Cucina Povera mums davė pastą. Yra žinoma virš 350 skirtingų pastos rūšių – skirtingos formos, skirtingi miltai ir skirtingos spalvos. Net pats elementariausias pomidorų užpilas su pasta ir raudonėliu arba baziliku yra pasakiškai skanus maistas.

Lieknieji Gurmanai skubėdami ir norėdami skaniai pavalgyti dažnai renkasi pastą. Pagaminta iš stambaus malimo kietagrūdžių kviečių miltų, pasta puikiai dera su Lieknųjų Gurmanų mitybos filosofija.

Šią savaitę pietums valgiau kelis skirtingus užpilus, o kartu su jais pasirinkau tagliatelle pastą – esu praktiškai įsimylėjęs šios rūšies pastą.

Tagliatelle su šaltu varškės užpilu (vienam asmeniui)

120 g pastos
200 g liesos varškės
1/2 česnako skiltelės
Keletas lapelių šviežio raudonėlio
4 saulėje vytinti pomidorai
Alyvuogių aliejus
Druska ir pipirai

Galbūt skamba neįprastai, bet pasta su šaltu varškės užpilu yra dieviško skonio patiekalas. Ypatingai tinkamas jei skubate – gaminimo laikas yra tiek kiek užtrunka išvirti pastą (6 min. užvirti vandeniui ir apie 6 min. pastai).

Varškę sumaišau su susmulkintu česnaku, supjaustytais saulėje vytintais pomidorais (galima naudoti konservuotus, arba galima verdančiu vandeniu užpilti sausus, pridėti prieskonių ir palikti 15 min.), raudonėliu ir sureguliuoju skonį su druska, pipirais ir alyvuogių aliejumi.

Išvirtą pastą labai greitai (kad nespėtų visiškai atšalti) sumaišai su varškės užpilu.

Su varške galite sumaišyti kokius tik norite prieskonius – labai sėkmingas duetas yra varškė ir peletrūnas.

Tagliatelle su aštriu jautienos faršu (vienam asmeniui)

120 g pastos
150 g lieso jautienos faršo
Skardinė konservuotų pomidorų savo sultyse (apie 400 g)
Nedidelis svogūnas
2 česnako skiltelės
1 nedidelė aitrioji paprika
Saujelė šviežio (arba džiovinto) raudonėlio lapelių
Druskos ir pipirų

Į įkaitintą keptuvę su šaukštu alyvuogių aliejaus dedu supjaustytą česnaką, svogūną ir aitriąja papriką. Jiems pradėjus įgauti spalvą, sudedu jautienos faršą ir nuoširdžiai apkepu. Su mentele faršą gerai išskirstau, kad nebūtų sulipęs. Tada supilu konservuotus pomidorus ir palieku lėtai virti ant nedidelės kaitros.

Pastos užpilas turi šiek tiek nugaruoti ir sutirštėti. Po 10 minučių lėto virimo pradedu ruošti pastą. Išvirtą pastą sudedu tiesiai į keptuvę kartu su užpilu ir užbarstau raudonėlį (jeigu naudoju džiovintą, tada dedu kartu su konservuotais pomidorais). Leidžiu pastai priimti nuostabų skonį ir po kelių minučių serviruoju valgymui.

Lygiai tokiu pačiu principu vietoje faršo galite naudoti daržoves – morkas, cukiniją, baklažaną ar grybus. Tai, ką naudosite pastos užpilui, yra tiek jūsų skonio, tiek galimybių klausimas – aš pasisakau prieš neefektyvų maisto produktų panaudojimą, todėl jei turiu likusių daržovių, visada gaminu užpilą su pasta.

Laukiu, kada miškuose pasirodys grybai – dievinu pastą su grybais, česnaku ir rozmarinu.

Kūrybingos savaitės!
Martynas