Visi aplink tik ir giriasi kelionėmis po svečias šalis. Atrodo, iš kuo mažesnio miesto yra jaunas žmogus, tuo labiau veržiasi į platųjį pasaulį. Iš pradžių į Vilnių - studijuoti, po to į užsienį emigruoti. O ką išvis gali tikėtis atrasti mažame Lietuvos miestelyje, jei ir taip užaugai didžiausiame, gražiausiame, moderniausiame Vilniuje?

Kaip dažnai tenka pasiginčyti su žmonėmis, kurie sako, kad tik užsienio šalys vertos turistų dėmesio. Taip, mes neturime tiek daug UNESCO paveldo objektų, neturime aukštų kalnų, mūsų nelepina saulė taip dažnai kaip pietų šalių, bet kaip klystame, kai nežinome, kiek mažų stebuklų galime atrasti savo gimtojoje šalyje.

Kelionei svarbu tinkamai pasiruošti. Į kelionę su brangiausiuoju dabar visada pasiimame 2 dalykus - fotoaparatą ir senas senas „Mūsų Lietuva“ knygas. Jos išleistos beveik prieš 50 metų ir kai pirmą kartą papuolė į mano rankas, į jas žiūrėjau kiek skeptiškai, juk dabar pilna naujų, spalvotų kelionių vadovų po Lietuvą. Deja, vartydamas naujas knygas apie tokį išsamumą ir tokias įdomias istorijas gali tik pasvajoti. Dar praverstų ir trečias dalykas - kiekvienam pagal kišenę – žemėlapis arba GPS.

Trečiojo vis neįsigyjame, bet gal ir gerai, nes taip tik daugiau nuotykių. Kas iš Jūsų galėtų pasigirti, kad 3 kartus apvažiavo mažą Lietuvos miestelį – Lekėčius, ieškodamas ornitologinio draustinio, apie kurį net dauguma vietinių nelabai yra girdėję? Sukdamas trečią ratą imi nervintis, bet dar kartą pabendrauji su vietiniais ir voila - kelias pagaliau nurodomas teisingai!

Ir ką gi aplankyti skeptikams? Krypčių tiek daug... Gal paskirti dieną istorijai ir aplankyti visas Panemunės pilis ir dvarus? Kelionę geriausia pradėti anksti, labai anksti, nes pakeliui Jūsų laukia tiek piliakalnių, kad net sunku patikėti, o į juos užlipti verta.

Jei nepatingėsite, būtinai dar aplankykite Zapyškio bažnytėlę.

Ten galėsite susirengti sau šaunius pusryčius ar pietus, nes šalia bažnytėlės, stovinčios Nemuno pakrantėje, įrengti suoliukai, pastatyta pavėsinė. O ar kada kėlėtės automobiliu per Nemuną? Tai galėsite padaryti Vilkijos prieplaukoje.

O gal pasirinkti vieną iš etnografinių regionų, tarkim Aukštaitiją? Anykščiuose užklydę į Siauruko muziejų pateksite į visai kitą pasaulį. Vos išlipus iš automobilio pasigirsta legendinės Donskio dainos, nukeliančios į Smetonos laikus. Stotyje visus pasitinka stoties viršininkas, kuris draugiškai palydi į savo kabinetą. Gali atsisėsti už jo stalo ir įsiamžinti užsidėjęs pasirinktą kepurę. Po to gali apžiūrėti muziejaus ekspoziciją, pasiklausyti gido pasakojimų ir net pamatyti tikrą vis dar važiuojantį siauruką su tikrų tikriausiais keleiviais!

O gal keliauti į Žemaitiją? Joje sužinosite, kur ir kaip mirė poetas Vytautas Mačernis.

Žemaičių Kalvarijos bažnyčia man turbūt gražiausia Lietuvoje.

Telšiai Jus tikrai nustebins, kaip nustebino ir mane. Tai nedidelis miestelis, tačiau koks gražus, koks išpuoštas studentų ir menininkų darbais.

Pakeliui verta užsukti į Rietavo bažnyčią ir pamatyti sietyną, kuriame buvo įžiebta pirma elektros lemputė Lietuvoje. O kelionę pratęsti verta Mažojoje Lietuvoje, kur Kuršių Nerijoje, jei pasiseks, gali pamatyti laisvėje bėgiojančius briedžius, aplankyti negyvąsias kopas ir kormoranų koloniją, o vakare atsigauti plaukiojant vienu iš vos kelių Lietuvoje belikusių medinių laivų - jūrėnu.

O gal į Suvalkiją? Tokių didingų Vytauto ir Algirdo paminklų, kuriuos radome Prienuose, Birštone, Marijampolėje Vilnius gali tik pavydėti.

O kur dar ta nepaaiškinama ramybė, kuri apima Birštone? Toks tvarkingas ir jaukus miestelis. Gali sau sėdėti Nemuno pakrantėje ir žiūrėti, svajoti, ilsėtis ir, priešingai nei užsienyje, žinai, kad niekas to poilsio tau nesutrukdys, įkyriai nesiūlys nei pigių masažų, nei menkaverčių niekučių. Gali sėdėti, mėgautis ramybe ir galvoti, kad galbūt senatvėje būtų smagu pasenti čia.

O gal į Dzūkiją? Užsilipti ant Merkinės piliakalnio, aplankyti Liškiavos vienuolyną ar praplaukti Ūlą baidarėmis?

Ir net netoli namų yra ne vien Trakai ar Kernavė. Ar jau teko žengti per brąstą per Dūkštos upelį Neries regioniniame parke? Išvaikščioti visus 5 paruoštus takus? Susipažinti su paukščių rūšimis ir mitologinėmis iš medžio išdrožtomis skulptūromis, pažvelgti į Lietuvos miškus nuo Buivydų piliakalnio?

Jei ne - pirmyn į kelią! O sugrįžę galbūt taip pat ištarsite – „O man Lietuvoje gražiausia!”.

Aušra S.

Šis tekstas - konkurso „O man Lietuvoje gražiausia“ dalis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)