-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na, kiekvienas žmogus skirtingas, kiekvienas individualus, tad ir patirtą stresą arba stresinę būseną ar situaciją išgyvena skirtingai.

Dažniau juokis - nes juokas gamina vitaminą C. Kasdien rodyk, kad myli - nes meilės reikia ir dideliam, ir mažam, ir žmogui, ir gyvūnui, ir visiems judantiems padarėliams.

Nesisielok - džiaukis. Mėgaukis grožiu.

Liaukis stengęsis visiems įtikti. Laikas įtikti sau.

Negyvenk su tuo, kas nemiela širdžiai. Svarbiausia - pirmiausia pripažinti, kad pakliuvau į stresinę būseną arba situaciją. O nugalėti taip pat nėra sunku, na, pirmiausia išgeriu stiklinę vandens, tiesiog stengiuosi pakeisti aplinką ir vietą, tiesiog stengiuosi kontroliuoti save.

Daugeliui padeda gyvūnai, o man visoje toje situacijoje geriausiai gelbsti mano šeima, o ypač mažylis, kuriam dar bus tik metukai, kai pamatai tą mažą ropojantį dvikojį žmogeliuką, kuriam seilės tįsta iki žemės, visos blogos emocijos kaip mat išgaruoja, kai jis tiesia rankeles į mane, tiesiog apima tokios akimirkos, kad niekas nevertas nei kruopelytės sukelti streso mūsų gyvenime.

Tad būkime sveiki, mylėkime ir gerbkime savo artimuosius, tad mes visa šeima susirenkame išgeriame žalios arbatos po puodelį, suragaujame kokį skanėstą. Visa tai taip maloniai nuteikia, kad visos didelės stresinės emocijos išgaruoja, pabandykite, padeda. Ir nereikia jokių griebtis vaistų, taurelės ar cigarečių, tai žalinga.

MAMA INGRIDA

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sveiki,

Kadangi dirbu didelėje įmonėje, stresas, nors ir ne savo noru, tampa kasdiene mano gyvenimo dalimi.

Palyginti nuo pirmosios mano darbo dienos šioje įmonėje situacija labai pasikeitė ir į viską žiūriu kitaip. Kadangi esu jauniausia įmonėje vadovaujančias pareigas užimanti mergina, turiu galimybę mokytis iš vyresnių kolegų ne tik einamųjų darbų, bet stresinių situacijų valdymo.

Pirmiausia, kaip ir kiekviena firma teikianti paslaugas, susiduriu su nepatenkintais klientais. Stresinė situacija – garantuota. Jie rėkia, aš atgal, jie pyksta, aš nebeturiu žodžių – taip buvo prieš porą metų.

Šiuo metu tvirtai žinau, kad nepatenkintą ir panikuojantį asmenį lengviausia suvaldyti apsišarvavus kantrybe, t.y. kad ir kaip piktai pašnekovas būtų nusiteikęs, reikėtų kalbėti neapsakomai maloniai, naudoti tokias frazes kaip „Aš jus puikiai suprantu“, „padėsiu jums kuo galėsiu“, „Esate visiškai teisus“ ir pan., tikrai ne kartą pastebėjau, kaip nepatenkintu tonu pradėjęs pokalbį asmuo po malonaus jo išklausymo baigia jį taip pat maloniai. Taigi išvengiama vienos iš dažniausių stresą įtakojančių situacijų.

Kita situacija - tai bloga kolegų nuotaika, kuri įtakoja mūsų aplinką ypatingai greitai, juk, manau, kiekvienas atsikėlęs neapsakomai geros nuotaikos, išklausęs niurzgantį kolegą pasijunta taip pat paniuręs. Nuo nuolat niurzgančių kolegų reikėtų kuo labiau atsiriboti, šnekėti kuo trumpiau, tik aktualiais klausimais, iš anksto suformuluojant klausimus ar pastabas, kad vos pradėję pašnekesį „eitumėte tiesiai prie reikalo“.

Jei kolega tik šiandien yra subjurusios nuotaikos, viskas yra paprasčiau – galima kolegą išklausyti, tačiau neprisiimkite jo problemų sau, nekaupkite jų galvoje ir tuo labiau nediskutuokite su kitais, nes tai užkrečiama.

Jei stresas atsiranda ne dėl darbinių priežasčių, tarkime dėl piniginės situacijos, asmeninių problemų, reikėtų kuo greičiau apie tai išsikalbėti. Emocijų išliejimas - vienas iš geriausių būdų nugalėti stresą (tai, žinoma, nereiškia, kad emocijas reikia išlieti jas „išrėkiant“ ant draugo) Tiesiog pasidalinkite su jums artimu žmogumi dalykais, kurie jus kamuoja, juk vienam tikrai sunkiau surasti sprendimą. Jei tokio žmogaus, su kuriuo galėtumėt atvirai šnekėti nėra, geras būdas yra viską aprašyti.

Tarkim, man būnant toli nuo draugų ir kankinant „juodo pasaulio“ sindromui, susirašiau ant lapo, kas mane kankina, paeiliui, tuomet juos sudėliojau prioritetine tvarka ir pastebėjau tai, kad iš tikrųjų rimta problema buvo gal tik pirmoji, o visos kitos vienaip ar kitaip anksčiau ar vėliau yra išsprendžiamos, tad viena didelė problema atrodė jau nebe tokia baisi. Ir suformulavus ją konkrečiai, sprendimas randamas daug lengviau.

Naudojau žodžius „reikia“, „reikėtų“, tačiau jokiu būdu neperšu savo nuomonės, tiesiog aprašiau, ką man privaloma daryti, kai noriu atsikratyti streso ir gyventi ramiau.

Mane stresas dažniausiai kankina tuomet trūksta mano mėgstamos veiklos, t.y. jei gyvenu vien darbu, jei gyvenu vien mokslais, stengiuosi kuo labiau paįvairinti savo aplinka, užsiimti skirtingais sau mielais dalykais – tai kaip prevencinė priemonė nuo streso atsiradimo, nes kuomet esant visiškam chaosui darbe, žinau, kad vakarą praleisiu šokiuose, arba jei rytoj baisų baisiausias egzaminas, tačiau žinau, kad po jo laukia smagios sesijos pabaigtuvės, viskas atrodo daug gražiau.

Mano nuomone, geriausias būdas išvengti streso yra gyventi nuo vieno gero laikotarpio iki kito, laukti ir tikėtis jo, o stresines situacijas palikti tik kaip paįvairinantį intarpą tarp gražiausių gyvenimo akimirkų, juk be jo gali tapti net ir nuobodu...

Stresuokite sveikai
Ieva.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kažkada kažkuriam sveikatos žurnale perskaičiau straipsnį apie stresą ir būdus su juo kovoti.

Vienas iš būdų buvo – šokio pamokos. Smagiai pasijuokiau. Galvojau – nesąmonė. Labai klydau.

Aplinkybės susiklostė taip, kad galvojau, teks kreiptis pagalbos pas psichologus. Niekada nebuvau pas tokios srities gydytojus, tad bijojau, delsiau. Prieš metus, kai pasaulis atrodė visai niūrus ir juodas, draugė pakvietė kartu su ja lankyti Solo Latino pamokas. Dabar į viską žvelgiu kitaip, išmokau atsipalaiduoti ir džiaugtis gyvenimu. Atradau save iš naujo. Po kiekvienos pamokos grįžtu namo lyg su sparnais.

Dabar drąsiai galiu visiems pasakyti – geriausias vaistas nuo streso ŠOKIS.

Pagarbiai,
Tatjana Uscilienė

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sveiki, labai paprasta - džiaugtis tuo, ką turi.
Daugiau pozityvaus mąstymo, džiaugsmas, kad gyveni, džiaugsmas vaikuose, anūkuose, džiaugsmas mylėti ir būti mylima.

Su pagarba, Česlova

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nenuostabu, kad šiomis dienomis mus gali lydėti pastovi įtampa, abejonės dėl rytdienos, baimė dėl vaikų ateities, baimė dėl darbo netekties. Ir kai apie visa tai pradedi galvoti, tave apima toks baisus jausmas, kad atrodo, tuoj tuoj prasivers žemė ir tave pasiglemš tamsuma... Apima toks stresas, kad atrodo, rytdienos nebėra...

Bet staiga nušvinti ir pagalvoji kad tu ne vienas, tavęs namuose laukia du maži paukščiukai, kurie tau grįžus į namus čiulbės, girsis savo pasiekimais, guosis dėl savo nusivylimų ir norės, kad vakarais jiems paglostyčiau galveles, tai mano vaikai... Ir pasidaro taip gera, kad per dieną patirtas stresas atitolsta.

Dar pagalvoji, kad sugrįžus į namus tavęs lauks žmogus, kuris pasitiks tave šiltu žvilgsniu, trumpu bučiniu ir kvapnia mėtų arbata... Ir vėl supranti, kad per dieną susikaupęs stresas atlėgsta. Supranti, kad kasdieniai rūpesčiai tėra tik nedidelė dalelė pilkumos.

Kai galvoji, kad visur yra bloga ir nebėra išeities, pagalvok. kiek tu turi šviesos, meilės ir gerumo, ir kad esi kažkam labai reikalingas. Kad viskas, kas bloga, tikrai turi pabaigą... Geros mintys, optimizmas tikrai padės...

Vilma Tautavičienė

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KAIP AŠ NUGALIU STRESĄ

Vėl išaušo diena, vėl mane aplanke stresas, mano gyvenimas, kaip iš serialo, galima rašyti scenarijų.

Stresas - mano draugas, susitaikiau su juo, net susidraugavau.

Žinau, kad stresinė situacija nėra draugiška mano organizmui, sveikatai, už tai išmokau ją valdyti, kitaip jau sirgčiau įvariom ligom tikriausiai, stresas silpnina mūsų imuninę sistemą, juodina mūsų gyvenimą. Kai likau viena šiame pasaulyje, turėdama 14 metų, tapau našlaite, tėvas žuvo avarijoje, vienintelis žmogus, kurį turėjau šiame gyvenime, kol nesukūriau naujos šeimos.

Didžiulis stresas, kurį išgyvenau, išmokė mane, kad viskas, kas blogo nutinka mano gyvenime, su tuo reikia kovoti, reikia būti stipriam, nepasiduoti stresui. Viskas, kas nesusieta su artimu žmonių praradimu, neturi būti stresu. Įsitikinau tuo po tėvo mirties, turėjau daugybę rimtų stresinių situacijų, šiuo metu taip pat yra jų daugybė, bet svarbiausia - žinau, kaip jas valdyti. Pirmiausia, jei kas blogo nutinka pasveriu ir prieš, po to viską gerai apmąstau, galų gale nusprendžiu, kad dėl šios situacijos neverta stresuoti, reikia situaciją valdyti ir tas svarbiausia.

