Ir tik todėl, kad niekas neieškojo atsakymų į paprastus klausimus, tenkindamiesi „glamūrinių“ žurnalų pateikiamais atsakymais, į visoms moterims rūpimus klausimus. Surašę šiuos atsakymus į vieną eilutę, gauname smagų žaidimą, kurį aš pavadinau „Chuliganai atima galimybę matyti“.

Stebuklingi žodžiai

Klausimas. Ar žinote, kodėl su amžiumi nukaba nosies-lūpos klostės, lūpų kampai, ir kt?
Atsakymas. Oda su amžiumi išsitampo veikiama gravitacijos ir dėl to, kad joje sumažėja kolageno ir elastino kiekis.

Klausimas. Ar žinote, kodėl su amžiumi taip pasikeičia veido bruožai, dažnai neatpažįstamai?
Atsakymas. Oda su amžiumi išsitampo ir „sukrenta“ klostėmis.

Klausimas. Ar žinote, dėl kokios priežasties oda praranda elastingumą?
Atsakymas. Oda su amžiumi netenka savo kolageno ir elastino.

Klausimas. Kodėl su amžiumi kaklo oda suglemba ir susiraukšlėja, o pats kaklas sutrumpėja?
Atsakymas. Todėl, kad veikiant amžiaus nulemtiems procesams, odoje sumažėja kolageno ir elastino gamyba.

Klausimas. Kodėl su amžiumi nusileidžia antakiai?
Atsakymas. Todėl, kad oda išsitampo ir veikiama gravitacinių jėgų krenta žemyn.

Taigi, anot Natalijos Osmininos, tarptautinės veido fitneso mokyklos prezidentės, knygų apie veido atjauninimo teoriją ir praktiką autorės, šio nesudėtingo žaidimo esmė: manipuliuojant tik keliais žodžiais: kolagenas, elastinas, gravitacinės jėgos, amžiaus nulemti procesai, galima sudaryti bet kokias frazes, kuriomis bus atsakyta į visus Jūsų užduotus klausimus. Svarbiausia yra tai, kad taip žaidžia „chuliganai“ – farmacinės korporacijos, kosmetologai, plastikos chirurgai ir susikrauna turtus parduodami „jauninačius“ kremus, kurie esą patemps suglebusią odą, injekcijas, kurios primaitins netenkančią elastino ir kolageno odą, aparatines procedūras, kurios atstatys kolageną, ir skalpelius, kurie nupjaus nereikalingą, išsitampiusią odą. Šiame žaidime visada pralaimi nieko nematanti, akla liaudis, nuolankiai vykdanti „chuliganų“ numatytas žaidimo taisykles ir taip atsisveikindama su pinigais.

Palikim odą ramybėje. Pažaiskime dar!

Įsivaizduokit, kad Jūs, nedaug apie automobilius išmanantis žmogus, ateinate į automobilių remonto įmonę skųsdamasis, kad prastai važiuoja Jūsų mašina. Aiškinate meistrui, kad mašinoje kažkas stuksi, blogai sukiojasi vairas ir t.t. Meistras atsako: „O ko Jūs norite, Jūsų mašina 5 metų senumo, todėl ji nevažiuos kaip nauja. Žiūrėkite, jau ir dažai kai kur atsilupę, kapotas purvinas. Štai, jei ją nuplovus ir išvalius ar perdažius tai ji ir važiuos kaip nauja“.

Netgi jei Jūs niekada nesėdėjote už automobilio vairo, tokie paaiškinimai Jums atrodys nesuprantami. Aišku, kad atlikus kosmetinį remontą, mašina nevažiuos kaip nauja. Taip yra ir su kosmetologais, kurie pasakoja apie Jūsų veido problemas. Kaip po mašinos kapotu yra variklis ir visos sistemos, atsakingos už jo darbą, taip po oda yra visas kaulų ir raumenų pasaulis.

Atrodytų, visiems turėtų būti aišku, kad amžiaus nulemtos veido deformacijos siejasi ne su veidą dengiančia oda, o su viso veido konstrukcijos senėjimu. Bet ne ... Visi dažo „kapotą“.

Apie kaukolės įtaką mūsų grožiui ir sveikatai plastikos chirurgai prisiminė tik dabar, apie kaukolės kaulų judėjimą jie beveik nesusimąsto, veido raumenimis taip pat mažai kas domisi. Kosmetologai odą tepa, chirurgai – pjauna, kiekvienas užsiima savais reikalais. Bet prieš tepant ir pjaunant, pirmiausia reikia suprasti, kas vyksta!

Sudėtingiausioje biomechaninėje konstrukcijoje – tokioje kaip veidas ir kaklas - sukoncentruota apie 100 raumenų ir 29 kaukolės kaulai – ir visa tai nuolat juda. O mes visą kaltę suverčiame odai! Vis ją šlifuojame, tepame kremais. Gal pavyks jaunystės variklį užvesti. Ir nuvažiuosim! Bet ne, nenuvažiuosim, juk ne ji kalta dėl veido senėjimo.

Mūsų individualūs bruožai priklauso ne nuo odos, o nuo kaukolės ir raumenų formos bei nuo to, kaip raumenys jungiasi su kaulais ir oda, nuo poodinio – riebalinio sluoksnio ir t.t., žodžiu, nuo viso to, ką galima įvardinti karkasu, ant kurio užtempta oda. Ir visa ši sistema nėra amžina: ilgainiui keičiasi kaukolės forma, atrofuojasi ir sausėja raumenys, spazmuojasi kapiliarai, išsitampo jungiamieji audiniai ir t.t. O mes vis klausiame: kodėl taip pasikeičia, „išplaukia“ veido ovalas, nusileidžia antakiai, „apdrimba“ vokai, atsiranda nosies – lūpos klostės, “buldogo” skruostai, ir gauname atsakymą – oda išsitampo dėl amžiaus ir gravitacijos.

Raumenys traukiasi

Iš tiesų viskas daug sudėtingiau. Aišku, su amžiumi mažėja odos elastingumas ir galimybės trauktis. Tai ypač lemia dažnas svorio kitimas ir nuolatiniai pabrinkimai, nulemti įvairių negalavimų (inkstų, širdies ir kt. ligos). Įprastai sveiko žmogaus oda stengiasi trauktis, norėdama prisitaikyti prie sausėjančių ir besideformuojančių vidinių struktūrų. Pagrindinė priežastis, dėl kurios atsiranda visi apdribimai ir raukšlės, glūdi mūsų raumenyse. Jų senėjimas turi daug didesnes pasekmes nei kūno raumenų.

Pasirodo, kad visų veido raumenų tonuso praradimas – taip pat mitas. Senstant jie ne atsipalaiduoja, o atvirkščiai - spazmuojasi, traukiasi. Šis procesas vadinamas hipertonusu. Skirtingai nei kūno raumenys, kurie prie kaulų tvirtinasi abiem galais, veido mimikos raumenys vienu galu tvirtinasi prie kaulo, kitu - prie veido odos. Jiems spazmuojantis, atsiradusi nereikalinga oda (kuri, prarasdama elastingumą nespėja susitraukti kartu su spazmuotu raumeniu), neišvengiamai sukrenta klostėmis.

Kad geriau suprastumėte šį procesą, įsivaizduokite, kad Jūsų veido oda – tai švarko pamušalas. Būna, kad po nepavykusio valymo švarko pakietinimas susitraukia ar susigumuliuoja – tokiu atveju audinys sukris ar susibanguos. Taip ir su oda. Ji „guli“ ant raumenų, kurie sutrumpėja dėl hipertonuso (spazmo). Vienu galu raumuo įsiremia į odą, kitu - į kaulą, akivaizdu, kad jiems sutrumpėjus, atliekama oda susibanguoja kaip ir švarko pamušalas, bet, kadangi žmogus yra tiesiai vaikščiojanti būtybė, oda sukrinta klostėmis dėl traukos. Hipertonusas tampa bloku-kišene, kuris užkerta kelią laisvam limfos tekėjimui. Daugeliui žmonių pasitaiko vienokių ar kitokių problemų, susijusių su limfos tekėjimu. Tuomet šios „kišenės“ po truputį užsipildo limfa ir neišvengiamai nosies – lūpos klostės tampa dar labiau nukarusios ir jas dar labiau veikia traukos jėga.

Tobulinkime savo rankomis

Mimikos raukšlės taip pat formuojasi dėl raumenų hipertonuso. Pakanka tik atpalaiduoti raumenį ir jos dingsta be pėdsakų. Tai supranta kiekviena moteris, kuri yra informuota apie botulino injekcijos darbo principą – jis taip pat atpalaiduoja raumenį. O juk visai nebūtina naudoti „invazinius“ metodus.

Pasirodo, atpalaiduoti raumenį galima pakankamai lengvai ir savo rankomis: pašalinti raukšles ir klostes, ištempti spazmuotą kaklą. Atkreipkite dėmesį, kad pagrindinius mūsų išvaizdos defektus sąlygoja spazmuoti raumenys. Kaktos raumens spazmas formuoja skersines raukšles. Horizontalios raukšlės virš nosies ir vertikalios kaktos raukšlės taip pat atsiranda dėl raumenų hipertonuso. Nosies – lūpos klostės jaunystėje tai - visada raumens hipertonusas ir tik su amžiumi šis blokas prisipildo limfos.

Galbūt ši frazė Jums pasirodys keista: kokios dar nosies-lūpos klostės tokiame amžiuje, juk tai pagrindinis amžiaus „atributas“? Visai ne. Užčiuopti šias klostes galima jau ir pas mimikas darantį aštuonmetį vaiką. Sulaukę 16-17 metų, daugelis jau turi šiuos defektus. Bet mes jų paprasčiausiai nematome, priskirdami juos genetinėms savybėms. Juk mes nustatome amžių, galima sakyti, pojūčiais, vadovaudamiesi intuicija, paremta gyvenimiška patirtimi ir užsifiksavusia mūsų smegenyse. Sąmoningai priskiriame tai išoriniams atributams, už kurių užkliūna žvilgsnis ir kurie paremti socialiniais stereotipais.

Pagrindinės priežastys

Pagrindinė mūsų pablogėjusių veidų priežastis – tai visai ne raukšlės (kaip mes esame įpratę galvoti), o viso raumenų korseto deformacija. Ir čia pirmiausia kalti ne mimikos raumenys, o kramtomieji, kurie laiko mūsų žandikaulį. Viršutinio ir apatinio žandikaulių susijungimo vieta, sugalvota pačios Gamtos ir skirta emocijoms reikšti yra „silpnoji grandis“, nuo kurios prasideda visos biomechaninės konstrukcijos byrėjimas.

Žandikaulis, daugeliu atveju nuo streso, kurį mes stengiamės išgyventi „sukandę dantis" pradeda sukiotis, dantys trintis ir t.t. (išsamiau šis procesas aprašytas knygoje „Veido senėjimo anatomija arba mitai kosmetologijoje“).

Viliuosi, kad iš šio straipsnio Jūs supratote esmę: yra dvi pagrindinės su amžiumi atsirandančių veido defektų priežastys: kaukolės ir raumenų deformacija: blokai ir spazmai tiek kramtomųjų, tiek mimikos raumenų. Ir tik vėliau ant šio pagrindo formuojasi paburkimai, apdribimai, vysta kapiliarai. Džiugu, kad visas šias struktūras galima fiziologiškai paveikti, ištiesiant organizmui ranką, o ne pakišant koją. Tada, praktiškai neišsenkantys organizmo resursai su džiaugsmu leis save jauninti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)