Į klausimus atsako projektui „Nedelsk“ talkinančios gydytoja ginekologė, echoskopuotoja Vida Kivilšaitė ir gydytoja ginekologė akušerė Birutė Poškienė.

Gydytojo ir paciento tarpusavio pasitikėjimas yra labai svarbus diagnozuojant ir gydant bet kokią ligą, be to, negaudamas visos informacijos, gydytojas negalės Jums padėti. Todėl įsidrąsinkite ir klauskite visų rūpimų klausimų. Kita galimybė – keisti gydytoją į tokį, kuriuo pasitikėtumėte.

Ankstesnės krūtų ligos yra vienas krūties vėžio rizikos veiksnių, tačiau svarbu žinoti, kad netgi keli pritaikomi krūties vėžio rizikos veiksniai nereiškia, kad būtinai susirgsite šia onkologine liga. Kita vertus, susirgti gali ir moterys, kurios sau negali pritaikyti nė vieno rizikos veiksnio, todėl svarbu reguliariai atlikti krūtų tyrimus. Kaip dažnai Jūsų atveju reikėtų tikrinti krūtis, turėtų pasakyti gydantis gydytojas. Jūsų amžiaus moterims krūtys yra tiriamos apčiuopa ir echoskopu.

Esu girdėjusi, kad tikimybė susirgti krūties vėžiu yra didesnė merginoms ir moterims, turinčioms didelę krūtinę. Norėjau pasiteirauti, ar tai tiesa?

Didelė krūtinė savaime nėra krūties vėžio rizikos veiksnys. Didelėse krūtyse kai kuriais tyrimo metodais gali būti sudėtingiau aptikti pokyčius krūtyse, tačiau parinkus tinkamą tyrimo būdą, diagnostikos efektyvumas yra toks pat, kaip ir mažesnių krūtų. Tyrimo būdą parenka gydytojas.

Man 29 m., esu neseniai (prieš mėnesį ir 11 dienų) pagimdžiusi vaikutį. Pastebėjau, kad kairiojoje krūtyje yra nedidelis guzelis. Pamaitinus kūdikėlį, tas guzelis arba išnyksta, arba sumažėja, ir taip - iki kito maitinimo. Prieš gimdymą esu lankiusis pas onkologą, turiu dvi mažytes cistutes. Tad dabar neramu, ar yra kokia grėsmė, ir galbūt reikia vėl apsilankyti pas onkologus?

Jūsų krūtis turi apžiūrėti šeimos gydytojas arba gydytojas ginekologas, kuris nustatys, kokios kilmės yra Jūsų minimas guzelis. Sukietėjimus krūtyse galite užčiuopti dėl laktostazės (pieno susilaikymo), tačiau jei smarkiai karščiuojate, krūtis parausta, patinsta, galima įtarti mastitą.

Mastitas - tai pūlinis krūties liaukos uždegimas, dažniausiai būna maitinančioms moterims, paprastai susergama po pirmo gimdymo (du kartus dažniau, nei po pakartotinų gimdymų). Ši liga dažniausiai išsivysto 3-4 sav. po gimdymo, iš išorės į pieno liauką patekus stafilokokams, rečiau streptokokams ar E.coli. Mastitą būtina gydyti, todėl apsilankykite pas gydytoją.

Jei Jūsų krūtyse aptiktos cistos, reikalinga reguliari krūtų stebėsena. Jei gydytojas nenurodo kitaip, krūtis patariama tikrinti kasmet, tačiau gydytojas gali rekomenduoti krūtis ištirti kas pusmetį ar rečiau. Krūtų echoskopija žindačioms moterims paprastai neskiriama, todėl krūtų tyrimus atlikite baigusi žindyti kūdikį.

Gal galite papasakoti, kaip tiriamos krūtys? Draugė pasakojo, kad gydytoja jai taip suspaudė krūtis ranka, kad ši negalėjo tverti skausmo (o buvo sveika)...

Pirmiausia krūtys tiriamos apčiuopa (palpuojant). Apčiuopos metu gydytojas rankomis čiuopia krūtis. Jos metu gydytojas gali prašyti keisti rankų padėtis – pakelti rankas ir sudėti jas ant pakaušio arba nuleisti rankas ir prispausti jas prie klubų. Keičiant rankų padėtis, juda ir krūtys, tad įmanoma pastebėti neįprastus krūtų pakitimus. Gydytojas atidžiai apžiūrės bet kokią krūties audinio ir pažasties anomaliją, taip pat matomus pokyčius, tokius kaip odos įdubimai, odos ar spenelio susiraukšlėjimas, taip pat kruopščiai ištirs krūties gumbelius, jei tokių esama. Krūtų tyrimus geriausia atlikti praėjus 2-3 dienoms nuo menstruacijų – tuomet krūtys yra mažiausiai jautrios.

Jei bus reikalinga, gydytojas skirs papildomus krūtų tyrimus. Moterims iki 40 m. – paprastai rekomenduojamas tyrimas echoskopu, o vyresnėms nei 40 m. moterims jau rekomenduojama atlikti krūtų mamografiją (rentgenologininį krūtų tyrimą).

Gal galėtumėte išvardinti mamografijos privalumus ir trūkumus? Ar tikrai mamografu galima 100 proc. nustatyti pakitimus krūtyse?

Mamografijos privalumai: 

• Vyresnių nei 50 m. moterų mamografijos jautrumas labai didelis (apie 80 %). Tyrimo specifiškumas svyruoja nuo 94 % iki 99%. Dėl didelio jautrumo ir specifiškumo mamografija yra efektyviausias krūties vėžio patikros būdas, juo galima aptikti iki 85–90 % krūties vėžio atvejų. 

• Tiriant mamografu, galima aptikti mikrokalcinatus, mažesnius nei 0,5 mm. 

• Auglį galima aptikti ikivėžinėje stadijoje – net dvejais metais anksčiau, nei jis taps apčiuopiamas. 

• Tai saugus, efektyvus ir neinvazinis krūtų tyrimo būdas.

• Apšvitos rentgeno spinduliais kiekis yra gana nedidelis ir todėl mažai kenksmingas, lyginant su tyrimo teikiamais privalumais. 


Mamografijos trūkumai: 

• Moterims iki 40 m. mamografijos tyrimas yra mažai efektyvus - jų krūtyse vyrauja daug tankesnis (liaukinis) audinys, todėl rekomenduojama rinktis kitus tyrimo būdus. Jaunesnių nei 50 m. moterų mamografijos jautrumas - apie 60 %.

• Procedūros metu krūtis yra suspaudžiama, todėl moteris gali patirti nemalonių pojūčių. 

• Mamografija netinka moterims su silikono ir salino implantais. 

• Tyrimo rezultatams sužinoti reikia laiko – nuotraukos turi būti išryškintos ir įvertintos specialisto. 

• Tyrimo efektyvumas nėra 100 proc. todėl neigiamas atsakymas ne visada reiškia, kad moteris neserga krūties vėžiu.

*********************************

Krūties vėžys – tai dažniausia moterų onkologinė liga, tačiau ji sėkmingai gydoma, jei tik diagnozuojama laiku. Todėl visoms moterims svarbu NEDELSTI ir reguliariai tikrintis.

Visą vasarą siųskite Jums rūpimus klausimus apie krūties vėžio prevenciją (LIETUVIŲ kalba (ą, č, ę ir t.t., taip pat nurodykite laiško pavadinime: Nedelsk) el.paštu: gyvenimas@delfi.lt

Į juos atsakys gydytojai specialistai, o atsakymus publikuosime šioje DELFI Gyvenimo rubrikoje Grožis ir sveikata.

NEDELSK! Būk atsakinga už savo sveikatą!

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją