Tarp kitko: ryžiai plovui turi būti ilgi ir skaidrūs, tačiau jokiu būdu negarinti. Jeigu naudosite apvaliąsias ar neskaidrias ryžių rūšis, kuriose gausu krakmolo, tai gaminamas plovas pavirs į lipnią košę. Geriausia pirkti specialius tam patiekalui skirtus ryžius. Tokie ryžai stipriai padidėja verdami ir išlieka birūs.

Plovui reikės:

1 kg avienos kumpio,
1 kg ilgagrūdžių ryžių,
300 g lašinukų arba aliejaus,
1 kg morkų,
3 – 4 nedideli svogūnai,
2 – 3 česnako ropelės,
1-2 aštrieji pipirai, švieži arba džiovinti,
1 arbatinis šaukštelis džiovinto raugerškio uogų,
1 arbatinis šaukštelis kalendros sėklų,
druskos.

1. Ryžius nuplauname iki skaidrumo. Užpilame šiltu vandeniu, įberiame žiupsnelį druskos ir paliekame 3-4 val.

2. Avienos kumpį supjaustome1,5 cm kubeliais, svogūnus – plonais pusrutuliais, lašinukus – 1cm kubeliais; morkas – 1cm storio šiaudeliais. Nulupame česnako ropelę, bet nedaliname skiltelėmis.

3. Įkaitiname gilią keptuvę, sudedame lašinukus ir pakepiname, kad iš jų ištekėtų riebalai. Tai atliekame ant vidutinio karštumo ugnies nemaišydami. Taip kepinant riebalai išliks skaidrūs. Atsiradusias putas nugraibykite.

Ugnį padidinkite iki didžiausios. Jeigu pjaustant mėsą liko kauliukas, apkepinkite jį iki gražios rudos spalvos ir padėkite atskirai, o riebalus vėl pakaitinkite. Jeigu plovo gaminimui naudojate augalinį aliejų, tai jį pirmiausiai reikia pakaitinti iki pasirodys šviesus dūmelis, tada įdėkite žiupsnelį svogūnų, pakepinkite juos iki pajuodavimo ir išimkite – tai labai pagardina riebalų skonį.

4. Sudėkite svogūnus ir maišant apkepinkite iki auksinės spalvos, kol jie taps traškūs. Kitu atveju mėsa troškinsis, o ne keps.

5. Sudėkite mėsą, ją apkepkite kartkartėmis pamaišydami, kol apskrus plutelė.

6. Sudėkite morkas ir kepkite viską nemaišydami 2-3 min. Geriausiai gaminti plovą ant ugnies kūrenamos malkomis – tokia ugnis yra kaitresnė ir tinkama plovo gaminimui. Gaminant plovą ant elektrinės plytos reikėtų naudoti ne gilią keptuvę, o storasienį puodą. Jis gali būti špižinis arba greitpuodis, tik jokiu atveju ne emaliuotas. Jeigu gaminate ant dujinės ar elektrinės viryklės, tai duotą recepte produktų kiekį reikėtų sumažinti dvigubai arba trigubai, arba apkepti juos per kelis kartus mažesniais kiekiais. Tokiu atveju svogūnus galima kepti po mėsos, o vėliau juos galima visai išimti – nei skoniui, nei patiekalo išvaizdai tai neturės įtakos.

7. Sumaišykite morkas su mėsa ir kepkite dar 10 min. nuolatos maišant.

8. Kalendros sėklas suberkite į keptuvę. Sumažinkite ugnį iki vidutinės ir morkas pakepkite kol jos suminkštės dar 5-10 min.

9. Į keptuvę įdėkite apskrudintą kauliuką. Užpilkite verdančiu vandeniu, kad viskas būtų apsemta apie 2cm. Įdėkite česnaką. Jeigu naudojate džiovintus pipirus, sudėkite ir juos nesmulkindami. Ugnį sumažinkite ir troškinkite apie 40 min. – 1,5val. Pasūdykite – buljonas turi būti truputėlį sūrokas. Kai vanduo jau bus beveik išgaravęs ir riebalai taps skaidrūs, nuplaukite ryžius dar kartą šiltu vandeniu ir leiskite gerai nusivarvėti. Jeigu naudojate šviežius karčiuosius pipirus, tai dabar pats laikas juos sudėti į keptuvę. Ugnį padidinkite iki didžiausios ir suberkite ryžius lygiu sluoksniu, nesumaišydami mėsos su morkomis.

10. Verdantį vandenį supilkite į keptuvę, kad apsemtų ryžius 3cm sluoksniu. Vandenį, kad nesuardytumėte ryžių sluoksnio, pilkite per kiaurasamtį.

11. Vanduo turi užvirti kuo greičiau ir visame paviršiuje, todėl keptuvę 1-2 min. galima uždengti dangčiu. Kai vanduo nugaruos nuo ryžių sluoksnio, ugnį sumažinkite, kad plovas neprisviltų. Kai nestipriai trinktelėjus per ryžių paviršių kiaurasamčiu girdėsime duslų garsą, padarykite plona lazdele ertmę iki pat keptuvės dugno. Jeigu vanduo ne pilnai išgaravo, jis dar putos ir šnypš. Paragaukite ryžių – jie turi būti beveik paruošti. Jeigu ryžiai dar kietoki, įpilkite į keptuvę dar 50ml vandens.

12. Kai visas vanduo išgaruos, išlyginkite ryžių paviršių, pridenkite keptuvę dangčiu arba tinkamu pagal dydį dubeniu. Ugnį sumažinkite iki minimumo ir palikite plovą ant ugnies dar 20-30 min.

Keptuvę nuimkite nuo ugnies, atidenkite, atsargiai pamaišykite plovą, prieš tai išimdami česnaką ir pipirų ankštis. Patiekalą sudėkite į lėkštę ir patiekite su svogūnų, pomidorų ir aštriojo pipiro salotomis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)