Reikia išmokti būt ramiam, ramiai žiūrėti į pasaulį, optimistiškai, nesigriebti taurelės, žalingų įpročių, tai tikrai nepadės, visada tai žinojau, matydama gyvenimo realybę sužlugdytų asmenybių...

Kas labai padeda - tai suvalgyti šokolado, atsipalaiduoti... JUK BŪTENT MŪSŲ GYVENIMO SIELOS ''DRAUGAS'' STRESAS LEMIA DAUG APLINKYBIŲ, SVEIKATĄ, TRUMPINA MŪSŲ GYVENIMĄ, GYVENIMO LAIMĘ IR KOKYBĘ, REIKIA TAI SUPRASTI IR NEPASIDUOTI JAM, VISADA GALVOJANT OPTIMISTIŠKAI, TAIP PAT REIKIA ŽINOTI, KAD JUODA GYVENIMO JUOSTA TĘSIASI NE VISĄ GYVENIMĄ, KAD PO JOS ATEINA IR BALTA JUOSTA, ČIA KAIP DIENA IR NAKTIS...

LILIANA.P.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Norėčiau pateikti kelis būdus nugalėti stresui. Vieni už kitus geresni :)

Mano manymu, geriausias būdas įveikti stresą - daryti tai, kas atrodo didžiausia beprotybė.
Bijai aukščio? Šok su parašiutu. 

Išbandyk įvairias ekstremalias pramogas: vandens (nusileidimo takeliai, vandens motociklai), oro (parasparniai, įvairūs šuoliai parašiutu), gamtoje (vieniems tai - nakvynė gamtoje palapinėje, kitiems - tokios kaip "One parke" ar "Lokės pėdoje"), taip pat: airsoft'ą, dažąsvydį ar panašiai. 

Kai kurie iš šių potyrių gali sukelti tiek streso ir palaimos vienu metu, kad po to stresas bijos pas Jus grįžti.

Atsargiai - įveikta baimė gali sukelti priklausomybę!

Kitas būdas, gal šiek tiek kasdieniškesnis ir pigesnis - daryti nesąmones. 

Nesvarbu kur, kada ar su kuo. Geriausia, jei tai vyksta spontaniškai. Labai smagu artimiausių žmonių kompanijoje, kuri neteis, nesmerks, o tik prisidės. 

Tai gali būti bet kas - per penkias minutes susiruošimas į išvyką, koncertą (geriausia, kad muzika būtų ta, kurios neklausote) ar tiesiog vakarėlio/pasisėdėjimo metu išversta vaikų spinta ir surengtas madų šou (jei vaikų rūbai per maži - tai tik pliusas, bus daug juokingiau ir linksmiau). 

Nesąmones, žinoma, galima daryti ir vienam. Pavyzdžiui: nusipirkti kokią nors kovos menų ar keistų meditacijų knygą.

Žinoma, ne tik ekstremalumai ar savilnksminimas yra būdas nugalėti stresą, yra daug paprastų būdų, kurie gali atpalaiduoti: važinėjimas dviračiu, pasivaikščiojimas gamtoje, muzikos klausymas, fotografavimas, piešimas, rašymas.

Stresą ne tik reikia įveikinėti, bet ir užkirsti kelią jam atsirasti. Jei tikrai žmogus nenori stresuoti - jis darys viską, kad išvengtų to (o mes matome, kad tai padaryti yra realu), tačiau jei žmogus stresuoja ir nieko nedaro, jis tiesiog nori kitų žmonių gailesčio ir užuojautos. Kad stresas nepultų, reikia suprasti, kad darbas ir pareigos yra atsakomybė, o laisvalaikis yra tai, kad gali praskaidrinti gyvenimą ir įnešti grožio į paprastus gyvenimiškus dalykus.

Vienas..
Du..
Trys..

Šypsomės!
o dabar jau galite pradėti naudotis mano patarimais :)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stresas - tai slogi būsena, kuriai būtina priešintis ir nepasiduoti. Aš stengiuosi nepasiduoti stresui, pasinaudodama būdais, kurie man padeda nugalėti šią slogią būseną. Gal kam tai padės ir taip pat pasinaudos mano patirtimi. 

Labai nuramina ir atpalaiduoja karšta vonia, į kurią įmetu keletą saujų jūros druskos su pušų aromatu arba įpilu pušų eterinio aliejaus. Jei noriu dar didesnės ramybės ir palaimos, uždegu keletą dekoratyvinių žvakelių ir guliu vonioje, kvepiančioje pušynu, užsimerkusi ir nieko nemąstau. Gera gulint vonioje paskaityti kokią knygą, bet tada jau ne žvakių šviesoje. Gulint vonioje arba po jos gera išgerti arbatos ir šmurkštelėti į lovą.

Nuotaiką pakelia ir linksma muzika. Pasileidžiu muziką, pati dainuoju ir aktyviai šoku. Tikrai dažnai padeda atsikratyti įtampos.

Pastebėjau, kad įtampą pašalina katinėlis. Sunerimus gera glostyti, jausti, kaip pats gyvūnėlis glaustosi. Mane tai labai ramina. Atrodo, kad sugeria neigiamas emocijas.

Labai padeda poilsis gamtoje. Gera prisiglausti ir apkabinti medį, pasiklausyti vandens šniokštimo prie ežero ar pajūryje, bet kur nėra daug žmonių. Gera pagulėti pievelėje, stebėti skruzdėlyčių ar bitučių darbą. Gal labai vaikiška, bet šis būdas tikrai ramina.

Nuotaikai praskaidrinti labai tinka bėgiojimas rytą ar vakare pamiške ar net stadionu, po to šaltas dušas ir jautiesi lyg iš naujo atgimęs. 

Stresą padeda nugalėti masažai, nebūtinai profesionalūs, galima paprašyti draugės ar sutuoktinio, kad pamasažuotų pečių sritį keletą ar keliolika minučių ir tikrai palieka lengviau, įtampa mažėja. Ar pačiam pasimasažuoti galvą, smilkinius, bet tikrai daugiau atsipalaiduojama, kai masažuoja kitas žmogus.

Nuotaiką gali praskaidrinti ir draugai, gera, kai išsikalbi, papasakoji, kas neramina, tave išklauso, paguodžia, apkabina. Tik, žinoma, reikia tikrų draugų.

Nervindamasi mėgstu tvarkyti namus, o susitvarkius, kai namai blizgėte blizga tampa savotiškai jaukiau ir pačiai ramiau, taip irgi išlieju neigiamas emocijas.

Stresus padeda šalinti ir kelionės, būsto remontai, kai esi užsiėmęs ir nėra kada pasiduoti stresui, bet čia jau kasdien pritaikyti ir tokiu būdu galynėtis su stresu gali ir nepavykti. Prieš tai minėti būdai kasdieniški ir praktiškai išbandyti.

Štai tokie mano streso nugalėjimo būdai. Tikiuosi, kad kam nors pravers, pasinaudos bent vienu iš jų, nugalės stresą ir liūdesį pakeis plati šypsena veide:)

Neringa

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dalinuosi savo mintimis apie stresą ir vaistus "jo gydymui":

Stresą sukelia mūsų reakcija į tai, kas netikėtai ir nemaloniai atsitinka mūsų gyvenime. Lengvesni variantai "kaimynas "užstatė mašiną" ir vėluoju į svarbų susitikimą", sulaukiu agresyvaus skambučio, į namus apsilanko elektros tinklų darbuotojai ir be aiškios priežasties atjungia elektros tiekimą, šventinį Naujųjų vakarą tiesiai pro langą įlekia petarda...

Aš rašau, jog tai "lengvesni variantai", o kažkas iš skaitančiųjų turėjote panašią patirtį, ir jūsų patyrimas sako, jog tai nebuvo lengvesni variantai jums... Viskas priklauso nuo mūsų reakcijos, manau. O kiek žmonių, tiek ir reakcijų. Todėl ir būdai, padedantys mums, sakyčiau "ne nugalėti", o neutralizuoti stresą, gali būti labai skirtingi, individualūs. Netikėto įvykio metu, mes neturime laiko pasirinkti, kaip reaguoti. O mūsų reakcija tiesiogiai proporcinga streso padariniams (pasiliekantiems kūne ir emocinėje atmintyje). Bet mes galime pasirinkti, kaip priimti susidariusią situaciją ir jos rezultatus.

Man padeda kvėpavimas įvykio metu. Stengiuosi kuo trumpiau jį sulaikyti. Gilesni įkvėpimai per nosį ir iškvėpimai per burną padeda stresą tiesiog iškvėpti, išpūsti, kad jis neužstrigtų ilgam ir neapsigyventų mano kūne. Mintis - "viskas pareina" - taip pat padeda. Koncentracija į savo rankas - pamatyti jas realiai ir aiškiai - mobilizuoja, padeda pereiti į logišką veiksmą.

Stresą galėčiau simboliškai pavadinti "naminiu gyvūnu", kuris labai jaukiai įsitaiso bet kokiame žmogiškame kūne, jei jis su tuo sutinka. Bet aš juk esu savo kūno šeimininkė ir suprantu, jog net ir mieliausią "gyvūną" verta išvesti laukan... bent pasivaikščioti. Įsivaizduokit, jei kiekvienas mūsų patirtas stresas apgyvendintų mūsų kūne po vieną naminį gyvūną... Ar lengva būtų judėti, kvėpuoti, nerūpestingai gyventi, juoktis..?

Nesudėtinga pasitikrinti, kiek tų "naminių gyvūnų" gyvena mūsų viduje. Tiesiog pasiklausykime savo kvėpavimo, žvilgterkime į veidrodį...  taip, dažniausiai mes maitiname tuos naminius gyvūnus papildomomis porcijomis - bandelių, šokoladų, čipsų ar bet kuo, ko jie pageidauja (o jie besočiai...) "Stop" nepasakys. Atvirkščiai - paprašys dar užgerti ar užrūkyti... Taip jau yra - jie reikalauja energijos.

Kai aš tai supratau, - ką maitinu savyje, kam eikvoju savo energiją, atėjo ir suvokimas - kam man tas papildomas krūvis? Intuityviai suradau kelią - patį tinkamiausią man - judesys, šokis. Pradėjau ne tik šokti, bet ir išleisti neigiamas emocijas iš savo kūno atminties. Nes judant kūnui, jis ne tik prakaituoja, įkaista, bet ir nusimeta tai, kas jam nereikalinga. O jei leidžiu sau išreikšti susikaupusias emocijas, atsiranda ne tik kūno, bet ir dvasios lengvumas.

