Prieš kelias dienas pradėjau jausti kažkokį keistą maudimą vienoje krūtyje. Jis toks banguojantis, atrodo lyg būtų patemptas raumuo (toks pojūtis), tačiau nei aš sunkiai kilnojau, nei kilnojau rankas, ir spenelis labai jautrus pasidaręs, ir lyg truputį skausmingas (pakankamai kenčiu skausmą, tai nežinau, ar tą jausmą pavadinti jautrumu, ar skausmu). Apsičiupinėjau, darinių lyg ir nepajutau, jokių skysčių iš spenelio nėra, forma nepakitusi, tik jis pasidaręs kažkoks įtartinai jautrus. Tačiau susirūpinau, nes anksčiau nieko panašaus nesu jautusi. Galbūt kaltę galima būtų suversti priešmenstruaciniam periodui, tačiau kai būna šis laikotarpis krūtinė jaučiasi visai kitaip, nei tai yra dabar. Ir tik vienoje krūtyje. Man 25 metai, mano močiutė (iš tėvo pusės) sirgo krūties vėžiu, močiutės sesuo sirgo krūties vėžiu, kita močiutės sesuo taip pat turėjo vėžinių susirgimų. Pas mamą krūtyse yra ar tai cistų ar tai gerybinių darinių, ji tikrinasi kas ketvirtį, tačiau jai operuoti nereikia. Pati esu turėjusi kiaušidžių ovaruose fibromą, beveik 7 cm, kurią pašalino.

N.T.: Krūtų ir spenelių jautrumas gali atsirasti dėl mastopatijos – gerybinės krūtų ligos, tad Jūsų krūtis turėtų apžiūrėti krūtų specialistas - mamologas. Siuntimą pas mamologą gali duoti šeimos gydytojas arba gydytojas ginekologas.

Negydant mastopatijos gali vystytis mazginiai ar mišrūs pakitimai. Gerybinės krūtų ligos, kaip mastopatija, yra vienas krūties vėžio rizikos veiksnių. Taip pat padidintą riziką susirgti krūties vėžiu lemia 3 ir daugiau krūties vėžio atvejai artimiausių giminaičių tarpe. Todėl Jums derėtų skirti daugiau dėmesio reguliariems vizitams pas gydytoją, gydytojo rekomenduotu periodiškumu atlikti krūtų tyrimus (iki 40 m. - krūtų echoskopiją, vėliau kas 2 metus – krūtų mamografiją). 

Norėjau paklausti, ar yra buvę atvejų, kai mažoms mergaitėms diagnozuojamas krūties vėžys? Jei taip, kokios to priežastys? Į ką reiktų atkreipti dėmesį?

N.T.:  Ne taip seniai aprašytas atvejis, kai krūties vėžys nustatytas dešimtmetei amerikietei. Tačiau tokie atvejai reti. Lietuvoje, kaip ir daugelyje kitų šalių, piktybiniai krūtų navikai nustatomi moterims nuo 20 m. Manoma, kad jaunų moterų sergamumui krūties vėžiu dažniau turi įtakos šeimos anamnezė (kai kelios artimos giminaitės sirgo krūties vėžiu) ir genetinės priežastys. Tarp kitų teorijų apie krūties vėžio priežastis jauname amžiuje, remiantis D. Trichopoulos teorija, didesnė rizika susirgti krūties vėžiu yra jaunoms moterims, kurios gimusios svėrė daugiau nei 4 kg, lyginant su tomis, kurios gimė 3 kg svorio.

Tuo tarpu tarp jaunų moterų, kurios kūdikystėje buvo maitinamos krūtimi, krūties vėžio atvejai pasitaiko 20 – 35 proc. rečiau. Didesnė rizikas susirgti krūties vėžiu taip pat yra moterims, kurioms menstruacijos prasidėjo anksčiau nei 14 m., taip pat toms, kurios anksčiau nei 18 m. pradėjo vartoti hormoninę kontracepciją ir vartoja ją ilgiau nei 10 m.

