Didžiausią pasisekimą turi trys Elytės kepiniai: varškės pyragas, „barankytės“ ir naminiai per mėsmalę išsukti sausainiai. Buvusi finansininkė, daug metų dirbusi „Dailės“ fondo prekybos valdyboje, vėliau – Mokslo ir studijų fonde, sūnui Audriui su šeima išsikėlus į savo butą, dabar gyvena viena. Todėl ir prie puodų suktis tenka rečiau.

Laisvalaikis prabėga skaitant, žiūrint televizorių, lankant operos spektaklius, bendraujant su draugėmis. Tačiau savo firminiais patiekalais ji visada palepina artimuosius per šventes, laukdama svečių. Pamačius padėklą su „barankytėmis“, iškart pasigirsta jų entuziastingas „mmm, niam niam“...

Elytė nėra iš tų žmonių, kurie pasikliauja labai drąsiais kulinarijos eksperimentais. Ji mėgsta laiko išbandytą „virtuvės klasiką“.

„Aš daug ką gaminu taip, kaip išmokau iš savo mamos Juzės Mučinienės, aukštaitės nuo Molėtų. Naminių sausainių ir „barankyčių“ receptai paveldėti iš jos“, – prasitaria Elena Didžiulienė.

Elytės firminiai saldumynai 

Reikia trijų kiaušinių, jei labai dideli naminiai, užteks ir dviejų, beveik pilnos stiklinės cukraus, 100 gramų tikros grietinės, kupino šaukšto geros riebios varškės, šaukštelio kepimo miltelių. Miltų imame tiek, kad susiminkytų kočiojama, bet nekieta tešla.

Iškočiojus lakštą (maždaug 1,5 cm storio) stiklinaite išspaudžiame skrituliukus. Viduriukus geriausia išspausti siuvimo antpirščiu, nes „barankytės“ skylė neturi būti didelė. Į gilią keptuvę pilame daug aliejaus, kai jis įkaista, sudedame „barankytes“ (jos turi aliejuje ne kepti, o virti plūduriuodamos).

Keptuvėje jos padidėja, išsipučia. „Barankytės“ kepa greitai, todėl šeimininkė turi būti atidi, kad jos nesudegtų. Apkepus vienai pusei, apverčiame ant kito šono. Dar šiltas „barankytes“ reikia apibarstyti miltiniu cukrumi.

Naminiai senoviški sausainiai 

Imame 200 gramų grietinės, 200 gramų sviesto, 3–4 kiaušinius, stiklinę cukraus, šaukštelį kepimo miltelių, miltų tiek, kad susiminkytų apyminkštė, bet gana standi tešla.

Nuimame mėsmalės peiliuką ir sietelį, ant „gerklės“ uždedame specialią formelę, per kurios skylę, sukant rankeną, eis rantuota tešlos juosta. Ją pjaustome norimo ilgio gabalėliais ir dedame į folija išklotą skardą. Sausainius kepame karštoje orkaitėje, kol gražiai pagelsta. Apversti nereikia. 

Varškės pyragas

2 trynius ištriname su 2/3 stiklinės cukraus. Į šią masę burokine trintuve įtarkuojame 200 gramų margarino, dedame šaukštelį kepimo miltelių arba tiek pat sodos, užgesintos actu. Miltų pridedame tiek, kad išeitų biri tešla.

Pirštais sutrynę ją į trupinius, padedame į šaldytuvą, kol paruošime varškės masę. Jai reikia 600 gramų geros varškės, 1/3 stiklinės cukraus, 4 trynių. Viską ištriname ir įtarkuojame vieną nuplautą citriną su visa žievele, pridedame šaukštą manų kruopų. 

6 baltymus išplakame iki putų ir atsargiai įmaišome į varškės masę. Skardą išklojame folija ir suberiame į ją 2/3 tešlos trupinių. Ant išlyginto jų sluoksnio lygiai paskleidžiame varškės masę, viršų užbarstome likusiais trupiniais. Dedame į karštą orkaitę ir kepame apie 45 minutes. Iš skardos pyragą išimame tik gerai atvėsusį, pjaustome norimo dydžio gabalėliais.