Taip aš atradau šokių terapiją, kuri šiandien padeda ne tik man, bet ir daugybei žmonių, kurie pasirenka gyventi savo gyvenimą.

Šokių terapija - galingas įrankis, tinkantis kiekvienam. Ir padedantis ne tik neutralizuoti stresą, bet ir ugdantis lengvesnį streso priėmimą ir išgyvenimą.

Labai paprasta - įsijunkite jums patinkančią muziką ir leiskite kūnui judėti, visa kita įvyks savaime. Tik nepamirškite kvėpuoti!

Linkiu nepatirti rimtų stresų. Nors ir jų rezultatams gydyti esu atradusi vaistą - šokių terapiją!
Nuoširdžiai,
Ramunė Truncė

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Čia labai sudėtingai rašoma, bet aš paprastas žmogus, tai paprastai ir parašysiu.

Vasarą geriausias vaistas - miškas: uogavimas, grybavimas.Tai taip ramina. Gryname ore ir mintys tik geros, nepiktos.

Sunkus fizinis darbas taip pat neprileidžia blogų minčių. Sunkiai dirbant, nėra kada galvoti. O kaime tų darbų galybė. Tai po sunkaus fizinio krūvio tik į lovą norisi ir net galvoti jau būna per sunku.

O kai laisvesnis laikas, geriausias vaistas nuo streso mums su seneliu tas pats. Galvojam apie anūkus. Kalbam vis, ką jie dabar veikia, kaip jiems sekasi, vis prisimenam jų įdomesnius posakius, jų šunybes. Man keista, kai viena kaimynė sako, kad jai tas pats, kaip jie ten laikosi. O mums ne tas pats. Mums - tai geriausias vaistas nuo stresų ir depresijų.

Aš nesakau, kad seneliai turi auginti anūkus. Tai pačių tėvų darbas. Bet laukti jų atvažiuojant, galvoti, kaip jiems einasi - labai gera. Megzti anūkams kojines - tai močiučių darbas ir geras darbas - raminantis ir kartu naudingas.

Močiutė Vanda

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sveiki!

Kaip žinia, šiuo metu dvyliktokai išgyvena itin sunkų laikotarpį savo gyvenime - pirmuosius rimtus egzaminus, kurie, galima sakyti, nulems jų artimiausią ateitį. Aš taipogi ne išimtis.

Ilgai svarsčiau, kaip įveikti stresą. Esu palyginti pakankamai gerai besimokanti abiturientė, bet bijau. Labai bijau. Bijau ne tiek pačių egzaminų, kiek to laukimo... Taigi vieną vakarą sumąsčiau, jog norint įveikti stresą visų pirma reikia įrodyti sau porą dalykų. Tad atsisėdau išvėdintame kambaryje, užsidegiau mėgstamą smilkalą ir įsijungiau ramią muziką. Užsimerkiau. Galvojau tik apie gražius dalykus... Apie dalykus, kurie primena man šilčiausius prisiminimus, kurie glosto širdį ir suteikia šypseną.

Įsivaizdavau, kad su geriausiais draugais einame į puikaus filmo premjerą. Kad valgau mėgstamiausius ledus. Kad deginuosi prieš vasaros saulutę. Kad susitinku žavų nepažįstamąjį ir jis man mirkteli. Kad į kojas glaustosi mažas ir pūkuotas kačiukas... Galų gale, ištariau mintyse, tuo metu lyg stebuklingus žodžius - aš galiu. Ištariau ir priverčiau save tuo patikėti. Darkart mintimis perbėgau per visas savo svajones ir atsidusau: „Taip, aš tikrai galiu.“

Mano nuomone, norint įveikti stresą nereikia gerti vaistų, alkoholio ir t.t. Paprasčiausiai, reikia nusiraminti, įkvėpti gryno oro ir priminti sau, kokiame nuostabiame pasaulyje mes gyvename.

Kartais atrodo, jog mums trūksta tiek ne daug.

Giedrė

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Labai apsidžiaugiau, pamačiusi šį konkursą. Tiksliau, daugiau apsidžiaugiau dėl galimybės pasidalinti tikra patirtimi, kaip realiais būdais įveikti ar bent sumažinti stresą, nes dažnai paskaitau panašaus pobūdžio straipsnius ir nusiviliu kiekvieną kartą. Beveik kiekviename iš jų sutinkame populiarius posakius kaip „sveikame kūne – sveika siela“, „sveikai maitinkitės, sportuokite“ ir pan. Atrodo, kad tokius straipsnius rašo žmonės nesuprantantys, nepabuvoję tokiose situacijose.

Pavyzdžiui, didelė dalis žmonių, esančių streso būsenoje ar besinervinantys net negali pagalvoti apie maistą, nei sveiką, nei pusfabrikačius. Supykina vien mintis, kad reikia kažką įsidėti į burną. Taip ir su kitais panašaus pobūdžio patarimais. Aš nenoriu paneigti, kad sveikas maistas ar sportas turi didelę įtaka žmogaus savijautai, bet tai ne pirmosios pagalbos priemonės streso atvejais. Aš jas pavadinčiau profilaktinėmis, padedančiomis palaikyti bendras gyvybines ir psichines jėgas.

