyti su kremu.

Iškepusiame pagrinde išpjauti pyragaičių dydžio apskritimus, kuriuos sudėti į šešias formeles su nuimamais šonais, supilti paruoštus putėsius. Pyragaičius porai valandų pastatyti į šaldytuvą.

Mielinė riestė su obuoliais

Tešlai

200 g grietinėlės (ne pačios riebiausios)
1 v. š. sausų mielių
100 g sviesto
3 v. š. cukraus
2 tryniai
700 g miltų

Įdarui

4 obuoliai
2 saujos razinų
2 saujos lazdyno riešutų
2 v. š. cukraus
2 a. š. cinamono

Glajui

cukraus pudros
citrinos sulčių

Sutepimui
kiaušinio trynys

Grietinėlę truputį pašildyti, suberti mieles, išmaišyti ir palikti 15 min. pastovėti. Sviestą ištirpinti ir supilti į grietinėlę su mielėmis. Suberti cukrų, įdėti trynius. Išmaišyti. Tuomet suberti miltus ir išminkyti tešlą. Indą su tešla uždengti rankšluosčiu ir palikti pastovėti 30 - 60 min.

Kol tešla kyla, paruošti įdarą. Nuluptus obuolius supjaustyti mažais gabaliukais, razinas išplauti ir nusausinti, riešutus susmulkinti, suberti cukrų, cinamoną ir viską išmaišyti.

Iš tešlos iškočioti didelį stačiakampį, ant kurio tolygiai paskirstyti įdarą. Susukti vyniotinį, kurį perdėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Tuomet vyniotinį susukti į riestę, gerai užspausti kraštus. Aštriu peiliu padaryti įpjovimus. Riestę sutepti kiaušinio trynio plakiniu. Kepti 180 C įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.

Iškepusią riestę atvėsinti ir sulaistyti glajumi (cukraus pudrą sumaišyti su citrinos sultimis).

Karamelizuoti apelsinai šokolade

4-5 apelsinai
600 g cukraus
300 ml vandens
200 g juodo šokolado

Apelsinus supjaustyti 5 mm storio griežinėliais.
Puode užvirinti vandenį, sudėti apelsinų griežinėlius ir pavirti 3-4 min. (dings apelsinų žievelės kartumas). Vandenį nupilti, apelsinus šiek tiek nuspausti.

Tuomet puode įkaitinti 300 ml vandens su cukrumi, pavirti, kol ištirps cukrus. Sudėti apelsinų griežinėlius ir virti apie 1-1,5 val. Virimo laikas priklauso nuo žievelės storio. Apelsinai bus paruošti, kai žievelės bus beveik skaidrios.

Apelsinų griežinėlius išimti iš sirupo, nuvarvinti sirupo likučius ir sudėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Apelsinus padžiovinti 110 C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Išėmus iš orkaitės, atvėsinti.

Šokoladą ištirpinti ant garų. Kiekvieną apelsino griežinėlį įmerkti į šokoladą, padėti ant kepimo popieriaus ir palikti, kol šokoladas sustings.

Anželika

---------------------------------------------

Keksiukas

190 g sviesto
100 g rudojo cukraus
3 kiaušiniai
375 g miltų
190 ml pieno
3 v. š. medaus
1,5 a. š. kepimo miltelių
0,5 a. š. sodos
1 a. š. cinamono
2 a. š. malto imbiero
apie 300 g džiovintų vaisių

Papuošimui:

cukraus pudros
citrinos sulčių
juodojo šokolado

Džiovintus vaisius užpilti verdančiu vandeniu ir palikti, kad išbrinktų.

Dubenyje sumaišyti miltus, sodą, kepimo miltelius, cinamoną. Kitam dubenyje išsukti kambario temperatūros sviestą su cukrumi, įmušti po vieną kiaušinį. Medų sumaišyti su imbieru (jei medus labai tirštas, pašildyti vandens vonelėje) ir dėti į tešlą, pilti pieną, miltų mišinį ir kruopščiai išmaišyti. Džiovintus vaisius nusausinti ir atsargiai įmaišyti į tešlą.