Mamos, auginančios dukras, turėtų atkreipti dėmesį, jei neįprastai pasikeitė odos spalva, spenelio forma, jei dukra skundžiasi niežuliu ar kitokiais nemaloniais pojūčiais krūtų srityje. Žinoma, brendimo laikotarpiu pokyčių bus daug ir jie kels daug klausimų jaunai moteriai, todėl mama yra tas žmogus, kuris turėtų nuraminti nerimaujančią dukrą, pasiekus brandą išmokyti ją krūtų savityros, o esant bet kokiam įtarimui – paskatinti kreiptis į gydytojus. 

Girdėjau, kad krūties vėžys yra ne tik moterų liga, kad ja serga ir vyrai. Mano krūtinė paskutiniu metu padidėjusi, nežinau, gal tai dėl maisto, o tiksliau – dėl visokio šlamšto jame, sako, kad vištas, kad augtų, dabar šeria visokiais hormonais. Kelerius metus gana dažnai valgiau vištieną, gal dėl to ji didesnė, na, turbūt kaip moterų 1 dydžio. Ar tai gali padidinti riziką man susirgti krūties vėžiu?

N.T.: Jūs teisus, vyrai taip pat serga krūties vėžiu, tačiau tai yra reta onkologinė liga. Lietuvoje sergamumo šios lokalizacijos vėžiu rodikliai yra 3,6 – 4,9 atvejo milijonui vyrų. 2003 metais buvo užregistruota 10 vyrų, sergančių krūties vėžiu, tai sudarė 0,6 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Svarbiausi vyrų krūties vėžio rizikos veiksniai yra genetiniai pokyčiai, šeiminis paveldimumas, antsvoris. Jūsų atveju reikėtų apsilankyti pas šeimos gydytoją, kad jis apžiūrėtų Jūsų krūtinę ir nuspręstų, ar reikalingi tyrimai ir jei taip – duotų siuntimą tyrimams atlikti.

Skaičiau, kad kasdieninis stresas darbe, namuose gali mažinti krūties vėžio atsiradimo riziką. Tai susiję su moteriškų hormonų pakitimais streso metu. Tačiau didelis stresas, pvz. sutuoktinio mirtis, neigiamai veikia žmogaus organizmą ir gali netgi skatinti šio vėžio atsiradimą. Ką jūs apie tai manote?

N.T.: Ilgalaikis intensyvus stresas gali sutrikdyti hormonų pusiausvyrą organizme, be to, silpnina imunitetą ir dėl to tampa sunkiau kovoti su vėžinėmis ląstelėmis. Girdėti, kad kasdieninis stresas darbe ir namuose mažina krūties vėžio atsiradimo riziką, neteko, nors nedidelis jo kiekis (vadinamas pozityvus stresas) kelia tonusą ir didina veiklumą. 

Kokiais būdais ir priemonėmis gali būti gydomas krūties vėžys, jei dar neišplitęs, o gana ankstyvos stadijos? Ir kiek procentų duotumėte, kad jis išgydomas?

N.T.: Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis išgyvenamumo prognozė pacientams, kuriems nustatytas ankstyvosios (0 ar I stadijos) vėžys yra 95 proc. Skiriant gydymą svarbi ne tik vėžio stadija, bet ir jo diferenciacijos laipsnis, moters amžius, taip pat ar moteriai prasidėjusi menopauzė, ar ne, ar navikas turi hormonų (pvz., estrogenų ar progesterono receptorių bei HER 2 receptorių) ir kiti veiksniai.

Vėžiui gydyti priklausomai nuo visų minėtų veiksnių gali būti skiriamas chirurginis gydymo metodas (operacija), radioterapija (švitinimas), chemotarapija, hormonų terapija. Taip pat ankstyvųjų stadijų vėžiui gydyti gali būti skiriama biologinė terapija (gydymas herceptinu), kai vėžio ląstelių paviršiuje yra daug HER 2 receptorių. HER 2 teigiamas krūties vėžys pasitaiko maždaug 1 iš 5 krūties vėžiu sergančių moterų ir yra agresyvesnės eigos. Jei HER 2 lygis yra žemas ar krūties vėžys yra HER2 neigiamas, herceptinas nėra efektyvus.

Esu girdėjusi, kad taip reklamuojamos nakvišų aliejaus kapsulės daro ir kažkokį neigiamą poveikį organizmui. Gal galite plačiau papasakoti apie teigiamas ir neigiamas to preparato savybes?

N.T.: Nakvišų aliejus vertinamas kaip polinesočiųjų riebalų rūgščių šaltinis. Jame yra ypač daug linoleno ir gama linoleno rūgščių. Iš gama linoleno rūgšties organizme susidaro į hormonus panašios medžiagos (prostaglandinai), kurie saugo nuo uždegimo, stimuliuoja imuninių ląstelių funkciją, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, kraujo krešėjimą, slopina priešmenstruacinio sindromo simptomus: galvos skausmą, depresiją, dirglumą, pilvo pūtimą, krūtų jautrumą.

Iš neigiamų savybių galima paminėti tai, kad nakvišų aliejus suaktyvina įvairių pigmentinių dėmių, odos išaugų ir pan. darinių augimą.

Gal ir kvailas klausimas, bet geriau paklausti, nei savaip interpretuoti... Ar kasdienis krūtų masažas (pamaigant, paspaudinėjant, paglostant ir t.t.) galėtų padėti išvengti vėžio? Nekalbu apie tai, kad dažnai masažuojant galima dažniau ir aptikti pakitimus. Tiesiog ar masažas konkrečiai veikia teigiamai krūtis?

N.T.: Reguliarus ir teisingai atliekamas masažas pagerina kraujotaką, tai daro teigiamą poveikį krūtų odos būklei. Krūties vėžio vystymuisi ar nesivystymui krūtų masažas įtakos neturi, tačiau, kaip teisingai pastebėjote, gali padėti aptikti pakitimus krūtyse. 

Kiekvieną mėnesį tuo pačiu metu moteris turėtų apsičiuopti krūtis – tai vadinama krūtų savityra.

Geriausia krūtis čiuopti praėjus 2-3 dienoms po mėnesinių (menopauzės metu – tą pačią mėnesio dieną), trimis pirštų pagalvėlėmis sukamaisiais judesiais patikrinti visą krūties bei pažasties plotą, ar nepastebėsime kokių neįprastų guzelių ar mazgelių. Taip pat apžiūrėti krūtis veidrodyje (rankas pakelti, po to nuleisti ir uždėti ant klubų) ir apžiūrėti ar nepakitusi odos spalva, faktūra, ar neatsirado kokių nors iškilimų ar įdubimų, netapo įtrauktas spenelis.

Kilus kokiam nors įtarimui, reikia nedelsiant kreiptis į gydytoją ir paprašyti apžiūrėti Jūsų krūtis.

*********************************

Krūties vėžys – tai dažniausia moterų onkologinė liga, tačiau ji sėkmingai gydoma, jei tik diagnozuojama laiku. Todėl visoms moterims svarbu NEDELSTI ir reguliariai tikrintis.

Visą vasarą siųskite Jums rūpimus klausimus apie krūties vėžio prevenciją (LIETUVIŲ kalba (ą, č, ę ir t.t., taip pat nurodykite laiško pavadinime: Nedelsk) el.paštu: gyvenimas@delfi.lt

Į juos atsakys gydytojai specialistai, o atsakymus publikuosime šioje DELFI Gyvenimo rubrikoje Grožis ir sveikata.

NEDELSK! Būk atsakinga už savo sveikatą!

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją