Kur ji ir kuo svarbi?

Prostata yra maždaug graikinio riešuto dydžio ir pavidalo liauka. Ji yra po šlapimo pūsle ir supa apatiniąją šlaplės (šlapimtakio, kuriuo išteka šlapimas ir sėkla) dalį.

„Prostatos funkcija - gaminti sekretą, kuris atskiedžia sėklą, sušildo ją, suteikia spermatozoidams fruktozės, kad šie turėtų energijos judėti, taip pat panaikina rūgščią makšties terpės reakciją.

Orgazmo metu prostatoje esančios raumenų skaidulėlės susitraukia ir į šlaplę išspaudžia prostatos sekretą, su spermatozoidais sudarantį vyro sėklą“, - pasakojo Kauno 2-osios klinikinės ligoninės Urologijos skyriaus vedėjas gydytojas urologas Gytis Rinkūnas.

Nors nėra nustatytų aiškių prostatos vėžio atsiradimo priežasčių, auglio atsiradimą gali inicijuoti senėjimo procese pasireiškiantys hormonų pokyčiai. Pavojinga tai, kad net keletą metų vyras gali nejausti jokių simptomų ir nė neįtarti, jog serga grėsminga liga.

O vėžinės ląstelės neretai atitrūksta nuo pagrindinio auglio ir išplinta į kitas organizmo dalis (kaulus, plaučius, kepenis) taip pasunkindamas žmogaus būklę ir sumažindamas galimybę pasveikti.

Statistika rodo, kad sergančiųjų prostatos vėžiu vis daugėja, tačiau anksti diagnozavus ligą, ji išgydoma ir pacientai gyvena lygiai taip pat ilgai, kaip ir sveiki vyrai.

Kaip išsaugoti sveiką prostatą?

Anot G. Rinkūno, nėra jokių vaistažolių ar medikamentų, kurie gali sumažinti riziką susirgti prostatos vėžiu. Vienintelė priemonė apsisaugoti nuo prostatos vėžio - reguliarus profilaktinis pasitikrinimas.

„Nuo 40 metų visiems vyrams rekomenduojame atlikti PSA tyrimą. Kas yra PSA? Prostatos specifinis antigenas - tai medžiaga, kurią gamina prostata, ir šiek tiek jos patenka į kraują. Jeigu prostata yra pažeista vėžio, šios medžiagos į kraują patenka daugiau.

Nuo 50-ies PSA tyrimą reikėtų atlikti kasmet. O jeigu jūsų tėtis ar brolis sirgo prostatos vėžiu, jums PSA rodiklį reikėtų žinoti nuo 35 m., o reguliariai tyrimą atlikti nuo 40 m. Taip pat vyrams kasmet reikalinga urologo konsultacija, ypač jeigu PSA rodiklis yra padidėjęs“, - ragino G. Rinkūnas.

Lietuvoje veikia Ankstyvos prostatos vėžio diagnostikos programa, pagal kurią vyrams nuo 50 iki 75 metų, nuo 45 metų tiems, kurių tėvai ar broliai sirgo priešinės liaukos vėžiu, PSA tyrimas kartą per metus atliekamas nemokamai.

Anot profesoriaus habil. dr. Balio Dainio, vyrai išsigąsta išgirdę, kad PSA rodiklis didesnis, tačiau ne visuomet tai būtinai signalizuoja prostatos vėžį.

„Nereikia bijoti - rodiklis gali būti šiek tiek didesnis ne dėl vėžio, o pavyzdžiui, esant prostatos uždegimui“, - vyrus ramino B. Dainys, tačiau profesorius pridūrė, kad ir kaip būtų, šiuo atveju reikalingi nuolatiniai išsamūs tyrimai.

Kad jų neprireiktų, prostatos sveikata derėtų rūpintis jaunystėje ir geriausia pradėti nuo mitybos.

„Tvirtų rekomendacijų turbūt niekas pasaulyje negalėtų duoti, tačiau tinkama mityba - vienas svarbiausių dalykų. Tvirtai teigiama, kad greitas maistas prostatai pražūtingas, kaip ir visam organizmui – nesaikingai vartojama kava bei rūkymas. Prostatos vėžio vystimąsi skatina ir raudona, riebi mėsa, taip pat gyvuliniai riebalai (grietinė, sviestas, taukai ir pan. – aut past.)“, - tikino prof. habil. dr. B. Dainys.

Anot profesoriaus, Japonijoje ir Kinijoje prostatos vėžiu sergama rečiau, nes šių šalių gyventojai valgo daugiau sojos patiekalų. Sojose esantys izoflavonai saugo organizmą nuo ląstelių supiktybėjimo ir vėžio metastazių.

Vyrams rekomenduojama sportuoti ir išlaikyti normalų kūno svorį, valgyti jūros gėrybių, žuvies, taip pat pomidorų - juose esantis likopenas pasižymi stipriomis antioksidacinėmis savybėmis. Nepamirškite ir vitamino C, kuris pasižymi antikancerogeninėmis savybėmis.

Svarbiausia rekomendacija: būkite išmintingi ir drąsesni – juk tokie vyrai ir turi būti - ir nepervertinkite savo sveikatos.

Mitai

Jei gyvensiu aktyvų lytinį gyvenimą, prostatos vėžys man negresia

G. Rinkūnas: Lytinis aktyvumas neturi įtakos prostatos vėžio vystymuisi. Lytinis aktyvumas turi įtakos gėrybinės prostatos hiperplazijos ir prostatito išsivystymui.

Jei susirgau prostatitu, reiškia, sirgsiu ir prostatos vėžiu

G. Rinkūnas: Prostatito (prostatos uždegimo) reikšmė prostatos vėžio vystimuisi nėra įrodyta.

Prostatos vėžys - neišgydoma liga

G. Rinkūnas: Tai ne tiesa. Kuo anksčiau liga nustatoma, tuo didesnė galimybė pasveikti. Nustačius išplitusį prostatos vėžį, ligą taip pat galima sustabdyti, tačiau kuo labiau vėžys išplitęs, tuo mažesnės galimybės visiškai pasveikti.

Kitame straipsyje: kaip užkirsti kelią jau prasidėjusiai ligai.

Šis rašinys yra TV6 akcijos, skirtos prostatos vėžio prevencijai, dalis. Daugiau informacijos apie akciją rasite internetiniame TV6 tinklalapyje adresu www.6tv.lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)