Visų pirma kovoje su stresu nėra vieno veiksmingo metodo. Su stresu skirtingai kovoja moterys, vyrai, jaunuoliai ar pagyvenę žmonės. Ir tai kas tinka vienam nebūtinai padės kitam. Todėl būtina gerai suprasti savo situaciją, problemą ir galimybes kovoti su ja. Bandysiu kuo glausčiau išdėstyti visus būdus streso nugalėjimui ar bent jo sumažinimui.

1. Kaip jau minėjau, būtina suprasti savo situaciją, t.y. nustatyti, kas iš tikro sukelia stresą. Nes per ilgai tam tęsiantis žmogus „pasiklysta“ ir nebeįžvelgia, kur slypi visų nervų priežastis. Kliūna viskas iš eiles: kaimyno automobilio signalizacija, per lėtai aptarnaujanti kasininkė ir pan. Žmogus pradeda kovoti su tais šalutiniais dirgikliais, tuo tik labiau darydamas sau žalą.

• Jeigu galvojate, kad problema yra dėl šiuo metu sunkios ekonominės situacijos ir jos pasekmių kaip darbo praradimo, pajamų/algos sumažėjimo, stipriai padidėjusio krūvio ar pailgėjusių valandų darbe ir pan., tokio tipo stresą neįveiksite tradiciniais literatūroje siūlomais būdais. Šitas vidinis išgyvenamas jausmas yra ne dėl jūsų kaltės ir neieškokite būdų kaip „gydyti“ save. Pasimokykite iš šios situacijos, kad konkurencija ir krizė paliečia visus ir norint išgyventi šioje kovoje jūs turite panaudoti visas savo protines jėgas.

Todėl neeikvokite savo jėgų ir nervų kivirčydamiesi su kaimynais, ar kitais jūsų nepasitenkinimą sukeliančiais subjektais, o pasistenkite pabendrauti, išgauti kokių naudingu žinių, kontaktų dėl naujų idėjų ar galimybių užsidirbti papildomų pajamų. Pavyzdžiui, pradėkite domėtis, kokių prekių ar paslaugų paklausa yra šiuo metu, gal turite gerų pažįstamų, kurie gali iš užsienio nebrangiai atvežti populiarų mobilų telefoną ar nešiojamą kompiuterį, kurį iš jų nupirkę, parduosite su pelnu? Gal per juos surasite kontaktų, tiekėjų, su kuriais užmegsite ryšius ir pradėsite savo naują prekybininko karjerą?

O gal turite sodybą, kolektyvinio sodo namą? Ką galvojate apie galimybę auginti grybus? Internetas mirga šiuo metu užsienyje siūlomomis namų sąlygomis auginamų grybų rūšimis. O gal esate puiki rankdarbių meistrė? Pasidomėkite galimybe savo dirbinių pardavimu per internetą užsienio šalims (Ebay, Etsy, Artfire, 1000Markets ir pan.). Gal jūsų uošvė užsiima rankdarbiais? Įkinkykite ją į darbą, kad prisidėtų. Ir dar begalės panašių idėjų, kurioms turite skirti savo dėmesį. Pirmyn!

• Jeigu galvojate, kad pagrindinė problema yra ne dėl bendros ekonominės situacijos ir jos pasekmių ar panašių specifinių situacijų, tuomet prašome skaityti toliau ir išbandyti mano siūlomus streso mažinimo ir nugalėjimo metodus.

2. Dažniausiai stresą žmonės išgyvena darbe, nes čia praleidžia didžiausią savo dienos ir gyvenimo dalį. Su darbu susijusių streso situacijų yra be galo daug. Aš negaliu pasiūlyti sprendimo stresą sukėlusiai problemai, bet štai keletas metodų kaip padėti nugalėti susikaupusią įtampą, atgauti pusiausvyrą:

• Jei esate ypač įtemptoje padėtyje, kai nuo įtampos galva skyla (pvz. susirinkime), pasistenkite žūtbūt ištrūkti, tinkamu momentu atsiprašyti bent kelioms minutėms į nuošalią vietą. Tai nereiškia, kad nubėgę į tualetą ar rūkomąjį turit paverkti. Jau vien tai, kad bent trumpam ištrūkot ir pakeitėt aplinką, jus vienu žingsniu sugrąžina į pusiausvyrą. Būtina keletą kartų giliai įkvėpti ar atsigerti vandens, tada bandykite patalpoje ar per langą įžvelgti kokį nors objektą (gėlę ant priešais esančio pastato palangę, automobilio numerius, kalendoriaus paveiksliuką ant sienos ir pan.).

Stebėdami objektą, negalvokite apie tą situaciją, kurioje ką tik buvote. Jūsų tikslas - 1-2 minutėms nukreipti savo dėmesį. Tam turit priversti save pastudijuoti stebimą objektą, pvz. kokia gėlės spalva, kiek apytiksliai centimetrų yra jos aukštis, kokia gaunasi suma, sudėjus mašinos numerius ir pan. Bandant atlikti matematinius veiksmus rezultatai yra geriausi. Tada dar sykį giliai įkvėpkite ir grįžkite. Situacija grįžus nepasikeis, bet jūs ką tik gavote įkvėpti „šviežio oro“, nurimot ir galėsite daug labiau kontroliuoti save nei prieš kelias minutes.

• Darbe daugelį situacijų galima numatyti, suplanuoti. Todėl visada stenkitės pasiruošti, kad nebūtumėte išmušti iš vėžių. Netgi pasiplanuokite savo elgesį, reakciją, ką darysite vienu ar kitu momentu.

Pvz. pasiruoškite daugumai situacijų atsakymus viršininkui iš anksto, kurie jums padės streso metu, nes kai pokalbis vyks, jūs negalėsite taip šaltai suformuluoti minčių ir atsakymų, kaip iki pokalbio, patogiai įsitaisę savo kėdėje. Kai mintyse sumodeliuosite įtemptą artėjantį pokalbį ir savo elgesį, tai tas pokalbis bus kaip antrą kartą išgyventas įvykis su silpnesniu įspūdžiu jums, t.y. mažesniu stresu ir jo pasekmėm. Jūs labiau kontroliuosite padėtį.

• Įtemptame darbe labai svarbu per pertraukas pagal galimybes išeiti į gryną lauką. Stenkitės per jas nebėgti tvarkyti reikalų į banką ar apsipirkti. Tai tik padidina stresą toks bėgimas. Jei esate vienas iš tų žmonių, kurie negali tuščiai vaikščioti be reikalo, atsisėskite lauke ant suoliuko ir pakalbėkite su jums malonius jausmus sukeliančiais žmonėmis ar pažaiskite savo mėgstamą mobilaus telefono žaidimą. Po tokios pertraukos jūs pasijusite žymiai geriau, jūsų darbas bus efektyvesnis. Bet koks trumpalaikis dėmesio nukreipimas gryname ore yra efektyviausias būdas nugalint stresą.

3. Toliau išvardinti kai kurie metodai kovoje su stresu tiktų ir darbo situacijoms, bet klasifikacijos tikslu būtų geriau juos priskirti bendriems gyvenimo atvejams. Pažinkite save, kas greičiausiai jus išmuša iš vėžių:

• Jei tai tam tikros televizijos laidos, nežiūrėkite jų, jei mašinų kamščiai – pasirinkite važiavimo laiką, kai jie ne tokie dideli arba pasirinkite kitą kelią, jei apsipirkimas parduotuvėje – susitarkite su savo šeimos nariais, pasiskirstykite dienas ir laiką, kada būna mažiausiai žmonių ir pan.

• Jei didžiausią stresą sukelia tam tikri asmenys, kurie pastoviai pastato jus į įtemptą situaciją, stenkitės vengti kontakto su jais. Jei tai yra kažkas iš jūsų giminės, bandykite trumpinti ir retinti susitikimus. Jūsų sveikata ir jūsų šeimos gerovė, santarvė namuose turi būti svarbiausia. Būtinai aptarkite tai ir atvirai pakalbėkite su savo gyvenimo partneriu/-e, suraskite kompromisą.

Jei stresą kelia bendradarbis/-ė, stenkitės savo energiją ir nervus skirti pakilimui karjeros laiptais, kad nuo jų pabėgtumėte arba pakalbėkite su savo viršininku dėl galimybės būti perkeltam į kitą skyrių, bet jokiu būdu nenurodykite savo tikros priežasties, suraskite pakankamai svarių ir įtikinamų argumentų.

• Jei jūs greit užsiplieskiate ir stresuojate, dalyvaudami tam tikrose diskusijose (apie religiją, politiką ir pan.), venkite jose dalyvauti ar iškelti šias temas. Jei jums tai yra būtina, tuomet jūsų įsitikinimai ir pažiūros gali būti išreikšti kitais būdais, netiesioginėje diskusinėje aplinkoje, pvz. rašant straipsnius internete.

• Jei jūsų santykiai su artimu žmogumi, antrąja puse tapo stresiniai, rimtai viską apgalvokite, prieš priimant bet kokius sprendimus. Vienareikšmiškų patarimų šio tipo stresui nugalėti nėra, viską lemia jūsų abiejų noras viską išspręsti. Štai keletas pagrindinių žingsnių. Atvirai reikškit jausmus ir mintis, net jei tai anksčiau nepadėjo. Šį kartą pabandykite kalbėti ramiu tonu, nekelti balso ir mažiau gilintis į emocijas, smulkmenas, kalbėkite tik apie svarbius bendro gyvenimo dalykus. Būkite pasiruošę eiti į kompromisus, ne vien tik jų reikalauti iš kitos pusės. Būkite iniciatoriai, sprendžiant šias problemas, nelaukite, kuris greičiau palūš nuo įtemptų santykių.

• Jei jums stresą kelia pastovus nesuspėjimas, bėgimas, geriau paskirstykite savo laiką. Gal verta kažkokių dalykų atsisakyti ar paprašyti kitų pagalbos vardan savo sveikatos? Turėkite savo gyvenimo tikslus. Turėkite savo dienotvarkę, kad jūsų laikas būtų kuo protingiau suplanuotas, įtraukite savo šeimos narius ar draugus, jūs gi ne vienas.

• Jei jus kamuoja stresas, pradėkite daugiau stebėti aplinką, tokius dalykus, kuriems jūs nesuteikdavote anksčiau jokios reikšmės. Šioks toks jūsų minčių ar elgesio krypties pakeitimas gali būti sėkmingas streso įveikimas. Pvz. pasakykite komplimentą nepažįstamai močiutei gatvėje, pamojuokite kamštyje sėdinčiam susiraukusiam žmogui ir pan.

