Moterys štai reguliariai turi savo gimdą bei krūtis tikrintis, kad neišaugtų ten augliai ir cistos. O vyrams reikia galvoti apie mažą, kaštono dydžio liaukutę. Nes jei jie apie ją negalvos, tai kas gi už juos pagalvos?

Ir štai vyrai, kurie šiaip nelabai mėgsta apie ją galvoti, tingiai ir vangiai, be didelio noro ir per didžiulę prievartą ima ir pagalvoja. Na, kur dėtis? O kodėl per prievartą - tai tik moterims neaišku. Vyrams labai aišku, kodėl.

Pirmiausia, vyrams apskritai nepatinka galvoti apie save kaip apie potencialius ligonius. Juk kas yra profilaktika? Tai rūpinimasis, kad netaptumei ligoniu. Vadinasi, pačioje profilaktikos esmėje yra prielaida, kad gali tapti ligoniu. O šios prielaidos vyro psichika jokiu būdu nenori įsileisti į sąmonę.

Kodėl? Todėl, kad vyrai linkę optimistiškai pervertinti savo sveikatą ir sugebėjimus. Daug metų, o ypač sulaukus ketvirto dešimtmečio, vyrams tenka įrodinėti sau ir kitiems, kad jie - tokie šaunūs, nepalaužiami kietuoliai, kažkas tarpinio tarp mūro ir lenktyninio automobilio.

Moterys - kitas reikalas. Jos amžinai savimi nepatenkintos, tai per storos sau atrodo, tai mikroskopinį celiulitą pervertina, tai išvis „serga” kas mėnesį. O vyras - kur tau! Jis privalo būti pastovus, monumentalus, ramus ir pasitikintis. Su Džeimso Bondo veido išraiška turi jis žiūrėti į smulkias žaizdas, rūpesčius, nerimą ir problemas.

Na, nebent jei jis būtų rimtai sužeistas - kirvis tarp menčių kyšotų, kulka šlaunyje būtų įstrigusi - tada vyrui leidžiama pasirgti. O jūs jam čia siūlote be aiškių didelės bėdos ženklų sėdėti eilėje pas urologą ir visa tai daryti ne dėl kokio nors rimto reikalo, o pasitikrinti mažytę liaukutę... Ne, tai aiškus vyriško orumo pažeminimas.

Dar didesnis pažeminimas - urologinė apžiūra. Arba vyrui siūlo atsiklaupti ir atkišti savo nuogą užpakalį į viršų, arba pasodina į ginekologinę kėdę. Ir tuomet urologas, lydimas seselės akmeniniu veidu, įveda į tavo išeinamąją angą savo vazelinu suteptą pirštą. Ir ima jį ten judinti klausdamas: ar neskauda?

Skausmo dažniausiai tai ypatingo nesukelia, tačiau vyro savimeilė patiria nepaprastą smūgį: juk jis tokiu būdu pastatytas į pasyvią poziciją, visame veiksme aiškiai yra kažkokia homoseksualinė potekstė, ir dar visa tai stebi seselė!

Ir vėl supraskime teisingai. Vyro išeinamoji anga iš tikrųjų yra nors ir silpna, bet erogeninė zona. Jokio ryšio su lytine orientacija neturinti. Tačiau pati poza ir pats apžiūros faktas pastato vyrą į labai nemalonią poziciją. Juk vyrai ištisai vartoja žodžius, susijusius su, atleiskite, užpakaliu, tik žeminančia forma...

Mūsų giminaičiai – žmogbeždžionės - tokiu būdu nustato aukštesnę padėtį - kuomet patinas vadas imituoja lytinį aktą su kitais patinais – ir visa tai - kad patvirtintų savo statusą. Todėl atleiskite, bet tam, kad nueitumei pas urologą prostatos apžiūrai, tu turi būti labai užtikrintas dėl savo vyriško statuso. Tiek užtikrintas, kiek sau gali leisti tik labai aukšto statuso vyrai – Seimo nariai ar korporacijų vadovai - arba vyrai, kuriems visiškai nusispjauti į savo statusą – marginalai.

Tad jei visa tai taip sudėtinga - kaip tuomet vyrai apskritai patenka pas urologus? Jie nueina ten trimis atvejais:

Kai yra labai išgąsdinti, nes sužino ar pagalvoja, kad turi piktybinį auglį;
Kai sutrinka potencija;
Kai tikisi, jog urologas gali pagerinti ir taip neblogą potenciją.

Dėl išgąsčio: vyrai reaguoja į tikras ir įsivaizduojamas ligas jautriau, nei moterys: dažna moteris gali patvirtinti, kad atsiradus net nedideliems negalavimams vyrai ruošiasi mirti.

Potencija yra labai svarbus vyro pasididžiavimo ramstis; sutrikus potencijai dažnas vyras galvoja, kad atsisveikina su savo vyriškumu ir jokia moteris jo nebemylės.

Galimybė pagerinti potenciją vilioja kiekvieną vyrą. Vis dėlto „vaisingo, visuomet pasiruošusio seksui patino” idealas dar ilgai neišsitrins iš istorinės vyro atminties.

Nieko nuostabaus: žmonių giminė vis dar palyginus jauna ir neišsitrynė dar iš galvų idėjos apie sunkų ledynmetį, kada tik seksualiai aktyvūs ir vaisingi vyrai apsaugodavo savo rūšį nuo išnykimo. Jei urologinė apžiūra žada vyrui, kad jį nuramins ar pagerins jo vyrišką pajėgumą, tad vyras pasiryš nueiti.

Tačiau ar gali urologas žadėti tokius dalykus? Gali, nes urologai geba:

Išsklaidyti vyrų mitus apie savo seksualumą;

Paskirti gydymą (tarkime, vibromasažą), kuris realiai pagerins prostatos būseną, šlapinimąsi ir potenciją;

Laiku pašalinti gerybinį ar piktybinį auglį ir tuo padovanoti vyrui papildomus gyvenimo metus.

O tie papildomi metai vyrams reikalingi tiek, keik jie gali jausti, jog juos šioje visuomenėje gerbia. Už jų pastangas, atsakomybę ir šventą misiją - tokios trapios rūšies, kaip homo sapiens, išsaugojimą.

Šis rašinys yra TV6 akcijos, skirtos prostatos vėžio prevencijai, dalis. Daugiau informacijos apie akciją rasite internetiniame TV6 tinklalapyje adresu www.6tv.lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)