Nepritariančius kontrastinio dušo procedūroms suprasti nesunku. Juk šios sveikatos gerinimo procedūros esmė – karšto ir šalto vandens kaita. Ką tik tu šildeisi ir mėgavaisi malonia šiluma ir staiga tave užlieja šalta srovė.

Žinoma, galima priprasti reguliariai apsilieti šaltu vandeniu, tačiau šis grūdinimosi būdas labiau tinka rimtai sportuojantiems žmonėms (o tokių yra mažuma). Tokias procedūras pageidautina atlikinėti pasitarus su gydytoju.

Kontrastinis dušas yra visiems žmonėms tinkamas variantas. Jis tiesiog idealiai tinka biuro darbuotojams, kurie neturi laiko mankštintis, tačiau ryte turi būti žvalūs, rašo „Medpulse“. Dušas padės jums atsibusti ir atvykti į darbą normalios būklės. Jis yra daug naudingesnis nei tradicinis kavos puodelis, kuri nors ir suteikia žvalumo, tačiau ją gerti draudžiama žmonėms, turintiems problemų su širdimi ir skrandžiu, o šiomis problemomis vis dažniau skundžiasi mieste gyvenantys žmonės.

Nepradėkite procedūrų šaltu metų laiku

Maža malonumo, jei išlindę iš po šilto apkloto apsiliesite šaltu vandeniu (netgi ir pakaitomis su karštu vandeniu) ir tuomet išeisite iš vonios, drebėdami nuo šalčio (nes nusiprausus po dušu mums visuomet būna šalta). Šaltu metų laiku mūsų namai ne visuomet gerai šildomi, o jei namuose pučia pavasariniai arba rudeniniai skersvėjai, tai neįpratusiems prie tokių procedūrų žmonėms labai lengva susirgti plaučių uždegimu!

Geriausia įprasti prie kontrastinio dušo pavasarį ir vasarą

Tačiau tai reikia daryti palaipsniui! Deja, mes kažką darome, vadovaudamiesi principu: „Nagi, pradedam!“ Išgirdote, kad kontrastinis dušas yra naudingas, nusprendėte nuo rytojaus pradėti ir iš karto išsiaiškinote, kad tai gana nemalonu. Be to, dar persišaldėte ir noras tokiu būdu gerinti sveikatą pradingsta visam laikui...

Taigi, iš pradžių dvi savaites kasdien prauskitės jums patogios temperatūros dušu. Tuomet vieną kartą nusiprauskite kontrastiniu dušu (paleiskite šaltą vandenį ne ilgiau nei 5-10 sekundžių). Tuomet vėl savaitę praskitės įprastu dušu, po to du-tris kartus kontrastiniu.

Nepamirškite, kad kontrastiniu dušu reiktų praustis tik rytais arba prieš kokį nors rimtą renginį, svarbų susitikimą. Jis tonizuoja visą organizmą ir jei kontrastiniu dušu prausitės vakare, gali būti sudėtinga užmigti.

Kontrastinį dušą visuomet reikia pradėti karštu vandeniu

Tačiau jis jokiu būdu neturi būti per daug karštas, nes nudegsite. Maždaug 10-12 sekundžių reikia stovėti po karštu vandeniu, tuomet tiek pat laiko po šaltu. Kaitalioti karštą ir šaltą vandenį reikia tris kartus.

Jei kol kas nesate pasirengę panašiam ekstremaliam išbandymui, galite pradėti nuo „lengvo“ dušo (pakaitomis leisti šiltą ir drungną vandenį). Tačiau šiuo atveju labai padidėja galimybė peršalti, kadangi drungno vandens temperatūra nėra pakankamai žema, kad pradėtų veikti organizmo apsauginės jėgos, tačiau ir nepakankamai aukšta, kad suspėtumėte pajusti, kad peršalote. Geriau keletui sekundžių atsukti ledinį vandenį. Sušalti po tokios „bombos“ jūs nesuspėsite, tačiau ji turės teigiamą poveikį nervų sistemai ir įjungs organizmo imuniteto stiprinimo mechanizmą.

Palaipsniui (galima kasdien) didinkite karšto ir šalto vandens kontrastą. Paprastai po pirmųjų penkių seansų diskomforto pojūtis išnyksta.

Svarbu: nerekomenduojama praustis kontrastiniu dušu, jei turite problemų su kraujagyslėmis, pavyzdžiui, jums hipertonija, tromboflebitas, sergate kraujo, kraujagyslių arba onkologinėmis ligomis... Moterims nepatartina atlikti šių procedūrų mėnesinių metu arba paūmėjus bet kokioms chroniškoms ligoms, nežinia, kokį poveikį tokios procedūros turės jūsų kraujo apytakai. Geriau nerizikuokite.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)