• Jei jūs negalite pakeisti streso šaltinio, stenkitės į jį pažiūrėti iš kitos pusės. Pvz. Jei esate kamštyje, nustokite nervuotis ir pasinaudokite proga apžiūrėti aplinkinius pastatus, stotelėje stovinčius žmones ir pan.

• Įvertinkite savo problemą, kuri sukelia jums stresą. Ar ji bus dar tokia svarbi po savaites, mėnesio, metų? Gal tai laikina ir nėra reikalo dėl to taip nervuotis?

• Peržvelkite savo prioritetus. Gal jūs per daug iš savęs reikalaujate, tokiu būdu sukeldami dirbtinę stresinę situaciją? Pasistenkite nebūti perfekcionistais, stenkitės džiaugtis savo pasiekimais, net jei jie ir tokie, kokių tikėjotės.

• Kai jus užvaldo stresas, stenkitės į viską pažvelgti teigiamai, prisiminkite malonius savo gyvenimo įvykius, savo stiprybes ir unikalumą.

• Atsipalaidavimui nuo streso padeda tokie dalykai kaip glostymas savo augintinio, pasilepinimas vonioje su žvakėmis, pasivaikščiojimas gamtoje, dienoraščio rašymas, pasimėgavimas kavos ar arbatos puodeliu, knygos skaitymas, muzikos klausimas, komedijos žiūrėjimas, darbas sode, kaime ir kt. Neatimkite iš savęs brangių savo laisvalaikio akimirkų. Jei esate užsisukusios gaminant valgyt, tvarkant namus ir prižiūrint tris savo mažamečius, paprašykite vyro ar kito artimo žmogaus nors kartą per savaitę ar mėnesį padaryti šventę ir leisti jums pasimėgauti valandėle visiškos ramybės, išvedus vaikus pažaisti į lauką.

• Jei užvaldė stresas, jokių būdų neizoliuokite savęs ilgam laikui nuo kitų žmonių. Stresas gali pereiti į depresiją. Tarp savo artimų draugų ir šeimos tikrai atsiras bent vienas žmogus su kuriuo jūs norėsite praleisti laiką ir pasikalbėti.

• Jei nepavyksta sumažinti streso šiais metodais, jokiu būdu nesigriebkite patys vaistų ar raminančiųjų. Nesigėdykite kreiptis į specialistą. Tai nereiškia, kad jums būtinai reikės gydymo, gal užteks pasikalbėti, išdėstyti savo problemą ir specialistas greit nurodys tikrąją streso priežastį, kurios jūsų draugai ir jūs neįžvelgėte.

Živilė

--------------------------------------------------------------------------

Išmokite džiaugtis tuo, ką turime.Sutelkiu dėmesį į dabartį. Koncentruokitės į tai, ką darote šiuo metu, o ne į tai, ko dar neatlikote. Kitaip tik eikvosite energiją, blaškysitės ir didinsite įtampą.

Pažinkite save. Įvertinkite savo privalumus ir trūkumus. Silpnybės duotos tam, kad jas įveiktumėte, todėl nesigraužkite dėl savo trūkumų, bet stenkitės juos įveikti.

Sveikai ilsėkitės. Gerai išsimiegokite, dažniau būkite gryname ore, bendraukite su draugais.

Šypsokitės. Besišypsant dirba raumenų grupės, į smegenis siunčiančios signalą "viskas puiku, aš gerai nusiteikęs". Smegenys endokrininei sistemai duoda komandą gaminti "laimės" hormoną endorfiną ir stabdyti streso hormono kortizolio gamybą.

Sportuokite. Mankšta, fizinis darbas, vaikščiojimas, bėgiojimas ir kita fizinė veikla yra veiksmingas būdas „sudeginti“ streso metu organizme susikaupusias kenksmingas medžiagas, sustiprinti nervų sistemą, pagerinti nuotaiką.

Sveikai maitinkitės. Vartokite daugiau vaisių ir daržovių, valgykite reguliariai ir saikingai. Neslopinkite streso cigarete ar alkoholiu, nes tokie deriniai gali būti itin pavojingi. Mažiau vartokite kofeino ir cukraus, nes jie sukelia tik trumpalaikį nuotaikos pagerėjimą, po kurio dažnai pasijuntama blogiau.

Kontroliuokite įtampą. Stenkitės savo dėmesį nukreipti toliau nuo blogų minčių. Mažiau bendraukite su žmonėmis, kurie jums kelia neigiamas emocijas ar eikvoja jūsų laiką nesibaigiančiais skundais.

Išmokite atsipalaiduoti. Dirbdami darykite pertraukas maždaug kas 90 minučių. Per daug įtemptas darbas didina nerimą.

Štai kaip aš nugaliu stresą, tai man labai padedantys nurodymai, kuriais patarčiau ir jums pasinaudoti.

Sėkmės. Alvida

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Turi savo gerų metodų, kurie padeda nuvyti stresą? Jei tai ne alkoholis, cigaretės, narkotikai, pykčio proveržiai, slapčia sušlamštas tortas - pasidalink, rašyk mums sveikas@delfi.lt ir laimėk puikius "Eglės sanatorijos" įsteigtus prizus!

DELFI ir Palangos sveikatos mokykla birželį skelbia Sveikos gyvensenos mėnesiu ir kviečia visus prisijungti prie sveiko gyvenimo judėjimo bei pradėti rūpintis savo sveikata. Būk aktyvus, apsispręsk ir laimėk SVEIKATĄ!

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją