Anot vieno iš rinkimų organizatoriaus, Edvino Grigaliūno, geriausias keliautojas buvo renkamas atsižvelgiant į įvairius kriterijus – jo kelionių mastą, keliavimo būdų įvairovę, aplankytų šalių kiekį, keliautojo profesionalumą ir kt.

„Mus nudžiugino ne tik keliautojų aktyvumas, bet ir jų amžiaus įvairovė – tapti „lietuviškuoju“ Magelanu pretendavo keliautojai nuo 14 iki 54 metų,“ – pranešime spaudai sako E.Grigaliūnas.

Rinkimų nugalėtojas 25-metų Dainius Kinderis anketoje prisipažino, kas nuo pat vaikystės svajojo apie keliones po „juodąjį žemyną“. Keletą mėnesių intensyviai ruošęsis, vilnietis savo kelionę pradėjo praėjusių metų spalį. Jo tikslas – pasiekti keturis geografiškai labiausiai nutolusius Afrikos taškus: vakarinį Senegale, pietinį Pietų Afrikos Respublikoje (PAR), rytinį Somalyje bei Tunise esančią šiauriausią žemyno vietą.

Prieš pradėdamas savo žygį Maroke, D. Kinderis spėjo susilažinti su PAR laikraščio „Guardian“ žurnalistu, nepatikėjusiu, kad tokį nuotolį galima įveikti neišleidus nė cento vien tik autostopu ir pėsčiomis. Lažybų pabaiga kol kas neaiški, tačiau lietuvis jau spėjo tokiu būdu įveikti puse numatyto maršruto ir šiuo metu yra Namibijoje.

Praėjusiais metais vilnietis autostopu taip pat buvo nukakęs į Gruziją, Armėniją, Turkiją bei Škotiją. Rinkimų nugalėtojas už savo pasiekimus bus apdovanotas GPS imtuvu „Magellan eXplorist 500”.

„Įdomiausio nuotykio“ nominacijoje triumfavo 35 metų Eglė Šatkutė, svetainės road.lt. lankytojus nustebinusi savo nuotykiais politinių neramumų ir karinių konfliktų kamuojamame Kašmyro (Indija) regione. Netyčia nuo savo vietinio palydovo nuklydusiai keliautojai teko susidurti su grėsmingai nusiteikusiu, iki ausų ginkluotu kareiviu, kuris prie jos kabinėjosi.

Šis nuotykis E. Šatkutei galėjo baigtis liūdnai, tačiau mirtinai išsigandusią ir įvairiais įkalbinėjimais agresyviojo žaliūko atsikratyti bandančią moterį išgelbėjo laiku pasirodęs jos palydovas.

Rinkimų nominacijoje „Didžiausias nuklydimas“ nepralenkiamas buvo Augustas Kligys, kuris šiuo metu kartu su vokiete keliautoja klajoja po Centrinę Ameriką. Visą savo kelionę 28 metų vyras apibūdina kaip vieną didelį nuklydimą.

Neturėdami išankstinio maršruto, A. Kligys su kelionės partnere pasidavė atsitiktinumams ir sukorė tūkstančius kilometrų automobiliais, autobusais, traukiniais, jachtomis. Tandemas apkeliavo Panamą, Meksiką, Gvatemalą, Hondūrą, Kubą, daugelį Karibų jūros salų ir kol kas nežino, kokiu maršrutu pasisuks jų kelionė vėliau.

Nominacijoje „Arčiausiai Pietų ašigalio“, renkančioje labiausiai į pietus nutolusiame žemės rutulio kampelyje praėjusiais metais apsilankiusį lietuvį, nugalėtoja buvo paskelbta Giedrė Kavaliūnaitė, pabuvojusi piečiausiame pasaulio mieste – Ušajoje (Argentina), del Fuego (Ugnies Žemės) salų archipelage, esančiame piečiausioje Pietų Amerikos dalyje. Nuo čia iki Antarktidos žemyno yra tik apie 1 tūkst. km.

Geriausio metų keliautojo rinkimuose netrūko ir nenumatytų staigmenų – organizatoriai, sulaukę Gintaro Zavadckio kelionės aprašymų, nusprendė įsteigti specialią nominaciją „Už atkaklumą keliaujant“. Fizinę negalią turintis ir prie vežimėlio prikaustytas vyras buvo apdovanotas už praėjusiais metais vykusias keliones po Baltarusiją ir Rusiją. G. Zavadckis po šias šalis keliavo ne tik traukiniais, bet net ir baidarėmis, kuriomis jis nuplaukė daugiau nei 200 km. Organizatoriai jam taip pat padovanos GPS imtuvą „Magellan eXplorist 100”.

Rinkimų vertinimo komisiją sudarė organizatorių, keliautojų bei žiniasklaidos atstovai, tarp jų ir Lietuvos keliautojų sąjungos prezidentas Algimantas Jucevičius, vienas iš Vilniaus Autostopo klubo įkūrėjų Vladas Sapranavičius, keliautojas ir Lietuvos televizijos laidos „Keliaukim“ bendraautorius Gerimantas Statinis, žurnalo „Kelionės ir pramogos“ redaktorės pavaduotojas bei kiti.

Tiek šių metų nugalėtojų, tiek visų dalyvių kelionių aprašymus galima rasti rinkimų svetainėje www.road.lt/magelanas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją