Jauniems vyrams gresia prostatitas - prostatos uždegimas, vyresniems - gerybiniai ir piktybiniai augliai. Senstant atsirandantys hormonų, ypač testosterono, kiekio kitimas gali nulemti prostatos vėžį.

Prostatos ligos

„Didžiosios prostatos ligos yra trys. Tai prostatos uždegimas (prostatitas), lydimas dažno ir skausmingo šlapinimosi, kuriuo serga ir jauni vyrai. Kodėl ir jauni? Uždegimą gali sukelti per lytinius santykius plintančios bakterijos – LPL, labai populiarios tarp jaunimo; taip pat įvairūs peršalimai.

Pažiūrėkit, kaip jaunimas elgiasi – vaikšto nuogais pilvais, pliuškenasi šaltoje jūroje pavasarį, sėdi ant šaligatvio borto ir alų geria. Kaip gali nebūti uždegimo?“ – retoriškai klausė profesorius habil. dr. Balys Dainys.

Negydomas ūmus prostatitas gali pereiti į lėtinį, komplikuotis sepsiu, prostatos abscesu, infekcija gali išplisti į sėklidės prielipą.

Vyresnių (40 m. ir daugiau) vyrų liga – gerybinis prostatos išvešėjimas (hiperplazija). Senstant prostata ima didėti, nes joje suveša jungiamasis audinys.

Anot Kauno 2-osios klinikinės ligoninės Urologijos skyriaus vedėjo gydytojo urologo Gyčio Rinkūno, nereikia manyti, kad visiems be išimties vyrams gresia prostatos hiperplazija: „Visi vyrai turi prostatą, hiperplazija serga kas antras vyras virš 50 m.“

„Hormonų persitvarkymo laikotarpis (moterims tai menopauzė, vyrams – andropauzė) ir inicijuoja gerybinį prostatos išvešėjimą. Nors tai gerybinė liga, kartais padidėjusi prostata taip užspaudžia šlapimkanalį, kad vyras nebegali šlapintis“, - sakė prof. B. Dainys.

Kaip anksčiau rašyta DELFI, vyrai dažnai ignoruoja ligos simptomus (padažnėjusį norą šlapintis, susilpnėjusią šlapimo srovę, sunkumą pradėti šlapintis), ir laiku nesikreipia į urologą.

Anot G. Rinkūno, prostatos hiperplazija yra lėtinis ir progresuojantis susirgimas, kuris nepraeis savaime. Negydoma liga gali sukelti rimtų sveikatos problemų ir baigtis erekcijos sutrikimu, šlapimo pūslės akmenimis, ūmiu šlapimo susilaikymu ir pan.

Bene klastingiausias yra prostatos vėžys, kuomet kai kurios priešinės liaukos ląstelės ima nekontroliuojamai augti, formuodamos auglį.

Prostatos vėžys – klastinga liga

Anot G. Rinkūno, prostatos vėžio priežastys nėra aiškios, tačiau ligai didelės reikšmės turi mityba, gyvenimo būdas ir paveldimumas: „Jeigu tėvas ar brolis sirgo prostatos vėžiu, tikimybė pačiam susirgti vėžiu labai padidėja“.

„Prostatos vėžys vyrus skina negailestingai. Nuo 40 metų reikia būti itin budriam, nes senstant rizika susirgti vėžiu didėja. Pastaraisiais dešimtmečiais prostatos vėžio atvejų padaugėjo – prieš tris-keturis dešimtmečius naujų prostatos vėžio atvejų buvo 200, kai pernai - 3600.

Visų pacientų paklausiu: ar tėvelis turėjo bėdų su prostata? Jei taip, tokį vyrą pradedu tyrinėti nuo 45-erių, kad laiku pastebėčiau galimus pokyčius prostatoje. Tačiau tai nereiškia, kad jų būtinai bus.

Paveldimumas, gyvenimo būdas ir visa kita yra svarbūs, tačiau neretai mes pamirštame ir kitą dalyką: 1986 m. Černobylio katastrofą. Sprogus atominei elektrinei jau buvo suskaičiuota, kokių vėžių padaugės. Iš pradžių žmonės pajuto tiesioginį radiacijos poveikį, dabar pasireiškia atokūs vėžio protrūkiai“, - svarstė prof. B. Dainys.

Prostatos vėžys klastingas, nes ankstyvoje stadijoje paprastai nejaučiama jokių simptomų.

„Kai prostatos auglys pradeda didėti, jis spaudžia šalia esančią šlaplę ir sukelia šlapinimosi problemų: sunkiau nusišlapinti, silpnesnė srovė, dienos metu sunkiau pakentėti, o naktį norisi šlapintis dažniau. Esmė ta, kad šie simptomai tokie pat, kaip esant gerybiniam prostatos išvešėjimui“, - aiškino profesorius.

Labiau tikėtina pastebėti simptomus tuomet, kai auglys didėja ir plinta - vėžinės ląstelės atitrūksta nuo pagrindinio auglio ir išplinta į kitas organizmo dalis.

„Kokių nors specifinių prostatos vėžio požymių nėra, todėl skatiname vyrus pasidaryti tyrimą ir nustatyti PSA (prostatos specifinio antigeno) kiekį kraujyje. Jei PSA padidėjęs, būtina pasikonsultuoti su urologu“, - rūpintis sveikata ragina prof. B. Dainys.

Lietuvoje veikia Ankstyvos prostatos vėžio diagnostikos programa, pagal kurią vyrams nuo 50 iki 75 metų, nuo 45 metų tiems, kurių tėvai ar broliai sirgo priešinės liaukos vėžiu, PSA tyrimas kartą per metus atliekamas nemokamai.

Kituose straipsniuose: kaip apsisaugoti nuo prostatos vėžio ir kaip užkirsti kelią jau prasidėjusiai ligai.

Šis rašinys yra TV6 akcijos, skirtos prostatos vėžio prevencijai, dalis. Daugiau informacijos apie akciją rasite internetiniame TV6 tinklalapyje adresu www.6tv.lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)