Kekso formą ištepti sviestu, apibarstyti džiūvėsėliais ir supilti paruoštą tešlą. Kepti 180oC temperatūros orkaitėje apie 40 - 45 min.

Atvėsusį keksą puošti pagal fantaziją arba iš cukraus pudros ir citrinos sulčių padarytu glajumi bei tirpintu šokoladu. Skanaus !!!

Laura

-------------------------------------------

Šokoladiniai saldainiai su pistacijomis

Saldainiams reikės:

Apie 350g juodojo šokolado (geriau apie 70% kakavos)
1 ind. kondensuoto pieno
Maždaug 30g sūdyto sviesto (arba žiupsnelį druskos atskirai)
Apie 150g gliaudytų pistacijų (galima ir daugiau)

Šokoladą sulaužykite gabalais ir sudėkite į indą. Pridėkite kondensuotą pieną ir sviestą. Kaitinti ant mažos ugnies arba vandens vonelėje vis maišant, kol viskas ištirps ir pasidarys vientisa masė.

Riešutus galima pasmulkinti, bet palikti ir stambesnių gabalų.

Pistacijas suberti į gautą šokoladinę masę ir gerai išmaišyti. Gautą mišinį paskleisti maždaug 23сm pločio skardoje, išklotoje folija.

Siūlyčiau dar foliją ištepti aliejumi, kad saldainiai nepriliptų. Kiek įmanoma sulyginti paviršių ir įdėti į šaldytuvą. Kai sustings, supjaustyti norimo dydžio gabalėliais. Geriausia dar įdėti į šaldytuvą, kad šiek tiek pastingtų.

Skanaus.

Galima kiekvieną saldainį suvynioti į foliją ir sudėti į gražią dėžutę, kad atrodytų šventiškiau :)

Kristina

--------------------------------------------------

Kalėdinis meduolis su kriaušėmis

1/3 puodelio  rudojo cukraus
2 šaukštai sviesto
1 šaukštas vandens
1 -2 kriaušės, (be žievės, supjaustytų plonais griežinėliais)
2 stiklinės miltų
2 šaukšteliai kepimo miltelių
1 šaukštelis malto imbiero
1/2 šaukštelio malto muskato
1/4 šaukštelis druskos
1/4 šaukštelio maltų gvazdikėlių
150 g sviesto, kambario temp.
1/3 puodelio  rudojo cukraus
2 kiaušiniai
1/2 puodelio melasos
3/4 puodelio vandens

1. Nedideliame inde sumaišykite 1/3 puodelio rudojo cukraus, 2 šaukštus sviesto, 1 šaukštą vandens. Virkite pastoviai maišydami ant vidutinės ugnies, kol mišinys užvirs. Supilkite mišinį į kepimo skardą, padenkite visą dugną ir išdėstykite kriaušių skilteles ant jo. Atidėkite į šalį.

2. Dubenėlyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, imbierą, muskato riešutą, druską ir gvazdikėlius.

3. Dideliame dubenyje išsukti sviestą su elektriniu mikseriu (vidutiniu ir dideliu greičiu apie 30 sekundžių). Tada Pridėti 1/3 puodelio rudojo cukraus ir vėl plakti, kol bus vientisa masė. Tada sudėti kiaušinius ir melasą ir  plakti kartu. Dalimis į sviesto mišinį dėti miltų mišinį ir 3/4 stiklinės vandens. Plakti mažu greičiu tik tol, kol gausis vientisa tiršta masė.  

4. Supilkite tešlą tolygiai ant kriaušių skiltelių. Kepti 35-40 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Aštriu peiliu ar siaura metaline mentele atlaisvinkite kraštus tešlos nuo kepimo skardos ir išverskite į lėkštę.

Skanaus
Almina

------------------------------------------------

Skandinaviški imbieriniai sausainiai

Reikės:

150 g melasos, klevų sirupo (jei tokių virtuvėje nerasite, taip pat tiks medus)
100 - 110 g sviesto
70 g rudojo cukraus (labai tinka "Demerara")
375 g aukščiausios rūšies kvietinių miltų
1 didelis kiaušinis
1,5 arb.š. prieskonių kepiniams
žiupsnelis druskos

Glaistui:

vieno kiaušinio baltymas
170 g cukraus pudros
keli lašai citrinos sulčių
maistinių dažų

Dubenėlyje ištirpinti sviestą, tada sudėti sirupą bei rudąjį cukrų. Maišyti iki vientisos masės, leisti atvėsti.

Kitame inde paruošti sausą masę iš miltų, prieskonių ir žiupsnelio druskos. Viską gerai išmaišyti. Tada sudėti išplaktą kiaušinį ir skystą masę. Viską gerai išmaišyti, šiek tiek paminkyti, kad gautųsi vientisas tešlos gabalas. Dėti į šaldytuvą porai valandų.

Atšalusią tešlą padalinti į kelis gabalėlius (kol kočiojamas vienas, kiti rymo šaldytuve). Kuo plonesnė tešla, tuo skanesni sausainėliai.

Pasinaudojant formelėmis išspausti sausainėlius norimomis formomis, dėti į kepimo popieriumi padengtą skardą ir kepti 200 laipsnių temperatūroje kol gražiai pagels, 5 - 8 minutes ( patariu atidžiai stebėti kepimą, nes labai greitai sausainiai tampa degėsiais).

Kai visi sausainiai suformuoti, laikas gaminti glajų. Kiaušinio baltymą plakti, kol suputoja, tada po šaukštą dėti cukraus pudrą ir įlašinti citrinos rūgšties. Padalinus į kelis indelius įmaišyti pasirinktinų spalvų maistinius dažus. Naudojantis konditeriniu švirkštu su smulkiausiu antgaliu formuoti įvairius ornamentus.

Šie sausainiai ypatingi savo traškumu. Jie tiesiog tirpsta burnoje. Jei jūsų šeima tikri smaližiai, patariu iš karto kepti dvi porcijas. Gražaus ir jaukaus Advento laikotarpio ir prasmingų Kalėdų švenčių.

Augmantė

---------------------------------------------

Imbierinis namukas

Imbierinio namuko tešlai reikės:

1 ir 1/4 puodelio tamsiai rudojo cukraus
3/4 puodelio melasos
113 g sviesto
1 v. š. malto cinamono
1 v. š. malto imbiero
1/2 a. š. druskos
1 ir 1/4 puodelio pieno
1/2 v. š. kepimo miltelių (be kaupo)
6 ir 1/2 puodelio miltų

Karamelei (ji naudojama suklijuoti sienoms) reikės:

1 ir 1/3 puodelio cukraus
3/4 puodelio vandens

Papuošimams reikės:

kiaušinio baltymų
citrinos sulčių
cukraus pudros

Gaminame tešlą

Prikaistuvyje sumaišome cukrų, melasą, sviestą, prieskonius ir druską. Maišydami mediniu šaukštu, kaitiname ant mažos ugnies, kol sviestas ir cukrus ištirps. Įmaišome pieną. Nuimame nuo ugnies ir atvėsiname. Supilame gautą masę į plakimo indą. Po truputį beriame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Maišome, kol tešla sušoks į rutuliuką. Gautą tešlą padaliname į dvi dalis, suvyniojame į maistinę plėvelę ir paliekame šaldytuve per naktį.

Kepame namuko dalis

Nusipaišome ir išsikerpame namuko dalis. Iškočiojame tešlą (apie 1/2 cm storio). Pridėję popierinius trafaretus, peiliu išpjaustome namuko dalis: dvi šonines sienas, priekinę ir galinę (nepamirškite, kad galinėje sienoje nereikia durų). Taip pat išpjauname du 16 cm x 19 cm stačiakampius, bus stogas.

Tešlą patogiausia kočioti tiesiai ant kepimo popieriaus, kad nereikėtų perkėlinėti didelių tešlos gabalų. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.

Klijuojame

Prikaistuvyje sumaišome cukrų su vandeniu. Nemaišydami kaitiname, kol karamelė paruduoja ir tampa tąsi (jei manote, kad karamelė gaunasi per skysta, jokiu būdu neberkite daugiau cukraus, nes karamelė kristalizuosis, o tiesiog pavirkite dar minutę). Namuko kraštus aptepame karamele ir suklijuojame (patogiausia tai daryti dviese, nes namuką reikia prilaikyti, kol karamelė atšąla ir sukietėja).

Puošiame

Kiaušinio baltymą išplakame iki putų. Supilame kelis šaukštus citrinos sulčių ir cukraus pudros tiek, kad masė būtų ne per daug skysta, bet tinkama puošybai. Dekoruojame namuką taip, kaip norisi :) Jei patinka čerpinis stogas, jį apklijuojame sausais pusryčiais ir apibarstome cukraus pudra.

Pagal tą patį imbierinės tešlos receptą dar galima išsikepti kalėdinių sausainukų.

Rasa

---------------------------------------------

Įdaryti krepšeliai

Tešlai:

1 kiaušinis,
100 g cukraus,
120 g sviesto,
300 g miltų

Įdarui:

Galima dėti visus vaisius, kokius tik turite po ranka. Šiuo atveju pasitarnavo mandarinai, kiviai, bananai.

Paruošimas

Sviestą ištrinam kartu su cukrumi, įmušam kiaušinį, supilam miltus. Viską išmaišom ir kuriam laikui paliekam šaltoje vietoje. Po to kočiojam, dedam į formules ir kepam, kol pagelsta. Atšalus sudedame vaisius ir užpilame vėstančia želatina. Skanaus.

Loreta

--------------------------------------------

Imbieriniai besmegeniai

Ingredientai

3 puodeliai miltų
1 1/2 šaukštelių kepimo sodos (arba 3 šaukšteliai kepimo miltelių)
1 1/2 šaukštelių cinamono
1 1/2 šaukštelių malto imbiero
1 1/2 šaukštelių maltų gvazdikėlių
1/2 puodelio gerai atšaldytos grietinėlės
1/2 puodelio (8 šaukštai, arba 112g ) nesūraus minkšto sviesto
1 puodelis cukraus
1/2 puodelio tamsaus kukurūzų sirupo (galima pakeisti medumi arba išvirti sirupą iš kiek daugiau nei pusės puodelio cukraus ir 1/8 puodelio vandens)

Paruošimas

Dideliame dubenyje sumaišyti miltus, sodą ir prieskonius. Vidutiniame inde elektriniu mikseriu suplakti grietinėlę iki standžių putų. Kitame inde ištrinti sviestą su cukrumi kol bus puri masė. Nedideliu greičiu įplakti sirupą, grietinėlę kol gausis vientisa masė. Įmaišyti miltų mišinį. Suformuoti iš tešlos diską ir atšaldyti suvyniojus į plėvelę bent 2 valandas, galima iki 4 dienų.

Įkaitinti orkaitę iki 200 laipsnių.

Supjaustyti tešlą į keturias dalis ir naudoti po vieną dalį, kitas dalis toliau uždengus šaldyti. Pabarstytu miltais kočėlu kuo ploniau iškočioti tešlą, supjaustyti formelėmis. (Aš naudojau dvi taureles - didesnę kūnui ir maženę galvai). Galvą švelniai spustelint priklijuoti prie kūno. Atsargiai sudėti sausainius į kepimo formą (nereikia tepti riebalais) metaline lopetėle.

Kepti po dvi formas, praėjus pusei laiko sukeisti jas vietomis, kol sausainiai lengvai išsipučia ir sukrinta, apie 6 minutes. Atvėsinti sausainius 1 minutę ir metaline lopetėle perdėti ant grotelių visiškai atvėsti. Gaunasi apie 150 sausainių, kuriuos uždarame inde kambario temperatūroje galima laikyti 1 savaitę.

Glaistui:

1 kiaušinio baltymas
170g cukraus pudros
1 šaukštelis citrinos sulčių

Baltymą išplakti su citrinos sultimis, kol suputos. Po truputį suberti cukraus pudrą ir plakti iki sutirštės. Tinkama konsistencija pasiekiama kai pakėlus plaktuvą, nuo šluotelės glaistas teka tįstančiomis juostomis, kurios ant paviršiaus išsilaiko kelias sekundes. Supilti į konditerinį maišelį ir padabinti besmegenius, beje šalikas ne tik puošia, bet ir padeda pritvirtinti galvą prie kūno. Leisti išdžiūti, dėti į dėželes ir dovanoti draugams, arba suvalgyti patiems ;)

Linkėdama gražių ir skanių ateinančių švenčių,

Eva Pavlova

---------------------------------------------

Kalėdinis saldainių namelis

Reikalingi produktai:

Cukraus pudra 350 g
Maltas imbieras 1 arbat. šaukštas
Kiaušinio baltymas 1 vnt.
Miltai 2 stiklinės
Kiaušinis 1 vnt.
Cukrus 1 valg. šaukštas
Actas 5 lašai (dėl sustingimo)

Darbo eiga:

1. Gaminame "fasadą" - iš 1 kiaušinio, imbiero, cukraus ir miltų minkome tešlą (kol nebelips prie rankų), kočiojame papločius ir iš jų išpjaustome norimo namelio sienas, stogą, pagrindą. Kepame 170 laipsnių orkaitėje, kol gražiai pagels.

2. Iš baltymo, cukraus pudros ir šlakelio acto elektriniu maišytuvu išplakame vientisą ir standžią masę. Tai bus "sniegas" ir sienų lipdymo priemonė.

3. Atvėsusias sienas po kelias klijuojame tarpusavyje, leidžiant joms sukibti ir sustingti kremui. Taip per vakarą sulipdome "fasadą". Paliekame šaltai valandai kitai, o tada jau dekoruojame sienas, langus, stogą. Visas detales puošiame pagal savo fantaziją - pabarstukais, saldainiukais. Vėl viskam leidžiame sustingti, kad būtų stabilus ir tvirtas gaminys.

Silvija

-----------------------------------------

Marcipaninis Drezdeno keksas

Kekso tešlai reikės:

45 g mielių,
100 ml pieno,
250 g margarino arba sviesto,
100 g cukraus,
500 g miltų.

Kekso pagardinimui:

100 g razinų,
40 ml romo,
50 g kapotų riešutų,
50 g džiovintų vyšnių,
50 g džiovintų spanguolių,
100 g apelsinų cukatų,
200 g marcipaninės masės,
Citrinos žievelės,
Prieskonių – malto imbiero, meduolinių prieskonių mišinio (kardamonas, cinamonas, anyžiai). Galima kažką panašaus berti atskirai, savo nuožiūra pagal skonį.

Užbaigimui:

50 g sviesto,
Cukraus,
cukraus pudros.

Pirmiausia paruošiame mieles – jas ištirpiname šlakelyje šilto pieno ir leidžiame pakilti. Užmaišome tešlą iš miltų, cukraus, pieno, ištirpinto sviesto (margarino) ir pakilusių mielių. Paliekame tešlą kuriam laikui pakilti.

Paruošiame džiovintas uogas - nuplauname ir nusausiname. Razinas galime trumpam užmerkti. Suskaldome riešutus.

Į pakilusią tešlą beriame uogas, riešutus, razinas, išminkome, iškočiojame. Per vidurį dedame marcipaninės masės juostą, keksą užlankstome – pirma vieną kraštą ant marcipanų masės, po to kitą.

Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą, jei iš masės suformuosite du mažesnius – keksiukus, tuomet 45-50 min.

Ant iškeptų šiltų keksų pilame išlydytą sviestą (tepiau konditeriniu šepetėliu), barstome cukrumi ir gausiai užpilame cukraus pudra. Leidžiame keksui ramiai atvėsti. Na, o jam atvėsus, skanaujame arba paliekame laukti Kalėdų.

Skanaus

Dalia D. Vilnius

---------------------------------------------

Fantastiniai sausainiukai, be kurių mūsų šeimos Kalėdos
neįsivaizduojamos:

200 g kokoso drožlių
3 kiaušiniai
2 šaukštai miltų
200 g cukraus.

Visus ingridientus suberiame į vieną indą, rankomis suminkome tešlą (3-5 minutes minkyti), iš tešlos suformuotus rutuliukus dedame į kepimo skardą ir 180 - 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepame 10-15 minučių (kol viršus gražiai apskrus).

Iškeptus sausainiukus apibarstome cukrus pudra.

Nuostabus receptukas, reikalaujantis tik kelių ingridientų ir kelių minučių darbo.

Nuoširdžiai,
Dangė

--------------------------------------------------------

Meduolinis namelis

Meduolinei tešlai reikės:

450 g miltų
150 g cukraus
100 g medaus
100 g margarino kepimui
2 kiaušiniai
1 a.š. kepimo miltelių

1 a.š. prieskonių meduoliams (aš dedu imbierą, maltų kvapniųjų pipirų, cinamono, įtarkuoju šiek tiek citrinos ir apelsino ževelės, bet galima dėti ir pirktinius prieskonius meduoliniams sausainiams).

Dubenyje sumaišyti kiaušinius, cukrų, medų ir tirpintą margariną. Tada dubenį dedam ant puodo su verdančiu vandeniu (ant garų) ir maišom, kol ištirps cukrus, suberiam miltus, kepimo miltelius. Tešla turi būti minkšta.

Iškočiojam tešlą ir iš tešlos išpjaustom namelio detales: pagrindą, keturias sienas ir 2 stačiakampius stogui. Detales darau iš akies, bet galima prieš tai pasibraižyti ant lapų, išsikirpti ir pridėjus vieną prie kitos pažiūrėti, koks gaunasi namelis, jei reikia kažką pakoreguoti, o tada deti tas detales ant iškočiotos tešlos ir jas apipjaustyti.

Langelius, dureles reikia išpjauti iš karto (prieš kepant). Tuomet deti visas detales į 220 C įkaitintą orkaitę ir tik jiems iškilus (išsipūtus) ištraukti, nereikia laukti, kol apskrus. Kepama ne ilgiau 10 min.

Kai namelio detalės iškeptos, išlydau šokoladą ir teptuku "suklijuoju" jas. Šokoladas greitai stengsta ir labai tvirtai sulipina namelio detales. Sulipinus namelį, prasideda įdomiausias kūrybiškas darbas.

Namelio puošimo glajui reikalingas kiašinio baltymas, apie 300g cukraus pudros ir šiek tiek įspausti citrinos sulčių, tada glajus būna saldžarūgštis. Ir su glajum teptuko arba konditerinio švirkšto pagalba dekoruojame namelį. Spalvoms isgauti įmaišome konditerinių dažų arba natūralių priemonių tokių kaip kakava - rudai spalvai, burokelių sultys - raudonai, špinatų sultys - žaliai, šaltalankio aliejus - geltonai ir t.t. Vaikai negalės atsitraukti nuo tokio skanumyno! Beje, tai gali būti puiki Kalėdinė dovana.

Rasa S.

-----------------------------------

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)