Kynvos augalas nepriklauso javams, tačiau jų vaisiai kulinarijoje traktuojami kaip grūdai.

Juose yra apie 55 % angliavandenių, 12-18% baltymų, 5-6 % riebalų, 13-14% skaidulų, 9-10% vandens, 3% mineralų. Kynvoje yra subalansuotas rinkinys žmogui reikalingų amino rūgščių - 9 esminės amino rūgštys. Tai reiškia, kad skirtingai nuo kviečių bei ryžių, kynvos nereikia pildyti ankštiniais augalais, ji savaime yra visapusė maistinė kultūra!

Joje gausu skaidulų, mangano, fosforo, magnio, vario ir geležies, vitamino E ir B2. Toks maistinių medžiagų rinkinys itin svarbus diabetikams, ateroskleroze ir migrena besiskundžiantiems žmonėms.

Kynva lengvai virškinama. Joje itin mažai glitimo, todėl alergijos labai retos. Dėl šių savybės kynva pastaraisiais metais labai išpopuliarėjo visame pasaulyje.

Prieš verdant reikia gerai nuplauti, kad pasišalintų kartokas apvalkalas (kartais jis būna pašalintas gamintojo). Ruošti panašiai kaip ryžius: virti pusę puodelio kynvos su vienu puodeliu vandens. Galima prieš verdant pakepinti. Išvirti grūdai tampa spiralės formos ir maloniai traška. Tinka daiginti.

Kynvą galima valgyti kaip karštą košę (su prieskoniais, arba saldžią su riešutais ir vaisiais), šaltą su pupelėmis, moliūgų sėklomis ir žalumynais kaip salotas, dėti į sriubas, daigintas barstyti ant įvairių patiekalų. Iš kynvos gaminami ir makaronai bei miltai.

Grūdai būna juodi, tamsiai rudi, raudoni, rožiniai, gelsvi, balti. Balti ir didesni skaitomi geriausiais. Jei norime laikyti ilgiau nei mėnesį, reikia dėti į šaldytuvą.

Bolivinė balanda su riešutais

Čia siūloma naudoti raudonąją bolivinę balandą (kynvą), tačiau galite išbandyti ir kitą rūšį.

Keturioms porcijoms reikės:

1 stiklinė neriebaus pieno,
1 stiklinė vandens,
1 stiklinė bolivinės balandos,
2 stiklinės šviežių gervuogių,
1/2 šaukštelio malto cinamono,
1/3 stiklinės pakepintų supjaustytų pekanų (arba graikinių riešutų),
4 šaukštai medaus.

Vidutinio dydžio puode sumaišykite pieną, vandenį ir bolivinę balandą. Užvirinkite. Sumažinkite ugnį, uždenkite ir virinkite penkiolika minučių arba kol dauguma skysčio susigers. Išjunkite ugnį; palaikykite uždengtą penkias minutes. Suberkite gervuoges ir cinamoną, sudėkite į keturis dubenėlius ir papuoškite pekanais. Kiekvieną porciją pašlakstykite vienu medaus.

Kol bolivinė balanda verda, pakepinkite pekanus orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje 5-6minutes arba sausoje keptuvėje ant vidutinės ugnies apie tris minutes.

Skanaus!

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)