Šiandien gaminau itališką ryžių košę, arba risotto (čia jau kaip kas pavadins ir kaip kam kokios lietuvių kalbos normos yra svarbios).

Risotto naudojami ryžiai pasižymi dideliu krakmolo kiekiu, todėl patiekalas labai švelnus, kreminis ir glostantis visus skonio receptorius.

Risotto yra apipintas įvairiausių legendų, ritualų ir instrukcijų. Visų pirma, tai yra klasikinis itališkas patiekalas, po kurio patiekiami kiti, bet pagal jo sotumą, aš manau, kad galima tik risotto ir valgyti.

Antra, risotto gamina kiekvienas itališkas restoranas (net ir tas, kurio pavadinimas ir virtuvė nėra susiję). Trečia, už kokybišką risotto restorane teks mokėti brangiau nei už picą, bet jį galima puikiai ir nesunkiai pagaminti namuose.

Risotto gaminimui turiu paprastą trijų žingsnių planą - pasiruošiame sultinį (gali būti arba labai greita, arba labai ilga plano dalis), tada verdame ryžius, ryžiams jau beveik baigiant išvirti pasigaminame priedus ir viskas. Tai ką, mažiau kalbų, o geriau kimbame į risotto.

Liekninantis risotto

(4 asmenims)

400g risotto tinkamų ryžių (pvz.: arborio)
Nedidelis svogūnas
3 česnako skiltelės
Nedidelė morka
Nedidelis saliero stiebas (arba nedidelis gumbas)
1l vištienos sultinio
2 stiklinės sauso balto vyno
200g grybų
200g vištienos
Keleto rozmarino spygliukų
Alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų
Risotto

Pirmas žingsnis - pasiruošti sultinį. Daugelis renkasi tiesiog kubelį, bet kartais galima save palepinti ir namuose gamintu sultiniu. Viskas priklauso nuo to, kiek laiko turiu.

Jei laiko turiu, tada į puodą su vandeniu sudedu du vištienos ketvertukus (mėsą nuo jų vėliau panaudoju risotto), keletą česnako skiltelių, kuokštelį šviežio čiobrelio, juodųjų pipirų ir druskos.

Verdu apie vieną valandą, atskiriu sultinį nuo priedų, nugriebiu riebaliukus ir baigta. Su dviem vištienos ketvertukais paruošto sultinio kiekio užteks ilgam - kadangi sultinį darau labai švelnaus skonio, tad jo gaunu beveik 3-4 litrus. Tiek, kiek šiandien nereikės, supilu į dėžutes ir užšaldau šaldiklyje iki sekančio risotto ar sriubos. Čia yra vienas kelias, bet greitas kelias reikalauja tik litro verdančio vandens ir sultinio kubelio - tavo teisė rinktis.

Sekantis žingsnis - paruošti ryžius. Risotto ruošime yra daug procedūrų, bet aš pasistengsiu viską sudėlioti labai paprastai. Pirmiausiai susmulkiname salierą, morką, svogūną, česnaką ir sudedame į puodą, kuriame gaminisime risotto, su šlakeliu aliejaus kepti (puodą panaudojame vietoje keptuvės). Kepame ant vidutinio karščio, siekiame sukurti gerą skonio bazę ryžiams (tai vadinama sofritto).

Po maždaug 8-10 minučių supilame ryžius ir juos šiek tiek paskrudiname (italai tai vadina tostatura). Tuomet supilame dvi stiklines balto sauso vyno ir leidžiame įvykti magijai.

Ryžius tolygiai, lėtai maišome ir nuolatos pilame po samtį šilto sultinio. Toks procesas trunka apie 20 minučių, per kurias ryžiai tampa ne visiškai minkšti (al dente) ir išleidžia tiek krakmolo, kad vien į juos žiūrint seilė tįsta. Svarbiausia - nuolatos maišyti ir jokiais būdais neleisti prisvilti - ryžiai turi būti apsemti sultiniu, bet nepaskęsti.

Paskutinis žingsnis - priedai. Tai yra fantazijos reikalas - ką tik nori, kaip tik nori, svarbiausia, kad būtų skanu. Mano pasirinkimas yra paprastas, nes po sultinio virimo turiu likusios vištienos, kurią suplėšiau gabaliukais ir turiu keletą grybų.

Gaila, kad šiuo puikiu metu neturiu galimybės grybauti, bet švieži miško grybai fantastiškai dera su risotto. Iki ryžių virimo pabaigos likus 5 minutėms, įkaitinu keptuvę, pilu šlakelį aliejaus, dedu vištieną, stambiai pjaustytus grybus, pabarstau smulkiai sukapotu rozmarinu ir pakepęs 5 minutes sudedu kartu į puodą su ryžiais.

Risotto nuimu nuo kaitros, palieku 5-10 minučių pabręsti (leidžiu skoniams susimaišyti) ir tada belieka kviesti visus namiškius prie stalo.

Skanaus!
Martynas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)